Україні гостро бракує саперів. Тільки для розмінування Харківщині їх потрібно 125 тис.

Для того, щоб розмінувати Харківську область за рік, потрібно 125 тисяч саперів, однак такої кількості зараз просто немає.

Про це в інтерв'ю Суспільному розповів начальник частини Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування ДСНС Ігор Овчарук.

За його словами, сьогодні на території Харківської області працює 25 розрахунків саперів.

"Для того, щоб розмінувати Харківську область за рік, потрібно 125 тисяч саперів. Такої кількості просто немає. І взагалі не передбачено. І її не буде", — говорить Овчарук.

Сапер ДСНС каже, що в України немає достатньої кількості саперів. Крім того, охочих вивчитись на сапера не так багато.

"Це ризик для життя. На жаль, Харківщина на сьогодні займає перше місце по загиблих та травмованих серед саперів ДСНС", — каже Овчарук.

c51ae09687063ea2.jpg

Робота саперів на території Харківщини, літо 2022 року. Фото: facebook.com/ICHDRR

Нині на рахунку ДСНС є дві тисячі звернень від громадян, які сапери не встигають опрацювати. Звернення стосуються вибухонебезпечних предметів на подвір'ї або ж обстеження приватних територій.

Першочергово працівники ДСНС опрацьовують лінії електропередач, водо- та газопостачання, щоб відновити життя на території населених пунктів. Сапери, які рухаються по лініях ЛЕП або газопостачання, прокладають ширину проходу всього лише шириною 10 метрів, і проходження відстані в 50 метрів займає майже добу. Поставлено завдання — відновити максимально швидко усі лінії електропостачання та водопостачання.

«Ось буквально на минулому тижні сняли в Граково на полі – коли проводили обслідування лінії ЛЕП, зайшли на мінне поле, саперам довелося знімати 250 мін на 100-метровій відстані”, — говорить Овчарук.

"Гракове, Чкаловське, Залізничне, Мосьпанове, ось цей шматочок, вони заміновані. Всі території, поля, які йдуть навіть до Балаклії, заміновані", — пояснює сапер.

"З боку через Леб'яже до Печеніг теж заміновано", — додає він.

На ці території сапери ще не дісталися. За його словами, вони чекають на засоби механізованого розмінування, що допоможуть прискорити процес. Розробкою таких засобів займаються харківські заводи.

“Аграріям кажу: “На жаль, не можемо вам допомогти на даний час”, – констатує Овчарук.

Він закликає жителів небезпечних територій та фермерів берегти себе і не заходити на необстежені подвір’я та поля.

розмінування харкіщина дснс сапери

Знак гривні
Знак гривні