Найкращий шанс України. Успішний наступ може завершити війну з Росією – Foreign Affairs

Дослідник Фонду Карнегі за міжнародний мир та директор стратегічних програм організації Defense Priorities Раян Менон пише у статті для Foreign Affairs про те, що контрнаступ Сил оборони має всі шанси призвести до завершення війни на вигідних для України умовах. Наводимо дещо скорочений переклад тексту.

Перед повномасштабним вторгненням Росії в Україну переважала думка, що український опір швидко зазнає поразки. Так вважало Центральне розвідувальне управління США, а також голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі, який передбачив, що Київ може впасти за 72 години. Проте понад рік потому українська армія продовжує боротися, досягнувши значних успіхів на полі бою.

Початковий песимізм щодо шансів України був, однак, навряд чи безпідставним. Росія мала величезну перевагу в стандартних показниках військової потужності, таких як кількість солдатів, кількість і якість основних видів озброєнь. На додаток, у 2008 році Путін ініціював масштабну військову модернізацію, яка, на думку експертів, зробила російські збройні сили значно сильнішими. З цих причин я теж вірив, що Росія переможе і не загрузне в затяжній війні.

Утім, Україна наочно продемонструвала, наскільки важливим може бути сильніший моральний дух та інші, часто нематеріальні елементи. А численні військові недоліки Росії стали очевидними настільки, що навіть затяті провоєнні російські націоналісти відкрито визнають їх, визнаючи, що зимовий наступ не зміг суттєво просунути лінію фронту вперед, і ставлячи під сумнів перспективи успіху. Проте багато західних оцінок ймовірного перебігу та результату війни все ще припускають, що все це не матиме великого значення і що Росія переможе, оскільки вона вчиться на своїх помилках і має матеріальні ресурси, які значно перевищують українські.

Українська армія зараз готується до весняного наступу. Виходячи з уроків останніх 13 місяців (які я вивчив під час двох поїздок до України, зокрема, й на фронт), український шлях до перемоги є цілком реалістичним – хоча і не настільки повної перемоги, як того хочуть Київ і його прихильники. Оскільки війна триває, Сполученим Штатам, зокрема, з огляду на їхню ключову роль в озброєнні України, буде дедалі важче приймати рішення щодо витрат, стійкості та ризиків. Це робить особливо важливим розгляд більш обмежених визначень перемоги. Менш ніж досконалий результат все одно може бути визначним досягненням.

340891953_773648577437453_7403930414334826694_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

ЦИФРИ – ЦЕ ЩЕ НЕ ВСЕ

Оскільки війна триває вже другий рік, а лінії бойових дій стали більш фіксованими, деякі спостерігачі дотримуються думки, що затяжна війна, зрештою, зіграє на користь Росії. Один з елементів цього аргументу – що час грає на користь Росії, оскільки її населення набагато більше, ніж в Україні, а отже, у неї набагато більше військ – не можна легковажно відкидати. Призов Путіним 300 000 резервістів у вересні проілюстрував цю чисельну перевагу. Так само, як і хвилі солдатів, які Росія безжально використовувала в Донецькій області для захоплення Соледара і прилеглих районів, а також у довготривалій битві за Бахмут.

Проте ця оцінка не враховує деякі з найважливіших складових успіху на полі бою, а також ключових уроків, які дав цей конкретний конфлікт. Цифри можуть вводити в оману. По-перше, вони нічого не говорять про боєготовність, що є проблемою для Росії частково через те, що багато сержантського складу російської армії було відправлено на фронт або для укомплектування розформованих батальйонів. Ці проблеми загострюватимуться, чим довше триватиме війна. У міру зростання втрат російських резервістів – які, на відміну від своїх американських колег, не зобов'язані регулярно тренуватися – можуть кинути на фронт для заміни втрат особового складу. І навіть зважаючи на велику кількість населення Росії призовного віку, ці втрати, які оцінюються від 180 000 до 250 000 осіб, є великими.

Підрахувати втрати надзвичайно важко, а тому вони неминуче неточні, і деякі спостерігачі відкидають цифри, оприлюднені західними урядами, як величезні перебільшення, так само, як вони відкидають офіційні дані України про власні втрати як неправдоподібно низькі. Але навіть якщо реальні втрати Росії становлять лише третину від заниженої цифри, вони значно перевищують загальні втрати радянського війська під час десятирічної війни в Афганістані. І є ознаки того, що вони створили дефіцит у ЗС РФ. Російська влада намагається виправити ситуацію за допомогою таких кроків, як пропозиція бонусів за підписання контракту, підвищення вікового цензу для військової служби за контрактом, а також обговорення аналогічного кроку для призову на строкову військову службу. Яким би не був дефіцит, Росія все одно матиме більше військ, ніж Україна. Як нападник, вона потребує значної переваги в точках зіткнення, як правило, у співвідношенні три до одного.

Але чим більша армія, тим більші її потреби, що висвітлює ще одну проблему: недоліки російської системи військового постачання.

Продовжують надходити повідомлення про погано екіпіровані війська, які йдуть у бій, а також історії про гарячкові зусилля родин, що намагаються забезпечити їх предметами першої необхідності. Навіть російські офіційні особи визнають нестачу спорядження.

Понад те, здатність мобілізувати більше солдатів, ніж противник, може виявитися не вирішальною, якщо їх погано використовувати. Наступ Росії на Бахмут, який триває місяцями, попри величезні втрати, ставить під сумнів твердження про те, що вона зробила висновки з попередніх помилок і почала воювати більш розважливо. Так само, як і неодноразові атаки на такі населені пункти, як Кам'янка, Вугледар та Авдіївка, попри значні втрати у військах (багато нещодавно мобілізованих) і техніці. У Вугледарі втрати, яких нещодавно зазнали 40-а та 155-а бригади морської піхоти РФ, остання з яких є елітним "гвардійським" підрозділом, були настільки великими, що їхні військовослужбовці відмовлялися виконувати накази про продовження бою.

А той факт, що Путін призначив четвертого командувача своєї "спеціальної військової операції" менш ніж за рік і замінив інших старших офіцерів, свідчить про те, що навіть він визнає, що ефективність Росії не покращується.

Хоча Росія має набагато більше військової техніки, ніж Україна, її втрати також напрочуд високі. Знищення або захоплення близько 2000 танків може пояснити перехід до моделей 1960-х (Т-62) і навіть 1940-х (Т-54) років, а також нещодавнє рішення більше покладатися на мотострілецькі підрозділи. Попри розхвалені можливості російських бойових літаків і ударних вертольотів, московські війська втратили 78 перших і 80 других. Перепрофілювання засобів протиповітряної оборони й протикорабельних ракет для завдання ударів по наземних цілях і закупівля іранських безпілотників також вказують на дефіцит.

340771449_1588536161621537_5580254655571868752_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

МОРАЛЬ МАЄ ЗНАЧЕННЯ

Є також питання морального духу, яке неможливо виміряти кількісно, але яке є критично важливим на війні, як показав звіт корпорації RAND за 2018 рік. На відміну від росіян, українці захищають свою батьківщину від загарбника і вважають, що програш у війні може призвести до втрати їхньої країни. Українські війська мають набагато більшу рішучість, яку вони продемонстрували, витримуючи безперервні атаки в таких місцях, як Бахмут, Авдіївка та Вугледар. Українська армія також зазнала значних втрат, але саме тут і має значення бойовий дух: на війні та сторона, яка має його більше, зазнає більших страждань і йде на більші жертви.

Цивільне населення України демонструє таку ж стійкість, попри власні важкі випробування.

Спустошення України російською армією, про що свідчать зруйновані міста, мільйони біженців і внутрішньо переміщених осіб, а також економічне падіння майже на третину, лише посилило цю стійкість. Вересневе опитування Gallup показало, що українці в переважній більшості підтримують продовження опору, вірять, що він принесе перемогу, і виступають проти територіальних поступок заради припинення війни. Опитування, проведене в грудні, не засвідчило послаблення рішучості: лише вісім відсотків висловилися за угоду "земля в обмін на мир". Опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведене в лютому-березні, показало, що 68% виступають за те, щоб продовжити боротьбу за повернення всіх територій, втрачених з 2014 року, навіть якщо це означатиме тривалу війну і меншу військову допомогу Заходу. Суспільні настрої мають значення: війни ведуться на фронті, але їхні результати можуть залежати від того, що відбувається в тилу.

Цей моральний дух українців поєднується з напрочуд стійкою і єдиною відданістю прихильників України. На початок 2022 року Сполучені Штати підготували 23 000 українських солдатів, Велика Британія – 2 000, а Канада – 35 000 (у кожному випадку, враховуючи персонал служб безпеки). У 2023 році Сполучені Штати планують навчати в Німеччині 2 500 українців щомісяця; Британія, яка минулого літа підготувала близько 5 000, поставила собі за мету підготувати 20 000, а нова Місія ЄС з надання військової допомоги Україні сподівається підготувати 15 000.

Величезна кількість західного озброєння прямує до України, яка готується до весняного наступу. Танки і бойові машини піхоти посилять її міць у броньованій війні: перші допоможуть прорвати російську оборону, а другі забезпечать піхоті кращий захист і більшу швидкість. Мобільна артилерія та засоби протиповітряної оборони зроблять цей тандем ще потужнішим. На прибуття всього замовленого озброєння підуть місяці, і Київ продовжує турбуватися про нестачу артилерії та снарядів. Але поки що, заплативши високу ціну за зимовий наступ, який не приніс співмірних успіхів, і зіткнувшись з нестачею військ, боєприпасів і техніки, російській армії буде важко розпочати новий наступ в короткі терміни і, можливо, вона вже переходить на оборонну позицію.

340773637_756025592836859_8297884133534109397_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

МАЙБУТНІЙ НАСТУП

Від успіху майбутнього наступу України залежить дуже багато. Зокрема, прихильники країни будуть уважно спостерігати, оцінюючи, чи можлива перемога, якої прагне Київ. Але є вагомі підстави вважати, що вона може бути більш успішною, ніж вважають скептики. На відміну від російських, українські воєначальники виявилися хитрими, спритними і винахідливими, а кумулятивний ефект від надходження західних озброєнь збільшить вогневу міць в їхньому розпорядженні в кілька разів.

Нещодавні схеми розгортання українських і російських військ і будівництво російських ліній оборони свідчать про те, що наступ України може бути зосереджений на просуванні на південь в тимчасово окуповані Росією частини Запорізької області, щоб перерізати російський сухопутний коридор до Криму. З цією метою Україна посилить свої удари по російських базах і складах постачання, а також по залізничних лініях, що є основою російської військової логістики, які проходять через Токмак на південь до Мелітополя і далі до Херсона і Криму. Удари по Мелітопольському регіону також посиляться.

Якщо українські війська досягнуть Бердянська або Маріуполя, ключових портів на узбережжі Азовського моря, вони відріжуть російські війська в лівобережному Херсоні та Запоріжжі один від одного, що підвищить їхню вразливість до оточення і ускладнить постачання і оборону Криму – навіть якщо міст через Керченську протоку буде повністю відремонтовано до липня, як планувалося. Альтернативним вектором атаки може бути напрямок з Херсона до самого Криму, хоча це вимагатиме складного переходу через Дніпро. Проте рішення Росії збільшити кількість військ і прокласти обронні рови на півночі півострова свідчить про те, що вона не виключає такого варіанту розвитку подій. У будь-якому випадку, просування на південь може призвести до того, що міст через Керченську протоку, серйозно пошкоджений вибухом вантажівки в жовтні, опиниться в зоні досяжності українських ракет.

Окрилена успіхами на полі бою, Україна прагне повернути всі території, втрачені з 2014 року, включно з Кримом і Донбасом

Це визначення перемоги, яке президент Володимир Зеленський неодноразово озвучував і від якого він так просто не відмовиться. Однак військові обставини можуть змусити українських лідерів поступитися: незважаючи на всі зусилля, їхня армія може виявитися нездатною витіснити Росію з усіх втрачених територій. Усвідомивши це, Захід може підштовхнути Київ до важкого вибору, оскільки він хоче уникнути нескінченної і ще більш дорогої війни – тим більше, якщо західні економіки почнуть стикатися з ще сильнішими економічними потрясіннями, а в Україні з'явиться втома від війни.

Цей сценарій, хоча і не є неминучим, не можна відкидати повністю. Будь-яке завершення війни, окрім повної поразки Росії, вимагатиме від українських лідерів болючих поступок, які будуть вкрай непопулярними. Проте перебіг війни, а також політичні та економічні тенденції на Заході можуть змусити їх визнати, що продовження бойових дій не принесе перемоги на бажаних для них умовах.

Є різні способи уявити собі менш ідеальні результати, але ми розглянемо два з них. У першому випадку Росія відступила б на лінії фронту, що були до повномасштабного вторгнення, зберігши за собою Крим і окуповану у 2014-му частину Донбасу. У другому – Україна повернула б собі всю Запорізьку область, а отже, і узбережжя Азовського моря, і Херсонщину, включно з окупованим Росією сегментом чорноморського узбережжя. Росія збереже Крим і значну частину Донбасу — Луганську область і частину Донецької області, які вона контролює, — але відмовиться від сухопутного коридору до півострова, який вона зараз має через південні райони Донецької та Запорізької областей.

Навіть останній сценарій означав би значну перемогу України. Україна зберегла б приблизно 93 відсотки своєї території до повномасштабного вторгнення і близько 89 відсотків території до 2014 року. Хоча таке врегулювання було б далеким від ідеальної розв'язки для Києва, воно позбавило б Україну подальших смертей і руйнувань, дозволило б їй приступити до гігантського завдання післявоєнної відбудови і дало б можливість мільйонам біженців і внутрішньо переміщених осіб (разом майже 14 мільйонів) повернутися додому.

340854061_711807427365958_8136131813365460043_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Понад те, Путін не лише не зупинив би зближення України із Заходом, що є її давньою метою, а й гарантував би і навіть прискорив би його. Незалежно від того, якою буде точна територіальна конфігурація повоєнної України, Київ наполягатиме на членстві в НАТО і цілком може цього досягти. Навіть якщо Альянс не зможе досягти одностайності, необхідної для прийняття України, він може отримати гарантії безпеки від Сполучених Штатів, Великої Британії, Польщі та країн Балтії, які українці вважають своїми найвідданішими прихильниками, а також від інших охочих країн-членів НАТО.

Якщо гарантії безпеки не будуть надані, Україні доведеться задовольнитися довгостроковими зобов'язаннями Заходу щодо надання військової підготовки та озброєння. Українці вважатимуть такий результат рівносильним зраді, але він не може бути виключений. Навіть за таких обставин тривала військова допомога Заходу, досвід, отриманий у цій війні, і усвідомлення Росією того, що українці будуть воювати і воюватимуть добре, забезпечать Києву надійну здатність до самооборони.

ДОСКОНАЛЕ І ДОБРЕ

Захід не повинен мати ілюзій щодо того, що від нього вимагатиметься на військовому та економічному фронтах, навіть після війни. Хоча Київ і вдячний за західну зброю, він неодноразово підкреслював, що найближчим часом і на невизначений термін потрібно набагато більше. Якщо українська перемога здаватиметься близькою, американські та європейські політики зіткнуться з нагальною потребою збільшити і без того значну військову підтримку (навіть ціною зниження власної військової готовності), щоб гарантувати, що Київ її здобуде.

В економічній сфері війна призвела до приголомшливих руйнувань в Україні, а також величезного бюджетного дефіциту. Останній, майже $25 млрд у 2022 році, може сягнути $38 млрд цього року. Потреби Києва в економічній та гуманітарній допомозі зростатимуть у міру того, як війна триватиме, але не зменшаться і після її завершення. Світовий банк оцінює вартість післявоєнної відбудови у $411 млрд, а український прем'єр-міністр Денис Шмигаль – у $750 млрд.

Однак ці виклики слід розглядати в контексті того, що сталося після 24 лютого. Україна не лише запобігла поразці і поневоленню, а й витіснила Росію з більшої частини країни завдяки поєднанню твердості духу, досвідченим військовим командирам і великій кількості західних тренувань і озброєнь. Навіть якщо Києву врешті-решт доведеться погодитися на політичне врегулювання, яке вимагатиме поступок, Путіну не вдасться підпорядкувати собі Україну, відрізати величезні ділянки її території, включно з узбережжям, і приєднати їх до Росії. Коли почалася війна, здавалося, що йому вдасться досягти всього цього і, можливо, навіть більшого. Тепер українська перемога, навіть якщо вона не відповідає ідеалам Києва, стала не лише можливою, а й очікуваною.

стратегія контрнаступ зсу перемога україни глобальна безпека

Знак гривні
Знак гривні