Суд арештував компанію Коломойського "Укрнафтобуріння" і передав в управління АРМА

Печерський райсуд Києва заарештував та передав в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління корупційними активами (АРМА) акції видобувної компанії "Укрнафтобуріння", яку пов’язують з Ігорем Коломойським.

Про це для Цензор.НЕТ пише журналістка Тетяна Ніколаєнко.

За її словами, компанія ВК "Укрнафтобуріння" пов’язана з Ігорем Коломойським, Павлом Фуксом та Віталієм Хомутинніком, а також фігурує у справі про злочинне угрупування у владі, яке через Фонд держмайна заробляло на схемах на Одеському припортовому.

Проте рішенням Печерського суду від 11 квітня компанію "ВК "Укрнафтобуріння" передано на баланс АРМА. Напередодні, 7 квітня цей актив був арештований.

Ніколаєнко звернула увагу, що компанія входить у топ найбільш прибуткових компаній України, хоча, попри рекордно високі ціни на газ, торік зменшила чистий прибуток з 5,65 млрд грн у 2021 році – до 3,77 млрд грн у 2022.

"Арешт відбувся в рамках розслідування кримінального провадження щодо промислової розробки найбільшого в Україні розвіданого Сахалінського родовища газу (Харківська область Краснокутський район). Згідно з документами службові особи ПрАТ "НАК "Надра України", Державної служби геології та надр України не тільки дозволили кільком компаніям розробляти найцікавіші газові родовища, а й самостійно перерозподіляти прибутки", – пише журналістка.

У лютому 2023 Державне бюро розслідувань (ДБР) повідомило, що спільно зі Службою безпеки України (СБУ) викрили протиправну діяльність колишніх високопосадовців, які отримували незаконні надприбутки від видобутку газу з державних надр.

"Як свідчать матеріали розслідування, внаслідок протиправної діяльності посадових осіб ПрАТ "НАК "Надра України" та низки комерційних структур Україна втратила право на Сахалінське нафтогазове родовище у Харківській області. І це при тому, що з державного бюджету на розробку даного родовища було витрачено понад 1 млрд грн. За даними геологорозвідувальних робіт, поклади газу на цьому об’єкті становлять щонайменше 15 млрд кубометрів", – повідомляється на сайті СБУ.

"За даними спецслужби, у п'ятницю відбулися обшуки за місцями фактичного проживання фігурантів та в офісних приміщеннях відповідних компаній, кінцевими бенефіціарами яких є російський олігарх та колишній народний депутат України VIII скликання, імен яких не розголошують. Як припустили тоді ЗМІ, ішлося про Фукса та депутата від "Народного фронту" Ігоря Котвіцького.

Але якщо 5 квітня суд арештував лише ТОВ "Сахалінське"; ТОВ "Сіріус-1"; ТОВ "Іст Юроуп Петролеум" Фукса і Котвіцького, то тепер руки влади дійшли й до чергового активу Коломойського. До того влада забрала його частку "Укрнафти" та можливість експлуатувати аеропорт Дніпра", – підсумовує Ніколаєнко.

суд арешт активів укрнафтобуріння арма коломойський

Знак гривні
Знак гривні