Найпотужніша оборона у російських окупантів на Запоріжжі та на підходах до Криму – Reuters

Агентство Reuters проаналізувало супутникові знімки тисяч оборонних позицій як на території Росії, так і вздовж української лінії фронту, які показують, що найсильніше росіяни укріпили тимчасово окуповані ними південні райони Запорізької області та ворота на Кримський півострів.

Шість військових експертів заявили Reuters, що оборонні споруди, здебільшого побудовані після стрімкого осіннього просування українських військ, можуть ускладнити ситуацію для України цього разу, і що прогрес буде залежати від її здатності ефективно проводити складні комбіновані операції.

"Для українців річ не в кількості. Річ у тому, чи можуть вони вести таку війну, комбіновані операції? Росіяни показали, що вони на таке не здатні й відкотилися до старого радянського методу – війни на виснаження", – цитує видання Нейла Мелвіна, аналітика Royal United Services Institute (RUSI).

Знімки, проаналізовані Reuters, показують, що більшу частину оборонних укріплень російські окупанти звели після відступу військ РФ з Херсона у листопаді. Військові експерти кажуть, що оборонні споруди, які простягаються на сотні кілометрів, позначають райони, де Росія очікує нападу або вбачає стратегічну важливість в утриманні території.

Судячи з супутникових знімків, позиції Росії найбільш сконцентровані поблизу лінії фронту на південному сході Запорізької області, на сході та на вузькій смузі землі, що з'єднує Кримський півострів з рештою території України.

"Усі військові експерти очікують, що основний удар контрнаступу буде спрямований на південь, хоча найзапекліші бої в останні місяці були зосереджені на сході, зокрема, навколо міста Бахмут.

Олександр Мусієнко, військовий аналітик у Києві, сказав, що південь є стратегічно важливим для України. За його словами, окрім руйнування сухопутного коридору з Росії до окупованого Криму, глибоке проникнення на південь може призвести до того, що півострів опиниться в зоні досяжності артилерії", – пише Reuters.

Агентство зазначає, що ключовими воротами для просування ЗСУ на півдні є місто Пологи в Запорізькій області. Тут окупанти побудували побудувала дві окремі оборонні лінії, одну на півночі і одну на півдні.

"Я простежив рови і траншеї, що тягнуться від східного берега Дніпра на південь від Василівки аж до Федорівки, тобто вони проходять через Запорізьку область", – сказав Джон Форд, науковий співробітник Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї. За його підрахунками, лише одна оборонна лінія простягається на 120 км.

Протитанкові рови досить глибокі та широкі, щоб перешкоджати просуванню танків і бронетехніки. Далі йдуть бетонні "зуби дракона", які слугують барикадами у формі піраміди. За ровами приблизно на кілометр пролягають окопи з людьми. Окрім ровів, барикад і зигзагоподібних траншей, російські оборонні лінії також включатимуть мінні поля, колючий дріт і замасковані позиції озброєння.

Аерофотознімки Запорізької області, зроблені агентством Reuters, показують, що деякі населені пункти, такі як Токмак і Кам'янка, були оточені укріпленнями. Траншеї були вириті вздовж доріг, за межами інших населених пунктів і аеропортах Мелітополя і Бердянська. Північ Криму також була укріплена.

OSINT-аналітик Брейді Афрік розповів виданню, що він наніс на карту укріплення від західної Росії до Криму, будівництво яких розпочалося після того, як російські війська залишили Херсон.

Читайте також: Як виглядають нові розширені лінії оборони російських окупантів (КАРТИ)

"Попри ешелоновану оборону, чотири експерти вважають, що російські війська будуть розтягнуті по всій довжині фронту. І це вразливе місце Київ намагатиметься використати за допомогою хитрощів, відвертальних маневрів, несподіванки й оперативної швидкості", – пише Reuters.

Велику статтю Reuters з детальними ілюстраціями та інфографікою можна прочитати за посиланням.

контрнаступ зсу запоріжжя оборона окупантів крим

Знак гривні
Знак гривні