Українська перевага у дронах може скоро закінчитися: у чому причина та який вихід – The Guardian

Оператори безпілотників на передовій кажуть, що Росія близька до того, щоб протидіяти їхнім найпопулярнішим моделям, тож Україна намагається шукати альтернативу "мавікам", звертаючись до вітчизняних виробників, пише The Guardian. Наводимо скорочений переклад тексту.

Захисники України активно використовують безпілотники у районі Бахмута: без них було б набагато важче утримувати місто. Але, як розповідають три оператори безпілотників, які взимку були на передовій, росіяни близькі до того, щоб протистояти найпопулярнішим моделям китайського виробника DJI. "Вони вправні, і вони виробляють ці спеціальні системи глушіння", – сказав 31-річний Ярослав.

"Тому я думаю, що через три-чотири місяці DJI не можна буде використовувати", – каже фахівець з безпілотників. Це означає, що триває пошук альтернативи, що спонукає до незліченних українських ініціатив у цій сфері.

Ярослав і Максим, обидва з Харкова, в грудні та січні відпрацьовували завдання в гарячій зоні Бахмута. Їхній день зазвичай починався до світанку, де, працюючи в групі з двох-трьох осіб, вони приносили на передову позицію щонайменше пару дронів, найчастіше простий квадрокоптер DJI Mavic 3Т або іноді більш просунутий DJI Matrice 30T, а також купу акумуляторів – від 20 до 30 штук, тому що "взимку часу автономної роботи вистачає на пів години", – каже Максим.

340009175_943435493669877_562887167097914746_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Сказати, що робота в Бахмуті, де точаться найзапекліші бої за всю війну, є інтенсивною – це нічого не сказати. Максим описав спостереження за російською атакою, яка тривала "сім годин, коли хвиля за хвилею нападники" йшли на українські позиції невеликими групами "з ранку і приблизно до 15:00", кожну з яких вистежували згори, щоб дати українським солдатам шанс зупинити їх.

Операторів безпілотників, таких як Максим і Ярослав, що входять до складу передових батальйонів, просять проводити розвідку, відстежувати ворожі атаки або шукати більш важливі цілі, як-от артилерійські установки. Вони також допомагають українським артилеристам коригувати вогонь і в разі потреби використовують ударні безпілотники.

Теоретично дрони DJI були заборонені в Україні та Росії компанією майже рік тому, оскільки DJI заявила, що "не сприймає будь-яке використання наших дронів для завдання шкоди". Але на практиці їх у великій кількості купують донори з Європи та США – актор "Зоряних воєн" Марк Гемілл очолює одну з кампаній зі збору коштів (у межах ініціативи "Армія дронів" UNITED24 – ред.) і переправляють через кордон, оскільки вони виявилися найефективнішими для розвідки на місцевому рівні й можуть бути легко модифіковані для ударних функцій.

Дивіться також: Фото дня. "Армія дронів": 300 безпілотників Mavic 3T для фронту

Але оператори дронів кажуть, що апарати DJI поступово стають менш ефективними, оскільки російські технології радіоелектронної боротьби зменшують їхній радіус дії. Умови в Бахмуті, де видимість обмежена вцілілими будівлями, також часто є складнішими, як і зимова погода, але загін безпілотників на передовій може покрити лише кілька сотень метрів, тоді як раніше їхній ефективний радіус дії був у 10 або 20 разів більшим.

Бойові втрати також значні, причому особливою проблемою є дружній вогонь, оскільки знервована піхота на землі знає, що присутність безпілотника, який на мить завис над нею, може стати прелюдією до влучного артилерійського обстрілу. Іноді безпілотник не витримує і дня, іноді він може працювати протягом декількох місяців. Оператори вважаються ключовими мішенями: у Максима в правій руці застряг осколок від снаряда, що впав біля нього під час чергування в Бахмуті.

38-річний Євген, ще один оператор безпілотника з Харкова, є другом Максима та Ярослава, і, як і вони, три місяці взимку був у Бахмуті. Він також вважає, що дні фронтового дрона DJI злічені. "Відверто кажучи, як на мене, Mavic вже починають вмирати. У грудні вони могли пролетіти 3 км, тобто ми працювали не з нульової точки [на передовій]. Зараз хлопці кажуть, що ця відстань скоротилася до 500 метрів", – сказав він.

У результаті Євген, який до війни був комп'ютерним програмістом, відійшов від роботи на фронті, щоб допомогти у розробці нових типів дронів для подолання того, що, ймовірно, може стати проблемою, яка насувається на поле бою. Він бере участь у випробуваннях українського безпілотника Windhover з більшою дальністю польоту, хоча цей мультикоптер розроблявся ще до війни – один з багатьох вітчизняних проєктів з розробки безпілотників, що відбуваються по всій країні.

Євген прогнозує, що для заміни DJI на передовій знадобиться поєднання розвідувальних БПЛА більшого радіуса дії, але дорожчих із нерухомим крилом, що діють з глибини тилу, таких як "Лелека-100", який коштує близько 50 000 доларів і має дальність польоту до 100 км, у поєднанні з дронами-камікадзе FPV (від англ. First Person View — вид від першої особи) – легкими, швидкісними, гоночними дронами з прикріпленими до них боєприпасами, якими часто керують за допомогою спеціальної гарнітури. Україна прагне отримати 1000 таких дронів, хоча їхня ефективність у великих масштабах ще не доведена.

Семюель Бендетт, експерт з безпілотників з Центру військово-морського аналізу США, каже, що ймовірні зміни в технології можуть зіграти на користь України. "Росіяни дуже стурбовані тим, що українці мають перевагу", коли йдеться про безпілотники FPV, побоюючись, що велика кількість буде використана для підтримки українського контрнаступу, і що Москва може не мати достатньо технологічних ноу-хау, щоб не відставати.

"Це технологічні перегони не лише між військовими, а й між волонтерами, які мають власні технологічні можливості", – додав він.

mavic війна технології українські бпла

Знак гривні
Знак гривні