Витік документів: Єгипет ледь не поставив таємно ракети Росії, натомість погодився озброїти Україну

Минулого місяця після переговорів з високопосадовцями США Єгипет призупинив план таємного постачання ракет до Росії і замість цього вирішив виробляти артилерійські боєприпаси для України.

Про це пише The Washington Post з посиланням на злиті в мережу документи Пентагону.

11 квітня WP повідомила про ще один документ, який викриває таємну схему, що запропонував президент Єгипту Абдель Фатах Ас-Сісі Москві в лютому 2023-го. Лідер Єгипту нібито домовився з Росією про постачання до 40 тисяч 122-мм реактивних снарядів Sakr-45. Сісі доручив своїм підлеглим тримати проєкт в таємниці, "щоб уникнути проблем із Заходом", йдеться в документі.

Але нові документи, які видання отримало зі злитого в мережу масиву матеріалів, свідчать про те, що на початку березня Абдель Фатах Ас-Сісі відмовився від планів постачання ракет Москві, щоб не зіпсувати тісні відносини зі США.

Один із західних послів у Каїрі заявив, що витік інформації свідчить про те, що Єгипет "недооцінив реакцію США на можливе постачання зброї до Росії" і хотів "отримати максимальну вигоду з обох сторін".

"Президент Єгипту, схоже, зупинив ракетний план після візитів американських посадовців, зокрема Бретта Макгерка та Барбари Ліф, високопосадовців Білого дому та Державного департаменту з питань Близького Сходу, які відвідали Каїр наприкінці лютого, а також міністра оборони Ллойда Остіна, який приїхав на початку березня.

Під час переговорів у Каїрі Остін попросив єгипетських лідерів надати Україні артилерійські снаряди, але не отримав чіткої згоди. Але в розвідувальному документі від 9 березня, наступного дня після візиту Остіна, йдеться про те, що Єгипет схвалив продаж артилерійських снарядів калібру 152 мм і 155 мм Сполученим Штатам для передачі Україні", – зазначає WP.

У документі американської розвідки йдеться про те, що Єгипет планує використати запит США на боєприпаси, щоб отримати передову військову техніку США, зокрема винищувачів F-35 та ЗРК Patriot. У документі говориться, що Єгипту знадобиться американська допомога у створенні лінії з виробництва снарядів, ліцензійної угоди та сировини.

У документах не вказується, чи відродив Каїр згодом московський план і чи поставив він уже Сполученим Штатам боєприпаси для України.

Розвіддані також надають додаткову інформацію про поглиблення військових відносин Єгипту з Москвою і про те, як він, можливо, вже допомагав російським військам на полі бою. У додатковому, недатованому документі з витоку зазначається, що розвідка виявили в Україні чотири російські зенітно-ракетні комплекси С-300ВM, які, "дуже ймовірно", призначалися для експорту в Єгипет. Каїр підписав контракт з Москвою на чотири батареї С-300ВM у 2017 році, і перші дві були доставлені до Єгипту в 2020 і 2021 роках, йдеться в документі. У документі прямо не сказано, чи повернув Єгипет ці дві системи Росії для використання в Україні.

злиті документи боєприпаси для зсу єгипет розвідка сша

Знак гривні
Знак гривні