Уперше в Україні судитимуть за екоцид: справа стосується отруєння річки

Уперше за час незалежності України до суду скерували обвинувальний акт за екоцид (ст. 441 КК). Обвинувачені — двоє працівників картонно-паперового підприємства на Хмельниччині. Їх обвинувачують в отруєнні водних ресурсів промисловими скидами.

Про це пише Офіс генпрокурора.

"До правоохоронних органів надходили численні скарги громадськості щодо масової загибелі рослинного і тваринного світу у річці, яка є притокою р. Случ. Водний об’єкт розташовується у межах Хмельницької та Житомирської областей", — йдеться у повідомленні.

photo_2023-04-28_10-33-27.jpg

Слідством встановлено, що начальник та майстер підрозділу тепловодопостачання картонно-паперового підприємства не очищували промислові стоки підприємства від токсичних речовин. Натомість вони систематично умисно скидали забруднені зворотні води у річку.

Читайте також: Як війна вплинула на водні ресурси України

photo_2023-04-28_10-33-32.jpg

Як встановила експертиза, внаслідок цих дій на ділянці близько 4 км від місця скиду загинули всі живі організми. Річкові флора і фауна зникли від забруднення води хімічними речовинами, а гідроекосистема — зруйнувалася.

Читайте також: На всіх континентах світу люди виступили проти російського екоциду в Україні (ФОТО)

Нагадаємо, з 28 квітня набирає чинності закон №7616, який впроваджує реформу в галузі рибного господарства. Як повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства, закон передбачає:

суд екологія річки забруднення екоцид

Знак гривні
Знак гривні