Збиття Україною "Кинджала" – перше підтвердження, що Patriot справді дієві проти "гіперзвукових" ракет Росії – NYT

Американські військові аналітики змогли технічними засобами підтвердити збиття “гіперзвукової” ракети “Кинджал” (Х-47М2) за допомогою нещодавно поставленої американської батареї протиповітряної оборони Patriot, який знаходиться на озброєнні України. Паралельно українська сторона повідомила США про збиття закритими каналами, пише The New York Times.

Збиття російської гіперзвукової ракети «Кинджал» ракетою Patriot, підтверджене трьома високопосадовцями США, стало першим доказом того, що російські гіперзвукові ракети, які президент Володимир Путін назвав невразливими, можуть бути знищені західними системами протиракетної оборони, пише видання.

Представники США заявили, що отримали інформацію про удар від українських військових через секретні канали. Один чиновник додав, що військові аналітики США змогли перевірити цю заяву за допомогою технічних засобів. Тим не менш, незалежні аналітики не бажали підтверджувати перехоплення, поки не буде отримано більше інформації про тип ракети, яку випустила Росія, і про те, чи була вона вражена саме з допомогою Patriot.

63838147_1006.jpg

Система Patriot. Ілюстративне фото: DW

Patriot є найдорожчою одиночною системою озброєння, яку Сполучені Штати постачали Україні, загальною вартістю близько 1,1 мільярда доларів: 400 мільйонів доларів за систему та 690 мільйонів доларів за ракети, нагадує NYT.

Лише минулого місяця перші комплекси Patriot прибули в Україну, хоча Київ благав Пентагон про зброю з початку війни. Україна вже більше року не має системи протиповітряної оборони, яка могла б протистояти російському арсеналу балістичних чи гіперзвукових ракет на зразок «Кинджал».

Гіперзвукові ракети – це боєприпаси великої дальності, здатні розвивати швидкість щонайменше 5 Махів, що в п'ять разів перевищує швидкість звуку, або більше милі на секунду. Багато експертів вважали, що така швидкість робить традиційні системи протиповітряної оборони абсолютно марними, тому що до того моменту, коли їх можна виявити на радарах, вони вже майже досягли мети.

«Вона непереможна проти всіх існуючих і перспективних систем протиракетної оборони та протиповітряної оборони», — заявив Путін у 2018 році. Але західні аналітики залишаються скептичними, називаючи ракети, модифіковані версії існуючих звичайних боєприпасів, «новим вином у старих пляшках».

Попри це, Китай і Сполучені Штати поспішають розробити та розгорнути гіперзвукові ракети, а багато інших країн експериментують із цією технологією.

Система протиповітряної оборони Patriot може запускати три різні типи ракет, які називаються перехоплювачами, кожна з яких призначена для знищення різних видів загроз, таких як військові літаки, гелікоптери, крилаті ракети, безпілотники та навіть балістичні ракети. Один, який називається PAC-3, може збивати ворожі літаки на відстані близько 40 миль і балістичні ракети на відстані приблизно 20 миль.

Відповідно до секретного документа з “пентагонлікс”, США відправляють в Україну саме версію PAC-3. Німеччина та Нідерланди об’єдналися, щоб надіслати другу версію PAC-3, зазначено в документі.

За відповідних умов Patriot може бути здатний збити одну з швидкохідних ракет «Кинджал», вважає Ян Вільямс, заступник директора проекту протиракетної оборони Центру стратегічних і міжнародних досліджень, вашингтонського аналітичного центру.

ria_8256727hr_e8c.webp

"Аналогов нєт". Ракета "Кинджал", яку росіяни вважали неможливою до збиття. Фото: РІА Новості

«Кинджал» є модифікованою версією російської балістичної ракети малої дальності «Іскандер», яка призначена для стрільби з наземних пускових установок, встановлених на вантажівках. Запуск ракети з бойового літака на великій висоті, а не з землі, залишає у неї більше палива, яке потрібно використовувати для досягнення більшої швидкості.

Військово-повітряні сили України заявили, що Росія використала близько 50 «Кинджалів» протягом війни, в тому числі під час тривалої атаки на українську енергомережу восени та взимку.

Система Patriot працює найефективніше як частина того, що американські військові називають «ешелонованою обороною», яка включає системи, що використовуються для збивання або перешкоджання безпілотникам і військовим літакам, а також ряду крилатих і балістичних ракет. Раніше її здатність протистояти такій зброї, як російський «Кінжал», була невідома.

Після того, як США пообіцяли надати системи Patriot, українських солдатів відправили у Форт-Сілл, штат Оклахома, для 10-тижневого прискореного курсу їх використання. Вони завершили навчання наприкінці березня і зараз навчають інших в Україні.

ППО росія кинджали Patriot ракети

Знак гривні
Знак гривні