В Україні створили і випробували машину для розмінування на базі екскаватора (ФОТО, ВІДЕО)

У Кривому Розі на базі екскаватора винахідники створили машину для розмінування та готуються до серійного виробництва.

Про це повідомляє Перший міський канал Кривий Ріг.

Машину розмінування за американською технологією повністю спроєктували та розробили криворізькі фахівці. Кошторис вийшов в рази дешевше спеціалізованих аналогів, а ефективністю не поступається, кажуть розробники. Зараз машина проходить випробування та сертифікацією, і в разі їхнього успішного завершення винахід піде в серію та розміновуватиме українську землю.

«Нам одне криворізьке підприємство надало екскаватор, а ми вже зробили все необхідне навісне обладнання. Зараз інститут, якомога швидше готує методику випробувань, аби ми могли отримати сертифікат на машину і надати ДСНС для розмінування наших полів», – розповів головний конструктор та розробник машини Віталій.

photo1681973268-3.jpeg

Зображення: Перший Міський телеканал. Кривий Ріг

Працювали над створенням тральника близько трьох десятків працівників. Від появи креслень до готової до випробувань машини пройшло всього чотири місяці. Розміновує поля такий тральник завдяки спеціальним молоткам на ланцюгах. Вони закріпленні в районі ковша, управління стрілою якого залишилося, як в екскаватора. А от за допомогою нового доданого механізму молоти починають обертатися з великою швидкістю та вдарятися об землю.

Аби захистити водія від вибуху міни між механізмом розмінування та рештою машини міститься спеціальний щит. Крім того, самі молоти б’ють об землю на відстані близько 2 метрів від самого захисного щита. Все це означає, що під час підриву потрапляти по тральнику будуть лише осколки міни. 

Кабіну оператора також обладнали додатковою бронею. Вона значно обмежила кут огляду, і щоб це компенсувати на кабіні додатково розмістили спеціальні камери відеоспостереження, що передають зображення оператору всередину.

Раніше фахівці, які працювали над машиною уже проводили тестування механізму розмінування в полі. Але без боєкомплекту. 13 квітня, у співпраці з піротехніками, тральник вперше випробували в бойових умовах. Машина успішно знешкодила дві протитанкові міни, які були спеціально для цього закопані на одному з віддалених місць.

Якщо випробування і сертифікація криворізького тральника пройде вдало, то згодом планується його серійне виробництво і передача до підрозділів ДСНС для розмінування деокупованих територій.

українські розробки кривий ріг спеціалізована техніка розмінування

Знак гривні
Знак гривні