"Українці – затяті та винахідливі бійці". Як західні експерти оцінюють очікуваний контрнаступ ЗСУ

Як військові експерти зі США та Європи оцінюють майбутні наступальні дії ЗСУ, проаналізувало у великій статті видання Голос Америки. ТЕКСТИ публікують ключові фрагменти матеріалу.

Голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі вважає, що українці готові до наступу або оборони завдяки допомозі західних партнерів, зокрема техніці та навчанням. Однак рівень успішності майбутнього контрнаступу ЗСУ оцінити поки неможливо. За його словами, є ймовірність успіху України, що допоможе "зруйнувати російську лінію фронту по всіх напрямках", однак можливі також варіанти "часткового успіху" чи "недосягнення успіху".

"Усі війни закінчуються, рано чи пізно, і питання насправді в тому, як вони закінчуються. [...] Однак я вважаю, що ймовірність того, що будь-яка сторона досягне своїх політичних цілей... гадаю, це буде дуже складно, і, відверто кажучи, я не думаю, що це ймовірно цього року", – сказав Міллі в інтерв'ю Foreign Policy.

На його думку, росіяни зазнали значних втрат, тож він сподівається, що зрештою у Кремлі дійдуть висновку, що війна в Україні не вартує цих втрат, тож можуть піти на переговори.

Українці зможуть досягти значного тактичного та ймовірно операційного успіху, але це може не означати видимих територіальних відвоювань, адже це не буде показовим для цієї фази війни. Так вважає колишній командувач армії США у Європі Марк Гертлінг. На його переконання, "українські сили покажуть себе добре (навіть краще, ніж раніше), а російські війська продовжуватимуть діяти неефективно (хоча й не так погано, як у минулому). Частково це пов’язано зі зміною ролей (напад проти захисту та час, витрачений на підготовку)", – вважає ексгенерал.

Ця "наступна фаза, ймовірно, буде найважчою для обох сторін", виграє сторона, що найкраще підготувалась.

Так вважає Гертлінг і тому радить: "Будьте обережні з тими, хто прагне великих кроків і великих або швидких здобутків. Це може статися в деяких областях, але налагодження логістики для підтримки наступу стане великим випробуванням для кожної сторони. Я вважаю, що тут Україна випередить Росію завдяки ретельній підготовці".

344563270_1885952585124113_1113689982364690136_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Колишній генерал-майор австралійської армії Мік Раян вважає, що контрнаступ ЗСУ відбуватиметься не як одна велика воєнна кампанія, а як різні наступи у багатьох місцях. "Українці захочуть збити з пантелику, перехитрити, здивувати росіян, – сказав Раян. – Думаю, нам треба чітке розуміння того, що означатиме успіх контрнаступу. По-перше, українцям потрібно відвоювати свої землі. Вони хочуть звільнити своїх співгромадян і повернути свою суверенну територію. Але також їм треба бути брати у полон чи знищувати російські сили, щоб росіяни не могли почати контратаки та представляти загрози у майбутньому, протягом цього року".

За його словами, українські сили отримали чимало військової допомоги від Заходу протягом останніх 14 місяців, але вони використали значну частину своїх запасів боєприпасів. Водночас, наголошує австралійський генерал, "одна річ, яку українці довели від самого початку цієї війни: вони дуже швидко вчаться, починають застосовувати нову зброю й використовують її винахідливими способами, про які ми не здогадувались".

"Думаю, вони здивують нас приємно, а росіян – неприємно у майбутньому наступі", – додав Раян.

Колишній командувач військових сил Австралії також висуває низку індикаторів, які можуть стати мірилом успішності контрнаступу ЗСУ. Окрім відвоювання територій та знищення військ і логістики супротивника, це: "сюрпризи" для росіян – тактичні чи операційні – що можуть спричинити шок і повільніші відповіді Кремля на дії Києва; контрнаступ створить позиції для того, щоб повернути Крим; можливість продовжувати захищати інші частини України, поки відбувається контрнаступ на окуповані території; уникнення масштабних жертв серед українських сил і збереження диспропорційно більших втрат з боку росіян.

Поки однією з найбільших інтриг контрнаступу залишається основний напрямок дій ЗСУ.

Тимчасом як експерти називають херсонський, запорізький, харківський напрямки, британський професор й оглядач RUSI Марк Галеотті каже, що за словами самих українських командувачів, простір для маневру ЗСУ досить обмежений – і росіяни про це знають.

Він підкреслює, що попри заяви західних лідерів, що більшість обіцяної Києву зброї вже доставлено, українці не готові до весняного контрнаступу, однак вони не мають вибору. Адже "президент Зеленський дуже вміло управляв Заходом, але щоб зберегти його підтримку, він повинен демонструвати те, що вашингтонські інсайдери досить негарно називають "поверненням інвестицій", – пише Галеотті.

Він зазначає, що із тим, як росіяни здебільшого перейшли в оборону, їхній рівень втрат на полі бою значно скоротився, а Київ відчуває значну нестачу боєприпасів, і США та Європа поки не можуть задовольнити цей запит. Однак зі скороченням запасів озброєння стикається й Росія, а також попри масову кампанію лави армії росіяни поповнюють неохоче.

"Дев'ять років з початку війни, маючи усі переваги, Росія контролює 15% України. Вони все ще не мають переваги в повітрі. Вони не можуть зупинити будь-які потяги/колони, які йдуть в Україну. Я не бачу підстав для будь-якого російського оптимізму. Крим – це вирішальний терен. Звільніть його, і ця війна закінчиться", – пише у Twitter інший американський генерал у відставці, що командував американськими силами у Європі Бен Годжес.

344848427_570854961855516_1002139867585563732_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

В іншому дописі він згадує, що торік "оцінив, що Росія не має ресурсів для цього і що вони досягнуть кульмінації в цих зусиллях", "що й сталось". При цьому колишній генерал додав: "Однією з причин, чому я так помилявся у своїй оцінці російських військових можливостей, було те, що я не зміг оцінити глибину та вплив корупції в Міністерстві оборони Росії".

Читайте також: Росія не готова до українського контрнаступу, попри масштаби оборонних укріплень – CNN

Колишній полковник американської армії, професор Army War College Боб Гамільтон коментує нещодавні заяви Білого дому про те, що за їхніми оцінками, із грудня Росія зазнала втрат у 100 тисяч вбитих і поранених. "Приголомшливі цифри, які, ймовірно, надихнуть багато злорадності та самовихваляння. Ми кажемо собі, що західні армії краще навчені, оснащені та керовані, тому вони не можуть зазнавати таких втрат. Можливо, це правда, але чи могли б ми підтримувати війни, якби це було так?"

"Переможе не той, хто зазнає найбільших втрат, а той, хто вирішить, що мета війни не варта ціни, і здасться", – додав Гамільтон.

Старший співробітник аналітичного центру Європейська рада закордонних відносин Густав Грессель підкреслює, що "укріплення в російському тилу можуть сповільнювати українські просування принаймні настільки, щоб російські літаки могли завдавати ударів по військах, що розчищатимуть перешкоди". "А використання тими літаками крилатих бомб дозволяє їм завдавати ударів за межами досяжності "Гепардів". Щоб захистити наземні сили від таких ударів українській авіації доведеться вилітати, щоб принаймні перешкоджати російським нападам. Це означає, що контрнаступ складатиметься з витратних битв на виснаження", – пише аналітик.

Читайте також: Кремль роздав "методичку" про український контрнаступ: як його висвітлюватиме російська пропаганда

А ветеран американської армії, Александр Дрюке, який до російського полону був добровольцем в українських лавах, у розмові з Українською службою Голосу Америки наголосив, що в умовах, коли американці "починають відчувати втому від війни" Росії в Україні, то США та союзникам варто надати Києву все необхідне для якомога швидшої перемоги.

"Тому ми повинні дати їм те, що їм потрібно, щоб виграти цю війну, – ракети великої дальності, артилерію, снаряди, літаки, танки, медичне обладнання, бронежилети, все, що їм потрібно, – сказав Дрюке. – Українці – затяті борці, вони вражають. Вони кваліфіковані. Вони дуже швидко навчаються. І вони абсолютно налаштовані виграти цю війну. І вони зроблять це, якщо ми продовжимо надавати їм необхідні для цього засоби".

Тим часом, як повідомляє The Washington Post із посиланням на співрозмовників в уряді, у Білому домі прогнозують, що очікуваний контрнаступ українських військ перетвориться на "криваву бійню".

Старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики Роб Лі, який уважно стежить за російсько-українською війною, каже, що ЗС РФ зазнали значних втрат під час зимового наступу у Вугледарі, Кремінній, Мар'їнці та інших місцях. "Коли ви атакуєте, ви, як правило, зазнаєте більше втрат", – пояснює Лі. Він припускає, що український контрнаступ може постати перед подібними труднощами та призвести до збільшення кількості жертв серед українських військовослужбовців.

стратегія тактика оцінки експертів контрнаступ зсу

Знак гривні
Знак гривні