Які міста очолили рейтинг прозорості та підзвітності місцевої влади – Transparency International

Антикорупційна громадська організація Transparency International Ukraine (TIU) оприлюднила дослідження, наскільки прозорими у роботі міської влади є українські міста.

"Програма «Transparent cities/Прозорі міста» презентувала адаптоване дослідження роботи міських рад під час війни. Це не лінійне продовження традиційних Рейтингів прозорості — цьогоріч команда оцінювала лише 70 міст зі звичних 100 за оновленими критеріями. Замість звичних балів і місць — тепер статус міста («прозоре», «частково прозоре» та «непрозоре»)", — повідомили у TIU.

«Прозорі» у цьогорічному дослідженні — Дніпро, Львів і Мукачево. «Частково прозорими» у досліджені визначені 10 міст: Вінниця, Володимир, Житомир, Кам’янське, Київ, Кропивницький, Луцьк, Тернопіль, Ужгород, Чернівці. Решта міст (57) — «непрозорі».

GVeIfEYKhGRFqZb6TAZTFVfZDymcbCpzf7zMb9rz.jpg

Зазначається, що низький рівень прозорості окремих міст не завжди свідчить про їх недоброчесність чи наявність корупційних ризиків. На це могла вплинути низка чинників, пов’язаних з обмеженнями воєнного часу.

"Прогнозовано, що з початком повномасштабної війни сфера доступу до публічної інформації загалом регресувала. Аргументуючи безпековими ризиками, міста призупиняли роботу офіційних порталів або ж обмежували доступ до окремих розділів чи сторінок", — зазначають дослідники.

У середньому міста виконували індикатори дослідження на 37,5%. При цьому вимоги українського законодавства – на 47,8%. Тобто українські міста не виконали понад половину обов’язкових законодавчих вимог. 

«Військова агресія росії проти України стала справжнім викликом і перевіркою на стійкість для усіх українських міст. Водночас до України зараз прикута велика увага світової спільноти, яка допомагає вже зараз та планує підтримувати нас у процесі відбудови. Високий  рівень прозорості та підзвітності місцевої влади вкрай необхідний для ефективного залучення інвестицій та відновлення України. Тож наша команда розробила для цього комплексні рекомендації», — зауважила керівниця програми «Transparent cities/Прозорі міста» Олена Огороднік. 

Рекомендації на основі проаналізованих даних, щоб підсилити спроможність міст та забезпечити прозорість та ефективність місцевої влади:

децентралізація євроінтеграція рейтинги антикорупція

Знак гривні
Знак гривні