Менше шкільних предметів, очне навчання і полегшення освітнього життя дітям за кордоном: що планує змінити МОН

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий розповів, що планує змінити у навчальному процесі.

Зокрема, міністр хоче спростити навчання для дітей, які одночасно вчаться у закордонних та українських школах, щоб отримати державні документи про освіту.

Про це очільник МОН повідомив в ефірі "Сніданку з 1+1", інформує УП.Життя.

"За різними даними – від пів мільйона до мільйона дітей за кордоном. Навчаються вони в місцевих школах, законодавство вимагає, щоб вони там навчались. Але при цьому ще й не всюди, тут є теж прогалини.

Але при цьому вони хочуть отримати українські атестати і українські свідоцтва про базову середню освіту. І паралельно навчаються в українських школах, перенавантажуючись просто колосально", – сказав міністр. 

Лісовий каже, що в такій ситуації учні вимушені обирати, але потрібно зробити так, щоб цей вибір не стояв. 

"Максимально спростити їм навчання у школах, залишивши наше бачення. Так, залишити унікальні наші предмети, універсальні предмети зараховувати. Тут теж є складнощі в синхронізації програм, але ми повинні це зробить", – наголосив Оксен.

Новий очільник МОН розповів і про інші плани міністерства, одне з яких – максимально можливе повернення до очного навчання. Для цього обов'язково потрібно створити укриття у кожній школі, над чим уже працює МОН, запевнив міністр.

"Онлайнове навчання, навіть якщо воно якісне, випускає величезні сегменти, важливі для формування особистості – соціалізацію, спілкування дітей, розвиток м’яких навичок. Тому, перш за все, прагнемо вивести в аудиторне навчання максимальну кількість дітей, де це можливо", – сказав Лісовий.

Ще одне завдання – організувати якісне онлайн-навчання всюди, де неможливо вивести учнів на очне навчання через небезпеку.

Також Оксен Лісовий хоче цифровізувати систему освіти: не лише збирати дані, а й оптимізувати доступ до освіти через створення індивідуальних кабінетів

"Особливо в умовах, коли ми повинні відбудовуватись, системно організувати роботу з донорами, чітко ставити їм завдання, нам потрібно цифровізувати тотально освіту, щоб ми могли нормально обраховувати економіку", – каже міністр.

Коментуючи можливість повернення у школах початкової військової підготовки, Лісовий зауважив, що кількість предметів у школах має бути зменшена.

"Кількість предметів у школі має бути раціональною, і вона має бути не збільшена, а зменшена", – сказав міністр освіти та науки.

освіта війна діти лісовий мон

Знак гривні
Знак гривні