У 43% підприємств мобілізовані критичні спеціалісти. Як живе бізнес під час війни

У лавах української армії захищають країну співробітники 83% компаній. При цьому в 43% бізнесів мобілізовані критичні спеціалісти, зокрема інженери, ІТ-фахівці, електрики, механіки, машиністи, водії.

Про це свідчать результати опитування «Бізнес під час війни» Європейської бізнес-асоціації, повідомляє Forbes.ua.

Серед компаній, співробітники яких захищають Україну, у 51% мобілізовано до 10% від військовозобов’язаних працівників, у 25% – 10–20%, у 5% – 20–40%. 

Внаслідок бойових дій 38% компаній зазнали безпосередніх втрат, а 21% мають активи, що залишились на окупованих територіях.

Бізнес продовжує втрачати кошти через війну – станом на зараз 33% повідомляють про втрати до $1 млн, 37% – про втрати в діапазоні $1–10 млн, 10% – про втрати понад $10 млн.

Дедалі більше компаній відновлюють повноцінну діяльність – наразі таких в асоціації 68%. У січні у повному обсязі працювали 54%. З деякими обмеженнями наразі продовжують працювати 31% компаній, а ще 1% – не працюють взагалі.   

Кількість бізнесів, що виплачують заробітні плати співробітникам у повному обсязі, залишається стабільно високою – наразі це 90% опитаних, до того ж 21% роблять авансові та бонусні виплати. До скорочення заробітних плат вдаються 10%, до звільнень – 2%, в неоплачувану відпустку відправляють співробітників 3% компаній.

Компанії асоціації продовжують допомагати армії та населенню. 47% підтримують ЗСУ фінансово і підтримують своїх співробітників, що захищають країну, 42% надають свою продукцію, а 24% – послуги на потреби Збройних сил та соціальні цілі.

Фінансова «подушка» бізнесу є більш-менш стабільною: 25% мають фінансові резерви на пів року, 23% – на рік, а 37% – на рік і більше. Ще 5% має запас фінансової міцності на кілька місяців, а 5% – не має взагалі. Поточна ситуація не надто відрізняється від січня цього року. 

Опитування проводилося з 4 до 26 квітня 2023 року, у ньому взяли участь 115 топменеджерів членських компаній Європейської бізнес-асоціації.

захист україни бізнес війна економіка опитування

Знак гривні
Знак гривні