За межею бідності в Україні опинилася майже кожна четверта людина – Світовий банк

В Україні зростає бідність, ціни різко пішли вгору, через війну багато людей опинилися без роботи, багато хто виживає завдяки гуманітарній допомозі та здає свої речі у ломбарди, пише The Guardian.

Зазначається, що згідно з нещодавнім звітом Світового банку, рівень бідності в Україні у 2022 році зріс з 5,5% до 24,2%. За межею бідності опинились 7,1 мільйона людей, причому найгірше це позначилося на сільських мешканцях.

Регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи Аруп Банерджі попередив, що рівень бідності може різко зрости, враховуючи, що безробіття неофіційно становить 36%, а інфляція досягла 26,6% наприкінці 2022 року.

The Guardian поспілкувалося з працівником одного з київських ломбардів, куди щодня люди несуть свої речі. "Все подорожчало. Найдорожче – харчові продукти, потім – пальне для машини. Деякі речі подорожчали на 40-50%. До війни дружина ходила в супермаркет за продуктами, і це коштувало 200 гривень, а зараз – 400-500 гривень", – розповів він.

Видання описує, як виживають люди у понівеченому війною Ірпені, де багато покладається на гуманітарну допомогу, навіть найменшу, як-от безплатний хліб, видачу якого організувала місцева протестантська церква. У більшості днів у черзі за буханкою хліба стоять близько 500 осіб, зазначає британська газета.

Пастор Віталій Колесник, який організував роздачу хліба, розповідає виданню, що більшість місцевих підприємств, які давали роботу, були сильно пошкоджені під час бойових дій, інші переїхали на Захід України. "Тут багато людей готові працювати за копійки, – каже він. "Зарплати вже менші [ніж були]. Але люди готові на все, щоб заробити хоч якісь гроші".

"Я думаю, що буде важче, особливо молодим людям. Пенсіонери отримують гуманітарну допомогу. Це лише 50 доларів на місяць, але це вже щось. Але по-справжньому страждає молодь, яка втратила роботу", – цитує The Guardian церковну волонтерку Ларису Кужель.

Економістка Олена Білан бачить поглиблення кризи, але каже, що без величезного пакета фінансової підтримки з боку міжнародної спільноти ситуація була б ще гіршою.

"Ми спостерігаємо падіння ВВП на 30% значною мірою через те, що Україна експортує 80% своїх товарів через порти, до яких вона більше не має доступу. Інфляція склала 26% – знову ж таки, могло бути й гірше – але зарплати людей також не змінилися, а валюта девальвувала стосовно долара на 20%. Найбільшим викликом буде створення нових робочих місць", – пояснює експертка.

бідність криза війна економіка

Знак гривні
Знак гривні