Що виплило зі злитих документів розвідки США: ключові висновки

Після масштабного витоку секретних документів військової розвідки США низка американських ЗМІ проаналізувала викладену в них інформацію про російсько-українську війну. ТЕКСТИ зібрали ключові висновки, які виплили з оцінок американської розвідки.

Ремарка від Текстів: якщо дивитися на вміст злитих документів крізь українську призму, навдедені там оцінки можуть здатися дещо песимістичними (видання Politico вже написало про те, що українські посадовці вважають, що США вкотре недооцінюють можливості ЗСУ).

Утім, якщо врахувати, що західні розвідки помилялися у своїх прогнозах щодо України на початку війни й що вони звикли розглядати найрізноманітніші сценарії, оцінка злитих даних розвідки США буде корисною для глибшого розуміння нинішньої ситуації та ймовірних шляхів її розвитку.

Війна Росії проти України перетворюється на затяжний конфлікт

Агентство Reuters, проаналізувавши документи, пише, що, за оцінками американської розвідки, повномасштабна війна Росії проти України перетворюється на затяжний конфлікт, що триватиме "далеко після 2023 року". "Російська кампанія виснаження сил на Донбасі, найпевніше, зайде в глухий кут, що перешкоджатиме досягненню мети Москви – захопити весь регіон у 2023 році", – зазначають автори розвідувальної оцінки. Також у документах військової розвідки США стверджується, що і Росія, і Україна мають "помірну" бойову стійкість – це означає, що обидві сторони, ймовірно, зможуть продовжувати воювати ще деякий час.

Патова ситуація на полі бою у 2023-році та перетікання війни у 2024 рік

Представники військової розвідки США прогнозують, що війна між Україною та Росією перейде в 2024 рік, і жодна зі сторін не здобуде перемоги, але обидві відмовляться вести переговори про припинення конфлікту. У розвідці США передбачають, що рік завершиться для обох сторін лише "незначними" територіальними здобутками в результаті "недостатньої кількості військ і постачання для ефективних операцій". Докладніше про це читайте тут: У 2023-му війна не закінчиться, жодна зі сторін не здобуде перемоги: WP про прогнози розвідки США у злитих документах.

Загальні втрати у війні РФ та України – 354 тис. осіб

Американська розвідка оцінює загальні втрати української та російської сторін у війні в 354 тис. осіб. "Згідно з оцінкою розвідувального управління міністерства оборони США, загальні втрати Росії становлять 189 500–223 000 осіб, з яких 35 500–43 000 було вбито й 154 000–180 тис. поранено", – йдеться в опублікованому Reuters аналізі документів. Водночас, зазначає агентство, загальні втрати України становлять 124 500–131 000 осіб, з яких 15 500–17 500 було вбито й 109 000–113 500 поранено.

Дані про російські та українські втрати техніки

У злитих документах також наводяться дані про російські та українські втрати техніки. "За даними розвідувального управління міноборони США, Росія втратила 2 048 танків та 3900 бронетранспортерів, у той час, як Україна втратила 468 танків і 1020 бронетранспортерів", – пише Reuters. Американські розвідники також вказують на те, що Росія має кількісну перевагу у деяких сферах, але Україні вдалося розгорнути на полі бою більше танків та БТР. "Україна має на полі бою 802 танки й 3 498 бронетранспортерів, а Росія - 419 танків та 2 928 бронетранспортерів", – зауважує агентство.

Розвідка США оцінювала "дикі" сценарії розвитку війни в Україні

Раніше The New York Times повідомляло, що у злитих в мережу документів є інформація, що Розвідувальне управління Міністерства оборони США розглядало сценарії розвитку війни в Україні у випадку так званих "диких", тобто малоймовірних, подій.  Гіпотетичні сценарії включають смерть президентів Росії Володимира Путіна та України Володимира Зеленського, зміну керівництва в Збройних силах Росії та удар України по Кремлю. Документ описує, як кожна з таких ситуацій може потенційно призвести до ескалації в Україні, завершення конфлікту шляхом переговорів або ж не мати суттєвого впливу на хід війни.

ФСБ і Міноборони РФ конфліктують через втрати на війні

Американське видання The New York Times пише, що оприлюднені секретні документи американської розвідки свідчать, що російська ФСБ конфліктує із міністерством оборони РФ через замовчування реальних втрат Росії. Дані у документах збиралися з перехоплених комунікацій всередині російських силовиків. В документах американських спецслужб зазначається, що ФСБ "підрахувала, що фактична кількість поранених і вбитих в ході бойових дій росіян наближається до 110 000". Водночас у документі не уточнюються цифри втрат, які Міноборони РФ поширює в уряді.

Хто стоїть за витоком документів: версія

Журналісти The Washington Post оприлюднили розслідування про те, що за масштабним витоком таємних документів розвідки США може стояти співробітник американської військової бази, який нібито зливав їх у мережу без особливих цілей та не зовсім усвідомлюючи наслідки. Це буцімто "молодий харизматичний ентузіаст", що цікавиться вогнепальною зброєю, а документами з  роботи він почав ділитися зі знайомими на геймерській платформі вже давно, через те, що нудьгував під час пандемії. Великий матеріал про це можна прочитати тут.

Читайте також: Як правильно читати звіти розвідок, пояснення ключових слів – The Economist

У фрагменті використано матеріали УП, Цензор.НЕТ, ЄП.

стратегія витік даних розвідка сша війна прогнози

Знак гривні
Знак гривні