У Німеччині покажуть виставу по книжці російського військового Філатьєва ZOV

Гамбурзький театр Altonaer Theater з 1 травня по 25 червня 2023 року показуватиме виставу ZOV - Заборонена розповідь (ZOV – Der Verbotene Bericht) за книгою колишнього російського військового, який брав участь в нападі Росії на Україну Павла Філатьєва. Квитки на виставу коштують від 22 євро. Це власна постановка театру за книгою Філатьєва. Режисер і актор Кай Хуфнагель відповідає за режисуру та сценічну версію, а Тобіас Дюрр грає оповідача та солдата Павла Філатьєва.

ZOV_(c)G2 Baraniak_17.jpg

Кадр з вистави. Фото: офіційна сторінка театру Altonaer

Ось як описується вистава на сайті театру.

“Інсайдерська розповідь колишнього російського військового про напад на Україну – і про те, що приховує Москва. «З нас зробили варварів», – каже колишній десантник Павло Філатєв, який брав участь у вторгненні російських військ в Україну в лютому 2022 року. Його ефектний репортаж «ЗОВ» про несприятливі умови у війську, некомпетентних командирів, несправну військову техніку, постійний інформаційний хаос, свавілля, корупцію, недоїдання, жорстоку муштру та безглуздий розгром названо за маркуванням на техніці російської армії, яка стала сумновідомою як символ загарбницької війни.

У п’єсі також розповідається про молодого Павла, який через фінансові труднощі йде в армію, не сподіваючись, що його відправлять на війну, шокуюча реальність якої застає його ще більше непідготовленим. Це репортаж людини, яка внаслідок свого досвіду на фронті стала палким критиком цієї війни”

Права на книгу в Німеччині має видавництво Hoffmann and Campe Verlag.

Слід нагадати, що виїхати з Росії у Францію Філатьєву допоміг проект Gulagu.net. Наприкінці березня 2023 року засновник проекту Володимир Осєчкін заявив, що його проєкт тимчасово припиняє програму евакуації за кордон російських військових, які стверджують, що виступають проти війни. Він тоді сказав, що рішення пов'язане з Філатьєвим, який нібито виявився причетним до воєнних злочинів.

«Як з'ясував шведський журналіст Ерік де ла Регера, на момент написання нам листів наприкінці липня 2022 року, його перших інтерв'ю нам у серпні та наступних зустрічей з журналістами у Франції Павло Філатьєв знав про те, що низка українців, затриманих ним і його товаришами по службі з повітрянодесантних військ, надалі були розстріляні й повішені, тобто вбиті. Але нічого такого Павло не розповідав нам із вами, де-факто приховуючи свою причетність до скоєних щодо українців воєнних злочинів», — написав Осєчкін.

Окупант відмовився спілкуватися з відомим українським активістом Володимиром Золкіним та давати свідчення українським прокурорам і слідчим у посольстві в Парижі. Він також стверджував, що дізнався про воєнні злочини від колишніх товаришів по службі вже після виходу своєї «книги» ZOV.

Осєчкін вибачився перед усіма, хто на прохання Gulagu.net виявився причетним до допомоги Філатьєву, заявив, що «готовий відповідати за свої помилки» і що хоче скласти повноваження президента асоціації New dissidents foundation.

Раніше резонансною також стала втеча в Норвегію Андрія Медвєдєва, колишнього високопоставленого члена угрупування “Вагнер”, який попросив у цій країні про притулок і дав свідчення на ватажка ЧВК Євгена Пригожина.

війна окупація росія німеччина філатьєв

Знак гривні
Знак гривні