Наскільки впала підтримка Росії у світі після її повномасштабного вторгнення в Україну, – дослідження

Довіра до Росії та підтримка її політики істотно впала не лише в Європі та США, а й загалом у всьому світі. Навіть у тих державах, які сама РФ вважає дружніми, — від майже всієї Латинської Америки до Казахстану.

Про це свідчить дослідження американського Інституту Ґеллапа, повідомляє Бабель.

Інститут провів опитування у 137 країнах світу та виявив, що у 81 з них більшість не схвалює політику Росії.

Світовий рівень схвалення політики Росії ― 21%, тобто приблизно кожна пʼята людина на планеті. Але ще у 2021 році він був значно більшим ― 33%, тобто третина населення планети. Не схвалюють дії Росії 57% опитаних, а ще півтора року тому таких було лише 38%.

Рівень підтримки Росії у світі впав саме після повномасштабного вторгнення в Україну. Однак коли РФ окупувала Крим і розпочала війну на Донбасі, усе було навпаки ― рівень її підтримки стабільно зростав від 2014 року і досяг піку у 2020-му ― з 22 до 34%.

Динаміка по країнах

Найбільше політику Росії не схвалюють, звісно, в Україні ― 96%. Але поруч із нами Швеція і Норвегія ― по 96%, Польща ― 95%, Нідерланди, США та Ісландія ― по 93%, Велика Британія ― 92%, Литва, Іспанія і Португалія ― по 91%, Канада ― 90%.

Країна-чемпіон, у який за 2022 рік найбільше виросло несхвалення Росії, ― Литва. У 2021 році політику Путіна там засуджували лише 44%, тепер таких стало у понад два рази більше ― 91%.

У Казахстані схвалення російського керівництва впало з 55% у 2021 році до 29% у 2022-му, а несхвалення зросло з 20 до 50%. Сплески несхвалення на понад 40% також сталися на Тайвані (із 26 до 72%) та в Румунії (із 37 до 79%).

Навіть Угорщина, премʼєр-міністр якої Віктор Орбан відомий проросійськими поглядами, на 60% не підтримує політику Росії, хоча до вторгнення угорців із такою позицією було всього 39%. Індія, яку російська влада називає союзником, розділена ― 46% не підтримують Росію, нещодавно цей показник був лише 39%. В Ірані 46% опитаних не підтримали Росію, і за рік їх кількість зросла на 4%.

Окреме питання ― Південна Америка, де позиції Росії традиційно вважаються сильними. Дослідники Інституту Ґеллапа провели опитування в усіх країнах континенту, окрім Гаяни, Сурінаму та Французької Гвіани. І виявилося, що середній показник несхвалення Росії на континенті зріс із 31% у 2021 році до 61% у 2022-му. А середній показник схвалення знизився із 37 до 16%.

Причому цей середній показник однаковий і для більшості країн окремо. У Бразилії та Аргентині рівень несхвалення Росії зріс на 32%, у Перу ― на 33%, у Болівії ― на 31%. У Венесуелі політику РФ не підтримують 58% громадян, і цей показник, хоч і на 6%, але зріс. І в Нікарагуа ― на 8%, де третина громадян країни не підтримують Росію.

Найбільш проросійським регіоном у середньому виявилася Африка. Хоча в більшості країн рівень підтримки Росії впав ― у середньому з 45 до 30―35%, але там і рівень несхвалення залишається низьким ― 32%.

Є у світі й країни, де підтримка Росії, навпаки, зросла. Проте їх мало, а це зростання не дуже значне. У Малайзії, Індонезії, Лаосі та Бангладеш ― на 1―2%, на межі похибки. В Алжирі ― на 6%. Виділився Афганістан, яким зараз правлять таліби, ― там підтримка Росії збільшилася на 11%.

Найбільш проросійські країни в цьому опитування загалом ― це Малі, Нігер, Чад і Сенегал в Африці, Узбекистан і Лаос в Азії та Сербія в Європі. Однак дослідники не проводили опитувань у Китаї, Сирії, частині країн Африки та на Кубі.

ставлення до рф опитування росія маргінал глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні