Український ілюстратор відмовився отримувати премію миру імені Ремарка разом з російською письменницею

Український художник Сергій Майдуков відмовився отримати премію миру імені Еріха Марії Ремарка 2023 разом із російською письменницею Людмілой Уліцкой.

Про це він повідомив у листі комітету премії, інформує Читомо.

Лавреаткою премії у 2023 році стала російська письменниця Людміла Уліцкая. Вона отримає премію 22 червня в день 125-річчя Ремарка.

За словами голови журі премії Сузанни Менцель-Рідль, цьогорічна премія миру імені Ремарка мала трактуватися як "знак надії на примирення".

«Останнім словом має бути мова людства, яка також об’єднує людей ворогуючих держав. Війна не повинна заглушити мову літератури та мистецтва», — зазначила вона.

«Саме тому ми сподівалися запросити письменника з Росії та художника з України до Оснабрюка, щоб відзначити їх премією миру імені Ремарка та спеціальною премією», – додала  віцеголова журі Катаріна Пьоттер.

Сергій Майдуков відмовився отримувати премію в один день з Уліцкою. «Для мене стало несподіванкою, що мене обрали, я отримав листа десь місяць тому. Спершу сказав, що іншим разом приїду, в подальшому листуванні написав, що не приїду зовсім. Гроші хочу більшою частиною покласти в монобанку, де збираю на авто для ЗСУ», — розповів він.

Премію миру імені Еріха Марії Ремарка вручає німецьке місто Оснабрюк що два роки, починаючи з 1991. Повний перелік лавреатів та відзначених спеціальними нагородами можна переглянути за посиланням.

12.jpg

Ілюстрація Сергія Майдукова до журналу “Republik”. Джерело: Читомо

Як повідомлялося, артбук Сергія Майдукова “KYIV” та серія ілюстрацій Анни Сарвіри “The Plan” стали переможцями міжнародного конкурсу графічного дизайну та ілюстрації Joseph Binder Award.

Сергій Майдуков малює для The New Yorker, The Guardian, The Wall Street Journal та інших міжнародних та українських видань. Він працював над ілюстраціями для книжок «Розстріляне відродження» (Основи) та «2001: A Space Odyssey» (Moppet Books), а деякі з його робіт можна відшукати в Бібліотеці Конгресу (США).

німеччина-рф спроби примирення війна мистецтво премія миру

Знак гривні
Знак гривні