Українці вимагають не допустити на наукову IT-конференцію Лабораторію Касперського, яку підозрюють у шпигунстві

Генеральний директор і засновник Unicorn Nest, один із найефективніших командирів економічного фронту війни з РФ, Денис Довгополий закликає чинити тиск на керівництво організації ACL, що планує провести міжнародний захід за участі підсанкційних російських компаній. Йдеться, зокрема, про провідний науковий кластер путінського режиму "Сколково" і компанію Kaspersky Lab, яку неодноразово підозрювали у шпигунстві на користь Росії. Далі переклад прямої мови Довгополого.

У світі є організація під назвою ACL, яка є міжнародним науковим та професійним товариством для людей, що працюють над проблемами, пов'язаними з природною мовою та обчисленнями. Вона має значну вагу в академічному світі. На початку травня 2023 року організація проведе свій черговий захід — EACL 2023, який підтримують такі компанії, як Amazon Science, LivePerson, Bloomberg та Duolingo, що представляють країни, які запровадили санкції проти державної системи освіти Росії, що напала на Україну, армія якої вбиває мирних жителів та дітей.

До керівних органів організації входять представники країн, які приєдналися до санкцій і беруть активну участь в обмеженні технологічного імпорту: Метт Пост (Microsoft), Ден Бікель (META-AI), Аслі Целікілмаз (META-AI), Алессандро Москітті (Amazon Science). Крім того, до керівних органів організації входять представники провідних світових університетів, розташованих у країнах, що запровадили санкції: Ірина Гуревич (Технічний університет Дармштадта), Емілі М. Бендер (Вашингтонський університет), Девід Яровскі (Університет Джона Гопкінса), Мохіт Бансал (Університет Північної Кароліни в Чапел-Гілл), Віра Демберг (Саарландський університет), Роберто Базілі (Римський університет "Тор Вергата"), Лучіана Бенотті (Національний університет Кордови), Донія Скотт (Університет Сассексу), Кріс Каллісон-Берч (Університет Пенсильванії), Ані Ненкова (Університет Пенсильванії), Карен Форт (Сорбонна), Юлія Цвєтков (Університет Вашингтона), Зеєрак Талат (Університет Саймона Фрейзера), Антоніо Торал (Університет Гронінгена). Деякі з них також є членами організації та очолюють комітет з етики.

Попри це, на майбутній конференції в списку учасників і навіть організаторів воркшопів ми знайшли не просто росіян, а осіб, пов'язаних з компаніями, що потрапили під санкції, такими як найбільший державний банк "Сбер/AIRI" (Тетяна Шавріна, Владислав Михайлов, Олег Сєріков, Віталій Протасов, Катерина Волошина) та "Касперський", який є інструментом російських спецслужб (Катерина Виломова), і "Сколково", провідний науковий кластер путінського режиму (Олександр Панченко, Варвара Логачова).

На жаль, після листування з організаторами ми підтвердили, що організація підтримує доступ компаній, які перебувають під санкціями, до світової наукової спільноти та розвиток технологій, які активно використовуються для військових та поліційних функцій держави, яку деякі країни визнають терористичною. Надаючи можливості для участі таких санкційних компаній-спонсорів у своїй діяльності, ACL підвищує їхню привабливість і забезпечує їм максимальні можливості для розвитку та кар'єрного зростання.

санкції проти рф ізоляція рф протест наука

Знак гривні
Знак гривні