Найгучніший рупор російської пропаганди в США йде з каналу Fox News

У понеділок телеканал Fox News звільнив Такера Карлсона, свого суперечливого, але найрейтинговішого ведучого прайм-тайму. Це раптове і несподіване розставання з одним із найвпливовіших голосів у республіканській політиці, який допомагав визначати нахабний тон телеканалу в епоху Трампа, пише The Washington Post.

Його звільнення відбулося менш ніж через тиждень після того, як Fox задовольнив позов про наклеп від компанії Dominion Voting Systems, яка позивалася проти телеканалу за поширення неправдивих тверджень про змову з метою фальсифікації президентських виборів 2020 року, на суму 787,5 мільйона доларів. Це найбільша грошова виплата за всю історію американських позовів про наклеп, яка була оприлюднена.

Хоча Карлсон здебільшого уникав поширення цих конкретних теорій змови, його приватні повідомлення були серед тисяч внутрішніх повідомлень, оприлюднених під час розгляду справи в суді, що викликало занепокоєння і збентеження у Fox і збільшило юридичну загрозу для компанії.

Сам ведучий, який востаннє виходив у ефір у п'ятницю на своєму нічному шоу, дізнався про своє звільнення лише з телефонного дзвінка в понеділок вранці. За словами обізнаного співрозмовника WP, Такер і його команда провели вихідні, працюючи над планами щодо літніх шоу. У понеділок вранці телеканал все ще показував проморолики шоу Карлсона. Примітно, що Карлсону не дали шансу попрощатися з аудиторією, яку він зібрав за роки роботи в прайм-тайм.

3500.webp

Протест проти висвітлення Такером Карлсоном вторгнення Росії в Україну біля будівлі News Corp і Fox News в Нью-Йорку. Фото: Шеннон Степлтон/Reuters

53-річний Карлсон вперше прославився у 1990-х роках як автор правоцентристської газети Weekly Standard, перш ніж здобув телевізійну популярність як консервативний ведучий програми CNN "Перехресний вогонь" (Crossfire), присвяченій протистоянню лівих і правих у суспільстві.

Читайте також: Чому американські ультраправі та ультраліві обʼєдналися проти підтримки України – Foreign Policy

Але його сходження до влади як важковаговика на телебаченні почалося невдовзі після виборів 2016 року, коли телеканал Fox дав йому роль у прайм-тайм. У 2022 році програма "Такер Карлсон сьогодні ввечері" (Tucker Carlson Tonight) в середньому мала 3,32 мільйона глядачів і здобула найбільшу аудиторію серед усіх кабельних новин з бажаною демографічною групою від 25 до 54 років.

Його шоу часто викликало суперечки на телеканалі Fox. У грудні 2018 року Карлсон втратив щонайменше 26 рекламодавців після того, як заявив, що імміграція робить Сполучені Штати "бруднішими". А у 2019 році ліберальна наглядова група Media Matters for America виявила більше десятка випадків, коли Карлсон називав закони про захист від зґвалтувань "абсолютно несправедливими", описував жінок як "вкрай примітивних" і використовував сексистські вульгаризми.

Такер Карлсон — один із найвідоміших американських рупорів російської пропаганди. Після початку повномасштабного вторгнення американський журналіст поширював російські наративи, його активно цитували російські пропагандистські ЗМІ. В Україні його називають "американським Соловйовим".

Читайте також: Кремль розгорнув кампанію з дезінформації у США проти України: хто йому в цьому допомагає

Карлсон називав Україну несуверенною державою, українців — "пішаками у протистоянні США і Росії" насміхався над Володимиром Зеленським і вихваляв Путіна та Орбана, обзивав Бориса Джонсона "нещасним недоумком", який "втягнув Україну у війну за вказівкою Вашингтона" і розповідав на своїх шоу, що Росія переможе у війні.

Загалом коментарі Карлсона щодо війни в Україні відображають промови та заяви Путіна. Російське телебачення потім відтворює ці монологи як доказ того, що Путін має рацію, оскільки те саме каже "найпопулярніший телеведучий в Америці" (хоча це не так), пише The Guardian.

російська дезінформація карлсон трампісти сша російська пропаганда

Знак гривні
Знак гривні