Як повномасштабне вторгнення Росії змінило мафію не лише в Україні, а й в усьому світі – The Economist

Британський тижневик The Economist пише, що повномасштабне вторгнення Росії вдарило по злочинному світу з силою землетрусу. Далі ключові фрагменти матеріалу.

Переважна більшість українських мафіозі припинили співпрацювати зі своїми російськими колегами: "Ми злодії, ми проти будь-якої держави, але ми вирішили, що ми за Україну", – каже один з них. Прибуткові маршрути контрабанди героїну змінюються, що впливає на ціни та прибутки злочинних синдикатів за тисячі кілометрів. Якщо цей злам виявиться тривалим, він може змінити обличчя світової злочинності. Це також змінить Україну.

20230429_EPM993.png

Нові нелегальні ринки після повномасштабного вторгнення Росії: синім – гуманітарна допомога, жовтим – перевезення чоловіків призовного віку, фіолетовим – контрабанда наркотиків, бірюзовим – зброя

До повномасштабного вторгнення Росії Глобальна ініціатива проти транснаціональної організованої злочинності (GITOC) ставила Україну на 34 місце зі 193 країн за індексом злочинності й на третє місце в Європі. Україна також посідала дуже низькі місця за сприйняттям корупції. До 2022 року злочинний світ на підконтрольній уряду частині України періодично і жорстоко конкурував між різними групами. Утім, він мав три напрямки, які пов'язували Україну зі світовими кримінальними ринками. По-перше, контрабандна "супермагістраль", що з'єднує Росію та Україну і проходить через частини Сходу України, які були окуповані Росією у 2014 році. По-друге, глобальні центри контрабанди в Одесі та інших чорноморських портах. І, нарешті, заводи в Україні з виробництва нелегальних товарів на експорт.

Ця інфраструктура підтримувала різні бізнес-моделі для різних продуктів. Україна була зростаючим "побічним" транзитним маршрутом для героїну з Афганістану, що доповнював маршрути через Балкани й Кавказ. До великої війни Україна посідала четверте місце в Європі за обсягами вилучення героїну. Кокаїн з Латинської Америки надходив через Чорне море. В іншому напрямку кримінал експортував зброю в Азію та Африку, зокрема з порту Миколаєва. У 2020 році Україна обігнала Китай і стала найбільшим у Європі джерелом нелегального тютюну. Зростало й місцеве виробництво амфетамінів.

20230429_EPM994.png

Основні маршрути контрабанди героїну через Україну до 2022 року

Війна змінила все, створивши "середовище неприйнятного ризику для міжнародної незаконної торгівлі", йдеться в новому звіті американського уряду. Чорноморські порти були закриті для судноплавства або обмежені. Кордон між підконтрольною урядові України та окупованими Росією територіями тепер являє собою мережу мінних полів, що розриває "супермагістраль". Воєнний стан зупинив широкий спектр злочинної діяльності, через мобілізацію злочинному світу бракує робочих рук, а комендантська година ускладнює пересування вночі.

Українські мафіозі також уникають своїх російських колег: "Одна справа, коли тебе називають злочинцем, і зовсім інша – коли тебе вважають зрадником", – каже Марк Галеотті, автор книжки "Злочинці: Російська супермафія". Лояльність до України – це не лише патріотизм, а й контроль ризиків. "Якби нас приєднали до Росії, багатьох хлопців у в'язниці могли б перевести куди подалі, – пояснює один представник кримінального світу. "Російські охоронці в тюрмах нещадні. Нікому з нас це не потрібно. Тому ми зробимо брудну роботу для України".

Наслідки цього відчуваються в усьому світі, оскільки контрабандні мережі переналаштовуються в обхід України. Турецькі митники кажуть, що через кордон з Іраном перетікає все більше героїну і метамфетаміну. Литовські прикордонники зафіксували чотирикратне зростання обсягів нелегальної торгівлі тютюном у першому кварталі 2022 року порівняно з аналогічним періодом минулого року. Естонські чиновники, які співпрацюють з Європолом, торік затримали в порту Мууга 3,5 тонни латиноамериканського кокаїну вартістю близько пів мільярда євро.

Війна також означає нові короткострокові можливості для кримінальників в Україні. Одна з них – контрабанда людей. За оцінками ООН, близько 5 мільйонів українських біженців перебувають під "тимчасовим захистом" у Європі, а статистичне моделювання історичних тенденцій дозволяє припустити, що близько 100 тисяч можуть стати жертвами торгівлі людьми. Є також ринок контрабандного вивезення чоловіків призовного віку з України. Щонайменше 8000 ухилянтів від мобілізації були спіймані при спробі покинути країну, переважно до Молдови або Польщі.

Утім, поки що масштаби торгівлі людьми не такі великі, як могли б бути. "Таке трапляється, – каже високопосадовець Європолу, – але набагато менше, ніж ми очікували".

Довгостроковий вплив війни на злочинність у Росії, ймовірно, буде згубним. За словами Галеотті, держава посилила зв'язки з організованою злочинністю, які вже були встановлені, але використовувалися лише час від часу. Від російських мафіозі, що діють за межами країни, вимагають вносити частку прибутку на так звані "чорні рахунки", до яких мають доступ російські шпигуни, щоб покрити свої операційні витрати. Злочинці були завербовані, щоб діяти як агенти розвідки Кремля, зокрема, щоб допомогти отримати вкрай необхідні напівпровідники для воєнних дій.

Для України, однак, довгострокова картина є менш чіткою. Заморожений конфлікт, безумовно, може створити великі ризики. Історія свідчить, що війни підживлюють торгівлю зброєю: зброя з Югославії використовується у насильницьких злочинах по всій Європі. Генеральний секретар Інтерполу Юрген Шток попередив про можливий сплеск торгівлі стрілецькою зброєю. Проте поки що все добре. "Ми не бачимо, щоб торгівля зброєю була систематичною чи організованою", – каже представник Європолу.

Внутрішнє виробництво наркотиків може знову зрости. Американський уряд нещодавно повідомив про зростання в Україні розгалуженої мережі невеликих нарколабораторій. Але найбільший ризик пов'язаний з процесом реконструкції. Минулого місяця Світовий банк оцінив вартість відбудови України в $411 млрд, з яких $92 млрд – на транспорт і $69 млрд – на житлове будівництво. Такі масштабні проєкти супроводжуються великими корупційними ризиками й принадами для кримінального світу.

Тут може допомогти зовнішній тиск: кошти на реконструкцію, найпевніше, надходитимуть переважно від іноземців і будуть надаватися з певними умовами. До остаточного членства України в ЄС ще багато років, але процес наближення до норм ЄС є важелем для боротьби з організованою злочинністю.

Серед тих, хто вивчає організовану злочинність у всьому світі, існує істина, що війна та соціальні негаразди створюють можливості для кримінальників та їхніх білокомірцевих поплічників. Проте в українському досвіді є незвичайні елементи, які можуть призвести до іншого результату. Війна перерізала фізичні та соціальні артерії, які десятиліттями пов'язували країну з російськими злочинними мережами, можливо, на довгі роки. Вона надала українській державі додаткову суспільну легітимність у боротьбі з олігархією і може збільшити участь Заходу в економіці та посилити контроль над нею.

торгівля людьми мафія контрабанда наркотики

Знак гривні
Знак гривні