Українці майже повністю знищили російський спецназ, на відновлення підуть роки, – злив Пентагону

Війна в Україні виснажила російські спецпідрозділи, і Москві знадобляться роки, щоб відновити їх, пише The Washington Post, проаналізувавши чергову порцію злитих у мережу засекречених документів розвідки США.

Видання зазначає, що американські чиновники пояснюють свої оцінки тим, що російське командування надмірно покладається на спецпідрозділи, яких залучають до бойових дій у складі піхотних формувань.

"Зазвичай спецпризначенцям доручають таємні місії з високим ступенем ризику, для виконання яких вони проходять найсучаснішу підготовку в російських збройних силах. Але коли Москва розпочала повномасштабне вторгнення, старші командири, які прагнули впіймати момент і скептично ставилися до майстерності своїх звичайних бійців, відхилилися від норми, віддавши наказ елітним військам вступити в прямий бій.

Швидке виснаження російських спецпідрозділів, кажуть спостерігачі, від самого початку змінило динаміку війни, серйозно обмеживши можливості Москви застосовувати таємну тактику на підтримку звичайних бойових дій. Американські офіційні особи вважають, що приголомшливі втрати, яких зазнали ці підрозділи, зроблять їх менш ефективними не лише в Україні, а й в інших частинах світу, де діють російські війська, згідно з оцінками, які варіюються від кінця 2022 року до початку 2023-го" – пише WP.

imrs.png

Прогалини в російських спецпідрозділах видно на супутникових знімках, що містяться в злитих матеріалах. Фотографії "до і після" (перший знімок зроблений у листопаді 2021 року, другий – роком пізніше), на яких зображена база 22-ї окремої бригади спецназу на півдні Росії, показують, що "всі, крім однієї, з п'яти російських окремих бригад спецназу, які повернулися з бойових дій в Україні наприкінці літа 2022 року, зазнали значних втрат". За оцінками, 22-га і дві інші спецбригади втратили від 90 до 95 відсотків особового складу.

Проблеми Росії поглиблюються втратою досвіду в її елітних військах. Спецпризначенці потребують щонайменше чотирьох років спеціалізованої підготовки, йдеться в американських документах, і робиться висновок, що Москві може знадобитися ціле десятиліття, щоб відновити ці підрозділи.

У документах не сказано, скільки спецпризначенців було вбито або поранено в Україні, але матеріали, посилаючись на перехоплення розвідки, оцінюють, що лише один підрозділ – 346-й – "втратив майже всю бригаду, в якій залишилося лише 125 осіб з 900 розгорнутих".

Аналітики американської розвідки відстежили кожен спецпідрозділ, який повернувся з України на південь Росії – за винятком одного: 25-го полку. Серйозні втрати особового складу і техніки, йдеться в документах, "можуть пояснити, чому немає чітких [розвідувальних] даних про їхнє повернення до гарнізону".

The Washington Post зазначає, що оцінки американського уряду збігаються зі спостереженнями аналітиків. Старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики (FPRI) Роб Лі пояснює, що оскільки російські мотострілецькі війська виявилися неефективними, командування намагалося компенсувати це, посилаючи на фронт елітні повітряно-десантні підрозділи, морську піхоту і спецзагони.

За словами Лі, ця стратегія мала миттєві наслідки. Російське командування, втративши найбільш підготовлених бійців, втратило цінні навички, якими ці війська володіли від початку вторгнення і до минулої осені, зокрема у сфері збору розвідданих і ведення розвідки.

"Це вплинуло на решту війни, тому що Росія втратила всі ці ключові можливості на передовій, які вони не могли легко замінити – як технічно, так і кадрово", – сказав він.

За словами Лі, через кілька днів після початку війни група спецпризначенців прибула до Харкова без значної підтримки з боку звичайних військ. Багато з них загинули або потрапили в полон, зазначив він. Кілька їхніх спеціалізованих транспортних засобів було знищено, про що свідчать відео- та фотоматеріали.

Схожа ситуація склалася в Маріуполі та в східній частині Донбасу, де бої часто відбувалися в складній для звичайних військ лісистій місцевості. За словами Лі, спецпризначенців також залучали до наступу на Вугледар Донецької області.

Зрозуміло, що спецсили – це обмежений ресурс, який не може бути легко поповнений, сказав Лі. Незрозуміло, чи винесли звичайні російські командири уроки з того, що сталося в Україні, і як найкраще використовувати ці елітні сили. "Пройде деякий час, перш ніж ми отримаємо повне розуміння того, як вони адаптуються", – сказав він.

деградація росії втрати ворога спецназ рф злиті документи

Знак гривні
Знак гривні