Відео з обезголовленням українських воїнів окупантами: що відомо та яка реакція влади

Ввечері 11 квітня у російських телеграм-каналах з'явилося відео, на якому, імовірно, страчують українського військового, відрізаючи йому голову. Водночас телеканал CNN повідомив про ще одне відео зі стратою через обезголовлення, яке виклали у російських соцмережах ще 8 квітня. Ці відео були зняті під час різних подій: друге, можливо, зняли нещодавно, перше виглядає так, ніби його знімали влітку.

На поширеному росіянами 11 квітня відео видно, як люди у військовій формі з білими стрічками (зазвичай їх використовують для ідентифікації російські військові в Україні) обезголовлюють живу людину у формі з українськими відзнаками.

Обличчя людей на півторахвилинному відео закриті масками. Один з, імовірно, російських військових веде переговори рацією і дає вказівки іншому (який і скоює вбивство за допомогою ножа).

На записі також видно, як ці двоє людей демонструють на камеру бронежилет з українськими відзнаками. На формі людини, яку страчують, видно жовту стрічку (їх використовують українські військові).

Коли було знято цю страту — наразі невідомо. На кадрах видно зелене листя, тож можна припустити, що подія відбулася ще в теплу пору року, можливо, влітку.

Згодом телеканал CNN знайшов ще одне відео з обезголовлюванням українських захисників, зазначаючи, що, воно, ймовірно, було знято нещодавно.

"Відео було розміщено на проросійському каналі в соціальних мережах 8 квітня. Воно нібито було зняте російськими найманцями з групи "Вагнера" і, вочевидь, показує обезголовлені тіла двох українських солдатів, що лежать на землі поруч зі знищеною військовою машиною.

На відео можна почути голос за камерою, звук, схоже, спотворений, щоб не можна було ідентифікувати особу, яка говорить. "Бронетранспортер підірвався на міні", — каже хтось російською. Очевидно, маючи на увазі тіла на землі, голос, сміючись, продовжує: "Вони їх убили. Хтось підійшов до них. Підійшли до них і відрізали їм голови". У загиблих солдатів, схоже, також відрубані руки. Російські соціальні мережі повідомляють, що відео було знято поблизу Бахмута", — пише CNN.

У CNN повідомили, що не можуть самостійно підтвердити місце зйомки цього відео. Також не оприлюднено сам відеоматеріал.

Реакція на відео

У Службі безпеки України розпочали досудове розслідування за фактом публікації відео, на якому російські загарбники, вочевидь, обезголовлюють ще живого українського захисника.

«Ми знайдемо цих нелюдів. Якщо треба буде – дістанемо всюди, де б вони не були: з-під землі чи з того світу. Але за скоєне вони точно понесуть покарання», – сказав голова СБУ Василь Малюк.

Міністерство оборони закликало припинити поширювати відео зі стратою, яке було оприлюднене 11 квітня. В МОУ також просять утриматись від припущень щодо особи загиблого.

"Від перших хвилин появи відео страти українського військового російськими нелюдами всі компетентні українські служби ретельно вивчають його покадрово, для того, щоб ідентифікувати воєнних злочинців. Ми робимо все, щоб упізнати загиблого", — заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Президент України Володимир Зеленський прокоментував відео страти, імовірно, українських військових. "Є те, що нікому у світі неможливо ігнорувати: як легко ці звірі вбивають. Ми нічого не збираємося забувати та прощати вбивцям", — наголосив він.

«Кожен повинен реагувати. Кожен лідер. Не чекати, що це забудеться, що пройде час. Законна відповідальність буде за все», — додав Зеленський.

Як заявив в ефірі телемарафону представник ГУР МО Андрій Юсов, поширенням таких відео російські окупанти намагаються деморалізувати та посіяти паніку в Силах оборони. Також метою публікації відео з воєнним злочином є спроба росіян залякати своїх же військових, щоб ті не здавалися у полон ЗСУ.

Водночас, за словами представника розвідки, винні не лише виконавці цього воєнного злочину.

"Викладення цього відео – це свідчення того, що подібна геноцидна політика, така політика воєнних злочинів є державною політикою. Оскільки пропаганда на Росії централізована, періодично викладення таких звірств російських військових, які ми спостерігаємо... Ми бачили нещодавно страту українського бійця за гасло "Слава Україні!" і в цілому, раз на кілька тижнів-місяць, з'являється подібний контент. Це цілеспрямована державна політика РФ по висвітленню звірств своєї армії проти українських військових", – пояснив Юсов.

За його словами, зараз проводиться детальна перевірка змісту контенту та попередніх даних, локації та встановлення осіб.

"Це кричущий факт порушення всіх можливих норм і правил ведення війни. Я вже не кажу про Женевські конвенції, міжнародне гуманітарне право та багато інших речей. Це факт, на який, безумовно, світ має звернути увагу не лише зі співчуттям чи обуренням, а й спільною роботою для притягнення до відповідальності всіх винних", – сказав Юсов.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба написав у твіттері, що росіян треба вигнати з України, а Росію з ООН.

"У мережі поширюється жахливе відео, на якому російські військові обезголовлюють українського військовополоненого. Абсурдно, що Росія, яка гірша за "ІДІЛ", головує в РБ ООН. Російських терористів треба вигнати з України та ООН і притягнути до відповідальності за їхні злочини", – зазначив Кулеба.

Тим часом Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні заявила, що "обурена особливо жахливими відеоматеріалами, опублікованими в соціальних мережах".

"На одному з відео показано жорстоку страту чоловіка, який, вочевидь, є українським військовополоненим, а на іншому – понівечені тіла, ймовірно, українських військовослужбовців. На жаль, це не поодинокі випадки. В останніх звітах Місія задокументувала низку серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, зокрема щодо військовополонених. Ці останні порушення також мають бути належним чином розслідувані, а винні – притягнуті до відповідальності", – йдеться у заяві.

У фрагменті використано матеріали "Бабель", Цензор.НЕТ.

Читайте також: "Я русский бы выучил только за то..." Як росіяни перетворювали українську мову на другий сорт

деградація росії воєнні злочини рф відео полонені

Знак гривні
Знак гривні