Українська бойова авіація застосовує американські ракети Zuni (ФОТО)

В Україні вперше були помічені американські ракети “повітря-земля” Zuni разом зі штурмовиком Су-25 Повітряних Сил ЗСУ.

Фото ракет разом з літаком опублікував командувач Повітряних сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола Олещук, інформує Defense Express.

Видання зазначає, що розробка цієї зброї стартувала у 1950-х роках, на озброєння ракета була прийнята у 1957 році. Ракета має дальність у 8 км (у деяких джерелах кажуть про 9 км), може мати різні бойові частини, зокрема осколково-фугасну та бронебійну, масою від 20,7 до 25,6 кг.

"Ракета некерована, і тут варто згадати ось таке – що ще в 2006 році в компанії MBDA мали ініціативний проєкт зі створення Laser-Guided Zuni Rocket, яку можна порівняти з системою наведення Advanced Precision Kill Weapon System (APKWS) для некерованих ракет Hydra 70, які успішно застосовують ЗСУ проти рашистів. Відомо, що Laser-Guided Zuni Rocket пройшла успішні випробування у 2009 році, зокрема і по рухомих цілях", – пише Defense Express.

photo_2023-05-01_14-40-58.jpg

Фото: командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук/Телеграм

Про передачу 4 тисяч ракет Zuni Україні США оголосили на початку січня цього року в одному з пакетів оборонної допомоги.

Ці авіаційні ракети призначені для ураження наземних цілей, фортифікаційних споруд, інших об’єктів та колон ворожої техніки на марші.

Найближчим відповідником Zuni в арсеналі авіаційного озброєння ЗСУ вважають радянську 122-мм некеровану авіаційну ракету С-13. Однак С-13 суттєво поступається Zuni у дальності ураження цілі, пояснює Мілітарний.

авіація ЗСУ україна-сша західна зброя ракети

Знак гривні
Знак гривні