Польща поставить Україні мінометні САУ Rak: чому така зброя зараз дуже потрібна на фронті

Під час свого візиту до Варшави 5 квітня 2023 року Володимир Зеленський оголосив, що Україна та Польща домовились про постачання винищувачів МіГ-29, ПЗРК Piorun, бронетранспортерів Rosomak, 120-мм самохідних мінометів Rak та іншого озброєння.

Пізніше прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький додав, що йдеться про постачання трьох ротних комплектів мінометних САУ Rak для ЗСУ.

Така зброя, як самохідні міномети Rak – саме те, що зараз вкрай потрібне на фронті для відбиття "піхотних штурмів" росіян, або ж для підтримки механізованих частин під час очікуваного контрнаступу Сил оборони України, наголошує Defense Express.

Мінометна САУ Rak базується на шасі бронемашини Rosomak, має калібр 120 мм, дальність стрільби – до 12 км, темп стрільби – 6-8 пострілів на хвилину, боєкомплект – 46 пострілів. Для розгортання на позиції потрібно лише 30 секунд, для згортання – лише 15 секунд.

988642daf28d19f8.jpg

Польські мінометні САУ Rak.

На цей час e розпорядженні збройних сил Польщі є лише 80 самохідних мінометів Rak та 40 машин управління вогнем до них, зведених у 10 рот. У кожній роті – по 8 мінометних САУ та по 4 машини управління вогнем. Таким чином, Україна отримає загалом 24 самохідні міномети Rak та 12 машин для керування стрільбою відповідно.

"Протягом 2016-2021 років польський оборонний концерн PGZ виготовляв на рік 16 одиниць Rak, або ж два ротні комплекти. Так виходить, що в рамках одного пакету допомоги ЗСУ отримають стільки мінометів Rak, для виробництва яких польській промисловості треба було мінімум 1,5 року", – зазначає видання.

Нагадаємо, що 5 квітня польська державна компанія Polska Grupa Zbrojeniowa та українська компанія «Артем» підписали угоду про виробництво боєприпасів. Йдеться про співробітництво у сфері виробництва танкових снарядів.

міномети західна зброя фронт україна-польща

Знак гривні
Знак гривні