П’ять країн G7 утворили альянс, щоб витіснити Росію з міжнародного ринку ядерного палива

В японському Саппоро на полях зустрічі країн "Групи семи" (G7) Британія, США, Канада, Японія та Франція досягли угоди, спрямованої на витіснення Росії з міжнародного ринку ядерної енергетики.

Про це повідомили у британському уряді.

Зазначається, що п'ять країн будуть використовувати відповідні ресурси й можливості цивільних ядерних енергетичних секторів кожної з них, щоб підірвати російський контроль над ланцюжками постачання.

Ця угода, згідно з повідомленням, підтримає стабільне постачання палива для сьогоднішніх потреб, а також гарантуватиме безпечну і надійну розробку і використання палива для удосконалених реакторів у майбутньому.

"Ця угода буде використана як основа для повного витіснення Путіна з ринку ядерного палива, причому якнайшвидше, щоб перекрити йому ще одне джерело фінансування його варварського нападу на Україну", – йдеться у заяві британського уряду.

"Велика Британія була в самому центрі глобальних зусиль, спрямованих на підтримку України, перемогу над Путіним і забезпечення того, щоб ні він, ні будь-хто інший, подібний до нього, більше ніколи не міг думати, що вони можуть тримати світ у полоні через свої енергоносії.

Це наступний життєво важливий крок – об'єднатися з іншими країнами, щоб показати Путіну, що Росія більше не бажана, і зміцнити нашу глобальну енергетичну безпеку, використовуючи надійні міжнародні постачання ядерного палива з безпечних, надійних джерел", – заявив міністр енергетичної безпеки Великої Британії Грант Шаппс.

"Сьогоднішня угода на Форумі з ядерної енергетики в рамках G7 в Саппоро діятиме як трамплін для п'яти країн, щоб досягти швидкого прогресу, забезпечивши безпечне постачання ядерного палива через розвиток спільних ланцюгів постачання, які ізолюють Росію. Міністр енергетичної безпеки США хоче, щоб ці країни об'єдналися для подолання залежності від російського палива, оскільки світ дедалі більше звертається до ядерної енергетики як джерела низьковуглецевої та безпечної енергії", – повідомили у британському уряді.

Там також нагадали, що у січні 2023 року Велика Британія створила Фонд ядерного палива. На виробництва атомної енергії витратять до £75 мільйонів, щоб забезпечити до 24 ГВт ядерної енергії до 2050 року.

ізоляція рф союзники україни ядерне паливо глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні