Російська економіка може витримати тривалу війну, але не інтенсивнішу – The Economist

Попри прогнози про швидке падіння російської економіки через масштабні санкції та витрати на війну, вона ще тримається, але у досить хиткому стані, пише The Economist. Нижче дещо скорочений переклад тексту.

Через тиждень після повномасштабного вторгнення Росії в Україну державний секретар США Ентоні Блінкен хвалився, що "кредитний рейтинг Росії знизився до сміттєвого рівня". Американська влада явно сподівалася, що "масивні, безпрецедентні наслідки", які вони і їхні союзники наклали на Росію, допоможуть зупинити військову машину Кремля. Однак протягом наступного року, попри неодноразове посилення західних санкцій, російська економіка відновила свою рівновагу. МВФ очікує, що цього року вона зросте на 0,7% — нарівні з Францією, і навіть на тлі скорочення британської та німецької економік. Надія на те, що стан російської економіки хоч якось стримуватиме війну, зникла.

Однак такий відчай так само оманливий, як і початкова ейфорія Блінкена. За визнанням нікого іншого, як президента Росії Путіна, "незаконні обмеження, накладені на російську економіку в середньостроковій перспективі, дійсно можуть мати негативний вплив на неї". Питання не стільки в тому, чи зможе Росія витримати ще довшу війну на виснаження (вона зможе), скільки в тому, чи зможе вона підтримати таку інтенсифікацію конфлікту, яка, ймовірно, знадобиться Росії для трансформації своїх перспектив на полі бою. Це виглядає майже неможливим.

За останні 14 місяців російська бюрократія здійснила три подвиги. Вона знайшла способи протистояти шквалу санкцій і забезпечила достатню кількість людей і техніки, щоб сприяти російській війні в Україні. І все це було зроблено без різкого падіння рівня життя, яке могло б викликати народні хвилювання. Але будь-яка спроба ескалації конфлікту неминуче перекреслить ці успіхи.

Росія змушена справлятися з найширшим спектром санкцій, які коли-небудь накладалися на велику країн. Однак ця економічна атака дала невтішні результати, частково через те, що в режимі санкцій завжди були великі прогалини, а почасти через те, що Росія знайшла способи обійти деякі з обмежень, які спочатку її стримували.

Деякі з найбільш показових заходів були спрямовані проти олігархів та інших наближених до режиму Путіна. За даними компанії World-Check, 2 215 осіб, які мають тісні зв'язки з урядом, більше не можуть подорожувати до деяких або всіх західних країн, або отримати доступ до свого майна там, або і те, і інше разом. Деякі заможні росіяни скаржаться на втрату свого соціального статусу. Дехто виїхав з Росії та відмовився від свого громадянства.

Однак, попри повідомлення про конфісковані суперяхти, більшість олігархів все ще ставлять ікру на стіл. Іноземні уряди заморозили приватні російські активи на суму близько 100 мільярдів доларів — лише близько чверті з 400 мільярдів доларів, які російські домогосподарства мають за кордоном. Найбільші обмеження для багатьох багатих росіян стосуються їхнього відпочинку.

Санкції, як це не парадоксально, можуть прокласти шлях до створення нового покоління олігархів. Оскільки західні фірми масово залишають країну, з'являються активи на сотні мільярдів доларів, які можна захопити. Якщо метою цих заходів було створити дискомфорт для найближчого оточення Путіна, то поки що мало що свідчить про це.

Фінансові санкції також мали обмежений ефект. Після вторгнення Росії в Україну десять російських кредиторів були вигнані з системи SWIFT, яку понад 11 000 банків по всьому світу використовують для транскордонних платежів. Близько двох третин російської банківської системи більше не можуть обробляти транзакції в євро чи доларах.

Але західні країни не відрізали російські банки повністю, оскільки їм потрібно платити за російську нафту і газ, які вони продовжують імпортувати. Газпромбанк, який обробляє ці платежі, залишається членом SWIFT. Ба більше, будуються нові фінансові канали на заміну західним. Середньоденний обсяг транзакцій через CIPS, китайську альтернативу SWIFT, збільшився на 50% від початку вторгнення. У грудні минулого року 16% російського експорту було оплачено в юанях, тоді як до війни такого майже не було.

Обмеження на експорт певних товарів до Росії також розчарували. Америка та її союзники заборонили продаж до Росії тисяч високотехнологічних товарів, а багато західних фірм, які раніше працювали в Росії, добровільно пішли звідти. З близько 3 000 глобальних фірм з російською присутністю, які відстежує Інститут KSE при Київській школі економіки, приблизно половина так чи інакше згорнули свою діяльність в Росії. Торік обсяг прямих іноземних інвестицій в Росію скоротився на чверть.

Проте Росія продовжує імпортувати майже стільки ж, скільки вона імпортувала до великого вторгнення. На зміну Заходу з'явилися нові торговельні партнери. Китай зараз продає Росії вдвічі більше, ніж у 2019 році. "Паралельний" імпорт — несанкціонований продаж із Заходу в Росію через третю країну всього, від газованих напоїв до комп'ютерних чіпів — різко зріс. У 2022 році імпорт з ЄС до Вірменії загадковим чином подвоївся, хоча вірменський експорт до Росії потроївся. Сербський експорт телефонів до Росії зріс з $8 518 у 2021 році до $37 млн у 2022 році. Постачання пральних машин з Казахстану до Росії зросли з нуля у 2021 році до майже 100 000 одиниць минулого року.

Ці домовленості мають свої недоліки. Російські економічні центри містяться ближче до Брюсселя, ніж до Пекіна. Вищі транспортні витрати означають вищі ціни. Люди також мають менший вибір, ніж раніше. Згідно з нещодавнім опитуванням, проведеним російською фірмою з дослідження ринку "Ромир", дві третини росіян вважають, що якість продуктів, які вони купують, погіршується.

Крім того, не всі товари можна отримати в достатній кількості через нелегальні канали. Багато ліків російського виробництва, які залежать від імпортної сировини, є дефіцитними. Автомобільна промисловість бореться з нестачею імпортних напівпровідників. У січні-лютому виробництво впало на 70% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Але навіть якщо Росія більше не може виробляти стільки ж автомобілів, вона все ще може їх імпортувати. Після "Лади" найпопулярнішою маркою в Росії є Haval, китайська марка середнього класу. Її щомісячні продажі зросли на 331% за останній рік.

Вплив санкцій на російський експорт був більшим — але західні країни завжди уникали надто жорстких санкцій, побоюючись підняти ціни на енергоносії для власних споживачів до нестерпного рівня. Імпорт російського газу до ЄС різко скоротився, водночас Росія має обмежені можливості для перенаправлення експорту до Китаю. Консалтингова компанія Rystad Energy прогнозує, що продажі газу в Росії скоротяться до 136 млрд кубометрів у 2023 році з 241 млрд куб. м у 2021-му.

Однак ще є нафта. У грудні ЄС, який у 2021 році купив понад 40% російського експорту сирої нафти, запровадив заборону на імпорт. Він також заборонив своїм судноплавним компаніям, страховикам і фінансистам сприяти продажу російської нафти покупцям в інших країнах, якщо ціна за барель не буде нижчою за 60 доларів. У лютому аналогічний пакет санкцій набув чинності щодо російської переробленої нафти — меншого за обсягом, але прибуткового експорту, значна частина якого до війни також йшла до Європи. Водночас азійські покупці із задоволенням "поглинають" нафту, від якої відмовляється Європа. У березні майже 90% всього російського експорту нафти пішло до Китаю та Індії, за оцінками Рейда І'Ансона з аналітичної компанії Kpler, що на чверть більше, ніж у довоєнний період.

Утім, ціна бареля нафти марки Brent впала нижче 85 доларів зі 100 доларів в середньому у 2022 році. За даними міністерства фінансів РФ, російська нафта Urals зараз продається зі значною знижкою — нижче $50 в середньому в січні і лютому, порівняно з $76 в середньому в 2022 році. За оцінками аналітиків, для збалансування бюджету Росії знадобиться ціна значно вища за 100 доларів за барель. Міжнародне енергетичне агентство, що здійснює нагляд, вважає, що доходи Росії від продажу нафти в березні були на 43% нижчими, ніж роком раніше. Економісти очікують, що цього року профіцит поточного рахунку платіжного балансу країни впаде до 3-4% ВВП, що відповідає середньому показнику 2010-х років.

Нижчі продажі вуглеводнів означають нижчі державні доходи. У 2022 році російський уряд мав дефіцит близько 3 трлн рублів ($37 млрд), або 2% ВВП. Цього року він планує щось подібне, але фактичні дані про видатки та оподаткування цього року виглядають оптимістично. Дефіцит у розмірі щонайменше 10 трлн рублів, або 5% ВВП, виглядає ймовірнішим — високим за російськими мірками.

Утім, у російської держави є багато можливостей для фінансування. Суверенний фонд Росії все ще має близько $150 млрд (близько 10% ВВП), навіть після того, як торік з нього було викачано близько $30 млрд. Уряд також може випустити більше боргових зобов'язань. Минулорічний рекордний експорт залишив великі російські енергетичні компанії зі значною кількістю готівки, яку вони повинні десь зберігати. Ці фірми, які в будь-якому випадку є переважно державними, можуть також бути обкладені податком на непередбачувані прибутки, як це було торік. А російські фінансові установи володіють достатніми активами, щоб покрити дефіцит у 10 трильйонів рублів протягом 25 років — величезний ресурс, який уряд може спробувати якось використати. Річард Конноллі, експерт з російської економіки в аналітичному центрі RUSI, каже: "Уряд завжди може профінансувати себе, взявши гроші у великих компаній".

Іншими словами, гроші не будуть серйозним обмеженням для воєнних зусиль. Потреби бюджету на ці цілі в будь-якому випадку скромні. Наші найкращі припущення, засновані на порівнянні фактичних витрат з тими, що були закладені в бюджет до війни, полягають у тому, що напад Росії на Україну наразі коштує їй близько 5 трлн. рублів на рік, або 3% ВВП — менше, ніж США витратили на війну в Кореї.

Але заміна пошкодженого озброєння і відпрацьованих боєприпасів — це не просто питання грошей. Росія у величезних масштабах втратила військову техніку. Наприклад, згідно з нещодавньою доповіддю Центру стратегічних і міжнародних досліджень, кількість знищених під час війни бронемашин коливається від 8 000 до 16 000 одиниць. Росія також втратила багато літаків, безпілотників і артилерійських систем.

Одним із рішень є використання наявних запасів, хоча багато з них старі і перебувають у поганому стані. Інший — перенаправити зброю, призначену для експорту, на лінію фронту. Сімон Веземан зі шведського аналітичного центру SIPRI вважає, що російський експорт озброєнь різко впав з $50 млрд у 2021 році до $11 млрд або менше минулого року. Він зазначає, що на полі бою в Україні були помічені незвичайні танки Т-90 — можливо, демонстраційні моделі або одиниці, які спочатку призначалися для Алжиру.

Росія також намагається виробляти більше зброї. Деякі заводи працюють цілодобово. Уряд щедро кредитує виробників озброєнь або доручає це робити банкам. У січні і лютому виробництво "готових металевих виробів" було на 20% вищим, ніж роком раніше, згідно з офіційною статистикою.

Проблема полягає в тому, що для виробництва сучасної зброї потрібен доступ до високоякісних компонентів "подвійного призначення" західного виробництва, від двигунів до мікросхем, які важко отримати через західні санкції. Вкрай необхідні деталі завжди можна перенаправити на найбільш термінове використання. Так, у лютому уряд тимчасово припинив прийом заявок на біометричні паспорти, щоб зберегти мікрочіпи. Також у великих кількостях імпортуються пральні машини високого класу, з яких знімають мікросхеми, імовірно, для використання в керованих ракетах та іншому військовому обладнанні.

Але обсяги виробництва новітніх озброєнь навіть близько не відповідають потребам Росії, щоб замінити свої запаси, які дедалі більше виснажуються. Українські та західні військові вважають, що Росія використала більшу частину своїх запасів найточніших керованих ракет. Серійні номери, знайдені на уламках відпрацьованих ракет, свідчать про те, що зараз вона використовує нові, виготовлені під час війни. Інсайдери кажуть, що армія просить вдесятеро більше танків, ніж російські заводи можуть виготовити. Брак програмного забезпечення і технічного обладнання також, схоже, заважає російському виробництву безпілотників злетіти з мертвої точки.

Однак те, чого Росії бракує в якості, вона може частково компенсувати кількістю — модернізуючи зброю радянських часів. Вона модернізує близько 90 старих танків на місяць, оснащуючи їх новою електронікою і системами зв'язку. Вона відновлює старі ракети, які є менш точними, але їх важко перехопити, і знищує цивільні літаки для ремонту винищувачів.

Росія також отримує військові поставки від союзників. Деякі артилерійські снаряди, схоже, надходять з Китаю через Білорусь. Росія також купує (нібито цивільні) безпілотники у свого східного сусіда, а також артилерійські снаряди у Північної Кореї. За повідомленнями, вона також продала 60 літаків Су-35 Ірану в обмін на кілька тисяч безпілотників-камікадзе. Коротше кажучи, якість російської зброї знижується, але вона знайшла способи уникнути її вичерпання.

Ще одним викликом є пошук достатньої кількості людей для продовження воєнних дій. Багато хто загинув під час бойових дій, ще більше емігрувало. За рік до грудня 2022 року кількість зайнятих росіян віком до 35 років скоротилася на 1,3 мільйона, за даними аудиторської компанії "ФінЕкспертиза". Нестача працівників є поширеним явищем. У грудні центральний банк заявив, що половина опитаних фірм намагається знайти достатню кількість персоналу. На кожного безробітного припадає 2,5 вакансії, що робить російський ринок праці вдвічі щільнішим за американський. Заробітна плата швидко зростає. Особливо бракує фахівців, таких як ІТ-інженери та юристи.

Судячи з офіційної статистики, війна не надто сильно вплинула на рівень життя росіян. Торік споживчі ціни зросли на 12%, значною мірою через знецінення рубля навесні. Середня заробітна плата в середніх і великих компаніях, серед яких багато державних підприємств, минулого року зросла незначно, навіть з урахуванням інфляції. Вартість заощаджень населення впала лише незначно, як свідчить статистика центрального банку. У березні інфляція впала до 3,5%.

Все це свідчить про те, що Путін зможе підтримувати військові зусилля ще деякий час. Інша справа — розширення війни. Деякі ультрнаціоналісти закликають Путіна витрачати на вторгнення більше, ніж кілька відсотків ВВП. Але важко уявити, як Путін міг би зробити це, підтримуючи економічну стабільність і зберігаючи рівень життя. Першою проблемою буде швидке отримання грошей. Не всі активи суверенного фонду є ліквідними. Друк грошей прискорить інфляцію, що призведе до знецінення рубля і знизить рівень життя, над збереженням якого так наполегливо працював уряд.

Навантаження банків величезними сумами державного боргу за одну ніч може мати подібний ефект, викликаючи сумніви в тому, наскільки ефективно управляється економіка. Підвищення податків або значний зсув державних витрат на оборону також з'їдять особисті доходи. І будь-який з цих заходів підірве атмосферу спокою, контролю і стабільності, яку Путін чимдуж намагається підтримувати.

Тому, як стверджують експерти, Росія навряд чи піде на ескалацію, враховуючи наявні можливості та обмеження, вона, найпевніше, обере більш повільну кампанію виснаження в Україні.

санкції проти рф фінансування війни війна економіка

Знак гривні
Знак гривні