"Коригувальний крок". Навіщо Сі Цзіньпін дзвонив Зеленському: версія The Guardian

Дзвінок лідера Китаю Сі Цзіньпіна Володимиру Зеленському міг бути викликаний недипломатичними коментарями посла Китаю у Франції Лу Шея. Несподіваний контакт китайського лідера з українським колегою, як підозрюють, є "коригувальним кроком", пише The Guardian.

"Посол Лу Шей, один з китайських дипломатів, відомий своїми різкими висловлюваннями, цього тижня викликав обурення по всій Європі, коли заперечив суверенітет колишніх радянських республік, заявивши, що вони "не мають ефективного статусу".

Ці висловлювання були різко засуджені, кілька європейських країн викликали китайських послів на килим, а політики припустили, що це демонструє ненадійність Китаю як нейтральної сторони у війні в Україні", – пише видання.

"У той час, коли вже є значне занепокоєння щодо російських амбіцій і підтримки КНР, коментарі Лу, схоже, свідчать про те, що Пекін відкритий для продовження, можливо, навіть розширення російської агресії", – каже Чонг Джа Ян, доцент політології в Національному університеті Сінгапуру.

"Зараз Пекін намагається зміцнити зв'язки з Європою, про що свідчить велика кількість європейських лідерів, яких він нещодавно прийняв, – додав Чонг. – Коментарі Лу й обурення, яке вони викликали серед європейської громадськості, можуть ускладнити ці зусилля, тому можна припустити, що заклик був зроблений вчасно, щоб заспокоїти занепокоєння європейців".

Реакція на коментарі Лу викликала несподіваний відступ китайських офіційних осіб, які швидко дистанціювалися від офіційної позиції, заявивши, що Лу висловлював лише особисту думку, яка не представляє Пекін.

Вторгнення Росії ускладнило зусилля Пекіна, спрямовані на те, щоб відігравати більш помітну дипломатичну роль як глобальна держава, а висловлювання Лу завдали ще більшої шкоди. Вони також з'явилися в той час, коли Європейський Союз розпочав роботу над своєю новою політикою щодо Китаю, зазначає The Guardian.

Юрій Пойта, експерт з українсько-китайських відносин київського Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння, сказав, що він не виключає, що цей дзвінок був терміновою спробою виправити шкоду, завдану Лу, і "дешево створити видимість конструктивності".

Однак не виключено, що Сі вирішив зателефонувати, тому що "Україна готує контрнаступ, а після нього можуть початися переговори з Росією, – сказав він. – Тому Китай зараз намагається створити можливість для того, щоб переговори відбулися за його участі, що, на його думку, дозволить йому вплинути на їхні результати".

Під час дзвінка Сі запропонував направити в Україну делегацію для проведення переговорів з усіма сторонами щодо врегулювання конфлікту. У лютому Пекін оприлюднив мирну пропозицію з 12 пунктів, в якій закликав обидві сторони утриматися від ядерної ескалації й дотримуватися прав людини, але при цьому не консультувався з Україною.

Пойта сказав, що заклик був здебільшого символічним і навряд чи призведе до припинення війни. "Для досягнення практичних результатів Китай повинен чинити тиск на Росію, щоб змусити її покинути українську територію", – сказав він.

україна-китай дипломатія китай-росія глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні