"Імперії завжди розпадаються". У США відбудеться Форум вільних народів постРосії

25–28 квітня у США відбудеться VI Форум Вільних народів постРосії (ВНП). Тема заходу – "Нове майбутнє Північної Євразії. Архітектура постросійського простору".

Зокрема, події та заходи відбудуться: 25–26 квітня у Вашингтонському інституті Гадсона, 27 квітня у мерії Філадельфії, 28 квітня в Українському інституті в Нью-Йорку.

У VI форумі ВНП візьмуть участь представники рухів поневолених Росією націй та регіонів: Айгуль Ліон (Башкортостан), Павло Івлєв (Інгрія), Інал Шеріп (Ічкерія), Батир Боромангнаєв (Республіка Ойрат/Калмикія), Нікіта Андрєєв (Саха), Раджана Дугар-ДеПонте та Марина Ханхалаєва (Бурятія), Рустам Васильєв (Балтійська Республіка, Кенігсберг), Станіслав Суслов (Сибір), Олександр Золотарьов (Казахстан), Іршат Ісеме (Татарстан) та ін.

Також серед учасників заходу аналітики, політики, дипломати, експерти, науковці, громадські діячі зі США, Канади та Європи. Зокрема Януш Бугайський, Люк Коффі, Ден Мітчелл, Браян Г. Вільямс, Роберт Макконнелл, Олександр Мотиль, депутат Європарламенту Анна Фотига (Польща), Павло Клімкін (Україна), Едвард Лукас (Велика Британія), Ілля Пономарьов (РФ), Чедомир Стойкович (Сербія), Андрюс Алманіс (Литва), Олег Дунда (Україна), Гюнтер Фелінгер (Австрія) та ін.

_Map RUS Wtc-1280x840h.jpg

Мапа: форум Вільних народів постРосії

"Наша мета – донести до світової спільноти думку про те, що розпад Росії – справа найближчої перспективи. Не треба мати ілюзій про лібералізацію режиму, про трансформацію імперії в демократичну державу. Необхідно готується до перетворення імперського простору на постімперське.

На порядку денному шостого Форуму Вільних народів постРосії питання про шляхи мирної та ненасильницької деколонізації, подальшу реконструкцію та територіальний устрій вільних держав на колишній території РФ.

Обговоримо як створити нову архітектуру глобальної та регіональної безпеки, допомагаючи поневоленим народам і регіонам звільнитися від столітньої імперської окупації та експлуатації з боку Московії. Від репресій, злиднів, геноцидів, депортацій, безглуздих імперських загарбницьких воєн, втрати пам'яті, знищення екосистем та екоцидів, ізоляції та інших "принад" "руского міра", – розповіли організатори форуму.

Вони також додають, що справжній "русский мир" – це насамперед насильство і несвобода, гноблення, рабство, корупція, психічні травми, ГУЛАГи, церква повністю підконтрольна ФСБ, чекісти, кумівство, бюрократія, доведена до абсурду, переписування історії, олігархія, штучний голод, тортури від спецслужб і зґвалтування від міліції, лінгвоциди, доноси, тотальна руйнівна експлуатація надр, приниження сусідів, карго-культ страждань і смерті, піратство, уявна велич "національної" вищості-винятковості як агресивна зовнішньополітична доктрина, порушення прав власності як державна політика, абсолютна цензура, відсутність цінності людського життя, правовий нігілізм, мародерство, кримінальна "романтика" тощо.

Просування наративів про "велич єдиної та неподільної Росії" як моноліту, в тому числі серед інтелектуалів, політиків, дипломатів та ЗМІ країн НАТО та ЄС, століттями успішно використовувала імперська машина кремлівської пропаганди.

Не тільки імперські пропагандисти, але (поки що) часто і цілком адекватні та розумні люди, потрапляють у певну ментальну пастку, яка не дозволяє їм мислити поза шаблонами, дуже переживають і гіперболізують ризики остаточного демонтажу Московської імперії через її повну деколонізацію.

Так, звичайно, в перехідний (постросійський) період, в перші кілька років, в Північній Євразії можлива турбулентність, але створення нових незалежних держав, особливо за активної та конструктивної участі вільного світу, матиме в десятки разів більше переваг, ніж недоліків", – йдеться у пресрелізі VI форуму ВНП.

Чотири основні ідеї VI форуму:

Нагадаємо, що у березні Генеральна прокуратура Росії оголосила небажаною організацією "Форум вільних народів пост Росії". У відомстві вважають, що діяльність Форуму "загрожує основам конституційного ладу та безпеки Російської Федерації".

Докладніше про діяльність ініціативи можна дізнатися за посиланням.

корінні народи рф розпад рф вільні народи форум внп

Знак гривні
Знак гривні