Витік секретних документів: США сумніваються, що контрнаступ України принесе великі перемоги, – WP

Проблеми України з накопиченням військ, боєприпасів і техніки можуть призвести до того, що її військові "значно відстануть" від початкових цілей Києва щодо очікуваного контрнаступу, згідно з оцінками американської розвідки, які містяться у витоку секретних документів, що розкривають побоювання Вашингтона щодо стану війни. Про це пише The Washington Post. Тексти публікують перекладену статтю.

Похмура оцінка з грифом "цілком таємно", датована початком лютого, попереджає про значні "недоліки у формуванні та підтримці сил", а також про ймовірність того, що така операція призведе лише до "скромних територіальних здобутків". Це помітний відхід від публічних заяв адміністрації Байдена про боєздатність української армії і, ймовірно, підбадьорить критиків, які вважають, що Сполучені Штати та НАТО мають робити більше для просування врегулювання конфлікту шляхом переговорів.

Документ, який раніше не розголошувався, є одним з багатьох матеріалів про національну безпеку США, виявлених минулого тижня в інтернеті. Як Пентагон, звідки більша частина витоку матеріалів, схоже, з'явилася на початку цього року, так і Міністерство юстиції США розслідують цю справу.

Читайте також: Що засвідчили злиті в мережу секретні документи про контрнаступ ЗСУ

Витік інформації дав гарне уявлення про розвідувальну діяльність США в усьому світі, але його викриття про російсько-українську війну виявилися особливо промовистими. Наприклад, він показав, де американські офіційні особи виявили критичні слабкі місця в українській протиповітряній обороні та доступі до боєприпасів, а також викрив значні недоліки в російських збройних силах. Багато оцінок датовані лютим і березнем.

340169678_590356719832578_7218077634059238773_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

Документ, який прогнозує лише скромний успіх у майбутньому контрнаступі України, вказує на те, що стратегія Києва полягає у відвоюванні спірних територій на сході й просуванні на південь з метою розірвати сухопутний міст Росії до Криму. Потужні російські оборонні укріплення в поєднанні з "постійними недоліками в підготовці та постачанні боєприпасів з боку України, ймовірно, ускладнять просування вперед і призведуть до збільшення кількості жертв під час наступу", – йдеться в документі.

Маркування документа вказує на те, що інформація була отримана за допомогою агентурної та радіотехнічної розвідки, ймовірно, із застосуванням секретних методів, що використовують ЦРУ та Агентство національної безпеки. Офіс директора національної розвідки США, який, як видається, підготував цей документ, відмовився від коментарів, так само як і Рада національної безпеки. Міністерство оборони відмовилося коментувати зміст документа.

У понеділок речник Пентагону Кріс Мігер заявив, що посадовці активно працюють над визначенням обсягу, масштабу та наслідків витоку, а також над тим, як вони можуть запобігти подібним інцидентам у майбутньому. Він відмовився коментувати правдивість матеріалів. Речник Державного департаменту Ведант Патель заявив, що американські чиновники також працюють над тим, щоб запевнити союзників і партнерів "у нашій відданості справі захисту розвідданих".

Окрім витоку документів, американські офіційні особи заявили, що перспективи скромного результату весняного наступу також були підкріплені засекреченою оцінкою Національної ради з розвідки.

Ця оцінка, з якою нещодавно ознайомили вузьке коло осіб на Капітолійському пагорбі, показала, що Україна навряд чи зможе відвоювати стільки ж території, скільки Київ відвоював минулої осені в результаті приголомшливого прориву на сході й півдні країни, кажуть люди, знайомі з цим питанням.

За кілька тижнів, що минули з моменту витоку документа, американські чиновники провели переговори з українськими лідерами, щоб переконатися, що амбіції Києва щодо наступу відповідають його можливостям, повідомили американські чиновники на умовах анонімності. Один обмін думками на вищому рівні відбувся в середині березня під час телефонної розмови між головою Об'єднаного комітету начальників штабів США генералом Марком Міллі, радником Байдена з питань національної безпеки Джейком Салліваном, міністром оборони США Ллойдом Остіном та їхніми українськими колегами.

За словами одного з американських посадовців, американські офіційні особи також провели консультації з українським військовим керівництвом, щоб продемонструвати, як можуть розвиватися різні сценарії наступу, а також наслідки надмірного розпорошення сил, сказав один з чиновників. Це може занадто розтягнути лінії постачання, що ускладнить утримання відвойованих територій при спробах просунутися далі в окуповані райони.

339314145_225615943390428_6709430446323562296_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

За словами американських посадовців, усі сторони вийшли з цих розмов з відчуттям, що Україна починає розуміти обмеження того, чого вона може досягти в наступі, і готується відповідно до цього. Хоча розрив сухопутного мосту навряд чи станеться, сказали ці люди, Сполучені Штати сподіваються, що поступові успіхи можуть принаймні поставити під загрозу вільний рух російської техніки й особового складу в коридорі, який був рятівним кругом для сил вторгнення.

Високопоставлений український урядовець не заперечив інформацію, викладену в документі, і вказав на відставання в логістиці, яке сповільнило обіцяні постачання західної допомоги. "Частково це правда, – сказав він, – але найбільш критичною є затримка вже обіцяних систем, що затримує підготовку новостворених бригад і контрнаступ загалом". Кілька країн, включно з США, надали Україні бойові танки та іншу бронетехніку, але лише після того, як вони довго вагалися, що викликало критику з боку Києва та його найзатятіших прихильників у Східній Європі. Вашингтон прискорив реалізацію планів щодо відправки танків "Абрамс", але до їхньої доставки залишаються місяці.

Інший високопоставлений український чиновник заявив, що витік документів навряд чи поставить під загрозу запланований контрнаступ. "Всі знають, що нам бракує боєприпасів – президент і міністр оборони говорять про це відкрито", – сказав він. "І ще з листопада всім було очевидно, що наступний контрнаступ буде зосереджений на півдні, спочатку на Мелітополі, а потім на Бердянську. Але точне місце – ми можемо змінити за тиждень до цього".

Військові чиновники й незалежні аналітики публічно припускають ймовірність контрнаступу через схід і південь України. Росія посилила оборону Кримського півострова густою мережею укріплень і окопів, очевидно, в очікуванні такої операції.

Московські війська також стикаються зі значними проблемами, зокрема з низьким моральним духом після великих стратегічних прорахунків, які призвели до значних втрат.

Російські підрозділи на сході особливо знесилені, згідно з окремим документом, що міститься в американському витоку, а розвіддані свідчать про неякісне маскування вразливих об'єктів і недбале зберігання боєприпасів.

Захід направив Україні озброєння і військову техніку на десятки мільярдів доларів, розрекламувавши це вливання допомоги як значний поштовх. Але нещодавно оприлюднений документ сигналізує про те, що вже відомо багатьом командирам і військовослужбовцям: важка боротьба з Росією виснажила українські війська і техніку, і з кожним днем війна затягується, надаючи перевагу чисельнішим російським військам.

340326399_1021909325451726_4592975155131566192_n.jpg

Фото ілюстративне. Джерело: Генштаб ЗСУ

За словами солдатів, українські підрозділи використовують величезну кількість артилерійських боєприпасів і почали нормувати снаряди. Наприклад, артилеристи, які підтримують операції в Бахмуті, кажуть, що їхні застарілі радянські гаубиці менш точні, ніж західні гармати, тому їм доводиться стріляти більше і швидше зношувати своє обладнання. Солдати так само знесилені, і Київ прагне мобілізувати додаткових бійців.

Військовослужбовці на місцях останніми тижнями скаржилися на те, що нові мобілізовані, які прибувають на фронт, погано підготовлені. Але ситуація на полі бою зараз може не відображати повної картини сил України, тому що Київ готує війська до майбутнього контрнаступу окремо – навмисно утримуючи їх від поточних бойових дій, включаючи оборону Бахмута, сказав американський чиновник.

Перспектива вливання мільярдів доларів у воєнний глухий кут, який може завершитися лише поступовими досягненнями в тому чи іншому напрямку, може послабити рішучість прихильників Києва в Європі та США, можливо, загостривши заклики до переговорів між Києвом і Москвою.

Але початок переговорів з президентом Росії Путіним може бути ризикованим для президента України Володимира Зеленського, з огляду на гостру ворожість до Кремля серед українського народу, який зазнав надзвичайного рівня насильства і труднощів під час конфлікту, але тримався разом з обіцянкою досягти повної перемоги.

стратегія союзники україни витік даних україна-сша контрнаступ зсу

Знак гривні
Знак гривні