Росія намагається заглушити Starlink в Україні за допомогою секретних систем РЕБ – WP

Щоб заглушити супутниковий інтернет Starlink в Україні, росіяни кілька місяців експериментували із системами радіоелектронної боротьби «Тобол», намагаючись порушити передачу сигналу.

Про це пише The Washington Post із посиланням на секретну доповідь американської розвідки, злиту в інтернет.

"Москва місяцями експериментувала зі своїми системами радіоелектронної боротьби "Тобол" задля придушення Starlink в Україні, стверджується в надсекретній оцінці, яка раніше не розголошувалася.

Документ не вказує на те, чи були якісь з російських випробувань успішними. Втім, висновки розвідки підтверджують те, про що спостерігачі раніше лише здогадувалися: програма, нібито розроблена для захисту супутників Кремля, може бути використана для атаки на супутники супротивника", – пише видання.

Повідомляється, що компанія SpaceX, якій належить Starlink, відмовилася від коментарів. Минулої весни Маск коротко прокоментував спроби Кремля атакувати цю технологію, написавши в травні в Twitter, що, хоча Starlink продемонстрував свою стійкість до таких спроб "глушіння і злому", росіяни, схоже, активізують свої зусилля.

Костянтин Жура, речник Міністерства оборони України, заявив, що офіційні особи в Києві знають про зусилля Росії і "вживають заходів для їхньої нейтралізації". Посольство Росії у Вашингтоні не відповіло на запит про коментар.

"Незрозуміло, чи були перебої в роботі Starlink, про які повідомлялося в Україні, результатом російських експериментів з "Тоболом" або інших засобів глушіння, що використовуються російськими військами, як-от система "Тірада-2". Українські війська повідомили, що зазнали збоїв у жовтні, коли вони просувалися до російських позицій під час успішних контрнаступів на півдні та сході. Тоді було припущення, що SpaceX обмежила доступ до інтернету в цих районах, щоб росіяни не могли ним користуватися.

Аналітики виявили щонайменше сім комплексів "Тобол" в Росії, всі вони розташовані поруч з об'єктами, що використовуються для відстеження супутників", – зазначає WP.

Видання додає, що у злитому в мережу документі описується "поточний військовий оперативний експеримент Росії з націлювання на систему супутникового зв'язку Starlink над Україною за допомогою російського комплексу "Тобол-1" і вказуються три місця в Росії, де проводилися випробування. "Орієнтовний центр", куди вони були спрямовані, міститься поблизу Бахмута.

"Експеримент, розпочатий наприкінці вересня, мав тривати 25 днів, згідно з оцінкою американської розвідки, але з моменту початку випробувань і до моменту підготовки витоку документа для вищих посадових осіб США минуло понад п'ять місяців. На слайді брифінгу не сказано, чому експеримент тривав так довго, чи виникли у Росії якісь проблеми та чи досягла операція запланованого ефекту.

Хоча розміщення Росією комплексів "Тобол" по всій країні може свідчити про те, що вони використовуються в оборонних цілях, три об'єкти, про які йдеться в оцінці американської розвідки – один під Москвою, один поблизу Криму і ще один у Калінінграді – є найближчими до України, що робить їх придатними для атаки на українські засоби зв’язку" – підсумовує WP.

війна технології злиті документи starlink реб

Знак гривні
Знак гривні