У Харкові презентували український надлегкий безпілотник Sirko (ФОТО)

У Харкові розробили БПЛА Sirko — тактичний розвідник літакового типу з нерухомим крилом.
Згідно з характеристиками, він може збирати розвідувальну інформацію, забезпечуючи сталий відеозв’язок з оператором на відстані до 30 кілометрів, в офлайн-режимі — до 50 км.

Про це повідомляє АрміяInform.

За словами виробників, БПЛА Sirko виготовлений з литого корпусу, тобто ця особливість дозволяє організувати процес зборки апарата на конвеєрі та забезпечити його масове виробництво.

"Ми маємо змогу збирати до 1 тисячі БПЛА на місяць. Водночас при належному фінансуванні ми можемо масштабувати наші виробничі потужності, оскільки технологія штампування дозволяє робити близько 200 бортів на день. Вартість безпілотника без станції 3 тис. доларів. З наземною станцією, залежно від комплектації — до 9 тис. доларів США", — голова наглядової ради ТОВ «Науково-виробнича компанія Skyassist» Ігор Криничко.

golovna-5.jpg

Sirko має розмір 93 сантиметри в крилах, він вважається надлегким, оскільки важить лише 1,37 кілограма. Заряду акумулятора вистачає, аби подолати відстань до 130-140 кілометрів на висоті близько 1 тисячі метрів. У повітрі цей БПЛА може перебувати до півтори години залежно від погодних умов — наприклад, при сильному вітрі цей час зменшується.

На БПЛА встановлено чотири 4К-камери. За допомогою сталого зв’язку безпілотник передає відеозапис на борт оператора в онлайн-режимі.

Крім того, Sirko може працювати в офлайн-режимі, записуючи інформацію на камеру. Також апарат є повністю автоматизованим, тобто має можливість летіти за заздалегідь розробленим маршрутом.

За словами конструкторів, сам літальний апарат зроблений із полімерного матеріалу, який є повністю радіопрозорим — в режимі радіомовчання засоби електронної боротьби противника його не бачать або сприймають, як птаха.

7-4-e1683092945140.jpg

Відрізняє Sirko від решти відомих марок БПЛА й те, що його оператори можуть керувати ним з укриття, наприклад, бліндажу, розміщуючи антену та щогли на відстані від місця розташування людини.

"Наприклад, відомий всім БПЛА Mavic керується лише вручну. А його пульти керування випромінюють радіохвилі, які ворог може зафіксувати. Тобто з міркувань безпеки перебувати на місцевості оператор може дуже короткий час, а маршрут польоту БПЛА буде також недовгим. Будова ж нашого комплексу подовжує роботу оператора, а також може врятувати його життя у випадку, якщо РЕБ противника зафіксує роботу станції та відкриє вогонь в її напрямку", — пояснює Криничко.

За його словами, зараз підприємство перебуває на стадії підписання державної угоди на постачання цих комплексів, зокрема з Міністерством оборони.

українські розробки українські бпла харків

Знак гривні
Знак гривні