Чому для ПВК "Вагнера" ситуація у Бахмуті виглядає похмуро: пояснення експерта

Військовий експерт офіцер запасу Tatarigami_UA пояснює, чому Пригожин пригрозив вивести своїх найманців з Бахмута, якщо командування РФ не надасть йому більше боєприпасів, і заявив, що ПВК "Вагнера" взагалі незабаром зникне. Далі переклад треду.

З огляду на нещодавній виступ Пригожина важливо прояснити ситуацію в Бахмуті. "Вагнер" несе відповідальність за атаки та просування в Бахмуті. То чому ж з їхнього боку все виглядає так похмуро?

Засуджені вагнерівці мають обмежену цінність і просуваються вперед лише під вогнем важкої артилерії. Якщо артилерія придушена або у неї закінчуються боєприпаси, вони не просуваються вперед. На жаль, брак боєприпасів з нашого боку заважає вести контрбатарейний вогонь.

Між ПВК "Вагнера" і міністерством оборони РФ існує серйозна напруженість. До того ж не лише на вищому рівні, а й на рівні рядового складу. Деякі підрозділи "Вагнера" діють як поліційні сили, скоюють злочини та безкарно проявляють відкриту неповагу до військових командирів.

Слабка співпраця між "Вагнером" і МО РФ призводить до відсутності координації між ними. Міноборони РФ лише встановлює контроль над територіями, захопленими "Вагнером", тоді як найманці продовжують наступати без належної координації.

Поява численних "ПВК": "Вагнер", "Поток", "Ветеран", "Єнісей", "Скіф", "Тигр", "Ірбіс", "Рись" і "Вовки" створила додаткові труднощі з координацією, включно з логістичними проблемами, відсутністю чіткої системи підпорядкування та недостатнім обміном розвідданими.

Приклад: новостворений загін "Вовків" без узгодження поїхав до українських позицій, намагаючись "заробити репутацію". Однак через незнання місцевості та ситуації, вони наїхали на міну і загинули. Поранених довелося евакуювати.

У Бахмуті "Вагнеру" вдається просуватися вперед, перетворюючи оборонні позиції на руїни інтенсивним вогнем артилерії, мінометів, ТОС й авіації. Вони також знають про брак артилерійських боєприпасів в українських сил і не бояться контрбатарейного вогню.

Однак сам Пригожин визнав, що без артилерійських боєприпасів вагнерівці неефективні, і вони можуть просуватися вперед лише з величезними втратами, які можуть стати критичними. Здається, що міністерство оборони РФ не бажає надавати більшу підтримку, ймовірно, через страх перед контратакою в будь-який момент.

Без артилерійської переваги на полі бою тактика "Вагнера" не працює, не дає результатів і призводить до безрезультатних і неприйнятних втрат. Нам потрібно набагато більше боєприпасів, артилерії та інших контрбатарейних засобів, щоб звести нанівець їхні штурмові можливості.

Військам ПВК "Вагнера" бракує як підготовки, так і досвіду в підготовці складної та організованої оборони. Організувати оборону, створити вогневі позиції та керувати логістикою в добре структурований спосіб складно, і "Вагнер" не призначений і не оснащений для цього.

Поки неясно, чи зважиться наше командування на контрнаступ у цьому районі, цілком можливо, що те, чого Росія змогла досягти за 9 місяців, буде перекреслено протягом тижня і призведе до прориву та оточення Горлівки й тилів Донецька.

Хоча це лише припущення з мого боку, враховуючи поганий стан їхніх військ у Бахмуті, початок контрнаступу в цьому напрямку може завдати серйозного удару по моральному духу росіян. Це лише один з багатьох потенційних напрямків такого наступу.

photo_2023-05-01_06-48-21.jpg

Сирський у Бахмуті. Фото: Military Media Center

Від ТЕКСТІВ: Як заявив командувач Східного угруповання військ генерал-полковник Олександр Сирський, у районі Бахмута на окремих ділянках наші захисники контратакували. Російські окупанти залишили деякі позиції.

"На Бахмутському напрямку продовжуються інтенсивні бойові дії. Ворог провів численні атаки, намагаючись прорвати оборону наших позицій на декількох напрямках. Втім, завдяки стійкості та мужності захисників Фортеці, дії ворога зазнали невдачі.

Щоб просунутись вперед ворог застосовує максимум зусиль та не рахується ні з чим. Попри значні втрати, у бій постійно кидаються нові штурмові групи Вагнера, бійців інших приватних компаній, десантників. Але взяти місто під контроль противнику не вдається.

Ситуація доволі складна. Разом з тим, на окремих ділянках міста ворог був контратакований нашими підрозділами та залишив деякі позиції», – розповів Сирський.

бахмут битва за донбас вагнерівці

Знак гривні
Знак гривні