Росія має сплатити Нафтогазу $5 млрд за збитки в Криму. Як виконати рішення Гаазького арбітражу: пояснює Зеркаль

Арбітражний трибунал при Постійній палаті третейського суду в Гаазі зобов’язав Росію сплатити 5 мільярдів доларів компенсації «Нафтогазу» за збитки та втрачене майно в Криму. Радниця міністра енергетики України Лана Зеркаль розповіла в інтерв'ю Радіо Свобода про те, що означає таке рішення суду і чи можливо його виконати.

За словами Зеркаль, це вже останній етап судового процесу, який тривав упродовж багатьох років. Принаймні 6 останніх років відбувалися судові слухання, відбувалися процедурні рішення, ухвалювалися. Спершу по юрисдикції, коли було визнано, що арбітраж має право розглядати цю справу, потім по суті звернення «Нафтогазу» до арбітражу щодо порушення його прав і незаконної експропріації активів. І останній етап – це той, який зараз завершився. Це визначення суми компенсації.

"І зараз вже має бути виконано це рішення в незалежності від бажання або небажання Російської Федерації. Тим більше, що її активи вже заарештовані. І ми як країна, юристи, які ведуть справу «Нафтогазу», вже, звичайно, знають, в яких юрисдикціях це буде легше виконати і як це можливо рухати вперед.

Дійсно, у Росії ще є право оскаржити це рішення по можливих процедурних порушеннях. Я думаю, що вони скористаються цим правом. Тому що в усіх подібних справах вони користалися цією можливістю. Але я хочу зазначити, що це найбільша сума, яка присуджена українським компаніям у зв’язку з втратою українських активів в Криму", – зазначила Зеркаль.

Радниця міністра енергетики пояснила, що це рішення можна виконати у будь-якій країні, яка є стороною Нью-Йоркської конвенції. А таких країн 162: "Тобто у будь-якій країні подається позов про виконання рішення арбітражу. І вже судові інстанції цієї країни вирішують, в який спосіб і як буде виконуватися це рішення і які активи Російської Федерації будуть використовуватися для виконання цього рішення".

Зеркаль додала що зараз юристи «Нафтогазу» мають визначитися, в якій юрисдикції найлегше виконати це рішення, зважаючи на вже ухвалені законодавчі зміни щодо державних імунітетів Росії, зважаючи на позицію судових органів цих країн.

"Тобто тут вже ситуація щодо можливості стягнення коштів, які належать Російській Федерації, зараз набагато більше, ніж воно було до початку повномасштабної війни проти України", – зауважила Лана Зеркаль.

За її словами, це рішення суду буде актуальним до моменту його завершення виконання. Немає ніяких часових рамок, обмежень чи будь-яких умов.

"З огляду на те, що Росія не дотримується міжнародного права, з огляду на те, що вона порушила все можливе і неможливе, судові інстанції різних юрисдикцій вже більш прихильні до виконання рішень арбітражів, ніж це було до цього. І вони розуміють, що це необхідно виконати у якнайкоротші терміни", – наголосила радниця міністра енергетики.

Лана Зеркаль додала, що, на її думку, 5 млрд дол. – це справедлива компенсація, хоч «Нафтогаз» й очікував трохи більше.

Нафтогаз суд гаага росія заплатить крим збитки

Знак гривні
Знак гривні