Де і чому виникає дефіцит води. Масштабна карта водних ресурсів світу

Національне географічне товариство представило карту водних ресурсів світу. Інформація, викладена на ній, базується на глобальній моделі, розробленій в Утрехтському університеті в Нідерландах. Під керівництвом дослідника National Geographic Марка Біркенса карта водних ресурсів світу допомагає нам зрозуміти, де і чому виникає дефіцит води, як зміна клімату може поглибити його – і навіть як ним можна керувати.

Дані Утрехтської моделі використовують дослідники по всьому світу, а також такі установи, як NASA.

Якщо збільшити масштаб карти світу, можна побачити, наскільки великий попит на воду і наскільки великий розрив між попитом і відновлюваною пропозицією у водній місцевості (територія в межах країни, яка належить до одного водозбірного басейну) або дедалі менших суббасейнах. Якщо натиснути на категорії попиту, можна побачити, як іригація, промисловість і побутові користувачі сприяють розв'язанню цієї проблеми. Тут також можна дослідити багато регіональних водних проблем, які складаються в глобальну проблему – можливо, починаючи з вашого рідного міста.

Снимок экрана 2023-04-11 091607.png

Споживання води стрімко зросло.

У деяких частинах планети попит на воду перевищує можливості річок і підземних вод. Шкільні підручники показують просту картину колообігу води – вода випаровується з океану, дрейфує у хмарах над сушею, випадає у вигляді дощу, тече річками до моря – яка вже не є точною. Зараз люди втручаються в цей цикл: щороку ми видобуваємо 4 000 кубічних кілометрів води – у вісім разів більше, ніж століття тому.

Результатом цього є дефіцит води у дедалі більшій кількості місць на планеті. Люди використовують більше води, ніж може забезпечити колообіг води, тому ми виснажуємо неглибокі водоносні горизонти і, можливо, будемо змушені використовувати глибокі, які не будуть відновлюватися протягом нашого життя.

Утрехтська модель розраховує наявні поверхневі та підземні води на певній території на основі наявних даних про погоду, ґрунт і рослинність. Вона також аналізує ключові чинники попиту на воду. Є три основні категорії.

Снимок экрана 2023-04-11 090616.png

Побутове водокористування зростає найшвидше.

Воно різко зростає з розвитком економіки й дуже відрізняється від країни до країни. У той час як два мільярди людей все ще не мають безпечного водопостачання у своїх будинках, у США газони поглинають 30 відсотків від загального обсягу води.

Промисловість потребує води, щоб виробляти все.

І вони часто зменшують постачання води для інших потреб, забруднюючи її. Паперова та хімічна промисловість є великими споживачами. Вугільні та атомні електростанції потребують величезної кількості води для охолодження. Напої теж: на виготовлення келиха пива йде майже 300 склянок води.

Зрошення годує населення, що зростає.

За останні півстоліття площа зрошуваних полів у світі подвоїлася і становить 20 відсотків усіх сільськогосподарських угідь. Вони виробляють 40 відсотків усієї їжі – як для людей, так і для худоби. У США, як показує Утрехтська модель, люцерна і сіно використовують більше зрошувальної води, ніж будь-яка інша культура.

Глобальна тенденція викликає занепокоєння.

Модель може відстежувати зміни у попиті та пропозиції води з плином часу. Попит може подекуди зменшитися через зміну сільськогосподарських культур, закриття вугільних електростанцій чи перехід міст на економне водокористування, але глобальна тенденція є висхідною. Пропозиція також може зменшитися через зміни клімату, як це відбувається в басейні річки Колорадо.

Люди все частіше заповнюють розрив між попитом і пропозицією відновлюваних джерел енергії, використовуючи глибокі підземні води. Відкладені тисячоліття тому, коли клімат був вологішим, вони не відновлюються в людських масштабах часу. Таким чином, вона може вичерпатися.

Снимок экрана 2023-04-11 090948.png

Карти допомагають нам побачити "гарячі точки", де розрив між попитом і пропозицією найбільший. Такими точками можуть бути сільськогосподарські регіони або міста. Хоча виснаження підземних вод зумовлене зростанням населення та розширенням сільського господарства, зміна клімату стає все більш обтяжливим фактором. Посуха змушує людей викачувати більше підземних вод, а надлишкове викачування може своєю чергою зменшити потік струмка.

Це не означає, що ми не маємо викачувати підземні води; навпаки, у багатьох країнах, що розвиваються, це необхідно для безпечного водопостачання. Це означає, що людям варто навчитися управляти підземними водами більш дбайливо.

Згідно зі Звітом ООН про розвиток водних ресурсів світу за 2022 рік, Африка та Азія мають найнижчі темпи відновлення прісної води на душу населення.

Якщо ми хочемо зберегти підземні води, йдеться у звіті, "все починається з того, щоб зробити невидиме видимим". Кожна гаряча точка має свою історію. Наприклад, Індії доводиться викачувати більше підземних вод, ніж будь-якій іншій країні, здебільшого для зрошення сільськогосподарських земель. У Мехіко 23 мільйони людей живуть на воді, запозиченій з минулого, тридцять відсотків з них не мають надійного водопостачання. Японія та її столиця пройшли через те, що зараз переживає Мексика – фабрики стали першою причиною виснаження ґрунтових вод Токіо.

Карту можна побачити за посиланням.

дефіцит води зміни клімату глобальне потепління карта споживання

Знак гривні
Знак гривні