Росія акумулює ракети для зриву наступальної операції ЗСУ, – Буданов

У великому інтерв'ю для РБК-Україна керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов розповів про майбутній контрнаступ, ситуацію на фронті й причини паузи росіян у масованих ракетних обстрілах. ТЕКСТИ обрали ключові тези розмови.

Ракетні обстріли

Коментуючи те, що масованих обстрілів уже не було півтора місяця, Буданов пояснив, що, як і прогнозувалося, росіяни витратили чималий арсенал своїх ракет і зараз накопичують його.

"Коли вони підійшли фактично до нулів, вони були змушені зупинитися. Це, до речі, один з аспектів, який неофіційно-офіційно пред'явили пану Суровікіну – що він привів ракетний арсенал Російської Федерації до нулів, коли його знімали.

Але є інша сторона. Росія за цей час теж виробляє нові ракети. Вона їх акумулює для зриву нашої наступальної операції. Вони на це сподіваються. І більша частина цих ракет буде застосована під час активних бойових дій. Здебільшого вони будуть бити по угрупованнях військ, які будуть формуватися", – пояснює Буданов.

За його словами, до осені, якщо росіяни не будуть витрачати жодної ракети, у них буде певна кількість ракет – "менша, ніж та, з якою вони входили в ці ракетні атаки – але досить значна. Але цього не станеться, тому що вони планують використати ці ракети зараз".

Контрнаступ ЗСУ

Голова розвідки наголошує, що ми підходимо до "знакової битви для новітньої історії України". "Коли вона почнеться, це є таємницею. Але всі розуміють, що ми до цього наближаємось", – додає Буданов.

"Я думаю, що достатні обсяги території будуть повернуті силовим шляхом під час цієї операції. На яких напрямках, що саме і як – від цього я утримаюсь", – каже він.

Керівник ГУР МОУ вважає, що вихід на кордони 91-го року для України цьогоріч – досяжне завдання. "Завершити цю війну можна виключно одним шляхом – це поверненням кордонів у будь-якій формі, але кордонів наших зразка 91-го року. Неможливо, нереально вже завершити цю війну без вирішення територіальних проблем. Україна ніколи не піде на те, щоби віддати якусь частину територій", – каже Буданов.

На думку Кирила Буданова, якщо українські війська увійдуть у Крим, Росія у відповідь не застосовуватиме ядерну зброю, а втрата півострова для російського військово-політичного керівництва буде "болісною, але терпимою", і вони зможуть подати її у потрібному ключі привченому до пропаганди російському суспільству.

"Їхній пропаганді треба віддати належне, якщо у ворога і є щось гарне. Болісно це визнавати, але треба сказати: їхня пропагандистська машина під час втрати Херсона максимально ефективно себе показала. Вони показали втрату Херсона – а це був найбільший здобуток так званої "спеціальної воєнної операції" – просто як буденну справу. Причому вивернули це так, що це в принципі ще й гарна річ була для них.

Тобто вони вже все напрацювали. Моделі по тому, як висвічувати новини під час подій у Криму – всі вони вже є, вони нам чудово відомі. Повірте, вони спрацюють на їхнє суспільство", – пояснює він.

Ситуація на фронті

Кирило Буданов каже, що росіяни зараз не планують активізувати або розпочати наступальні операції на якійсь іншій ділянці фронту: "Вони повністю перейшли всюди в позиційну оборону. Єдині місця на фронті, де відбуваються їхні спроби – це спроба в місті Бахмут, це спроба охопити з півночі місто Авдіївка, локальні бойові дії в місті Мар'їнка. І в Авдіївці, і в Мар'їнці ідентична тактика, як і в Бахмуті – просто намагання стерти населений пункт з лиця землі".

За словами Буданова, у середньому в місяць Росія мобілізує 20 тисяч осіб і що близько 120 тисяч мобілізованих перебувають у РФ й ще не перекинуті на фронт для посилення окупаційних військ.

Реалістичність оцінок Буданова

Відповідаючи на запитання, що його прогнози (сам Буданов віддає перевагу слову оцінки) багатьом здаються занадто самовпевненими й оптимістичними, голова розвідки пояснює, що у своїх оцінках базується на фактах і цифрах.

"Чому наші оцінки інколи різняться з тим, що певні люди, групи собі це якось уявляють? Я вам відповім питанням на питання: а вони на чому базуються взагалі? Я можу собі дозволити відкрити папку, подивитись цифри, динаміку, графіки, подивитись події, подивитись закриту інформацію, яку ви точно не побачите в людей в іншому місці. Тому я розумію те, що відбувається по факту, а не так, як мені це хочеться бачити чи не хочеться бачити.

Треба спиратися на факти, на цифри. Усі відповіді на будь-які питання (мене так вчили свого часу, і чим більше працюю, тим більше бачу, що це правда) в цифрах. От просто дивишся в цифри – там відповіді. Ось усі ці "воно буде можливо якось так" чи "ми бачимо, що воно так" – це все ні про що. Цифри, факти, номери документів, дати – там відповіді", – каже Буданов.

стратегія контрнаступ зсу буданов ракетні обстріли

Знак гривні
Знак гривні