Ексочільник СБУ в Криму Кулініч знав про плани нападу Росії: подробиці справи агента ФСБ "Котигорошка"

У Держбюро розслідувань заявили, що колишній голова ГУ Служби безпеки у Криму Олег Кулініч знав, що Росія готує вторгнення в Україну з півострова, але приховав це від керівництва СБУ.

Про це повідомляє Укрінформ.

Як розповіла радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сапʼян, у перші години повномасштабного російського вторгнення Кулініч блокував усі спроби сповістити центральний апарат Служби безпеки про обстановку в Криму й наказав підлеглим покинути місце служби, після чого й сам виїхав до Києва.

"На одній з квартир, де мешкав Кулініч, слідчі виявили схрон зі зброєю та його документи часів проходження служби у КДБ СРСР. Імовірно, усе це було підготовлено на випадок окупації Києва та приходу до столиці росіян", – зазначила Сапьян.

630_360_1680693855-546.jpg

Фото: Укрінформ

СБУ і ДБР встановили, що Олег Кулініч співпрацював із ФСБ РФ та отримав оперативний псевдонім «Котигорошко».

Його діяльність курував так званий «політичний офіс» у Москві, який організували за завданням ФСБ РФ ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович і колишній голова Адміністрації президента Андрій Клюєв.

За словами Сапʼян, Кулініч мав доступ до усієї таємної інформації, що циркулювала у спецслужбі, та отримував актуальні дані про те, що обговорювалося на нарадах, які відбувалися у державі. Усю отриману інформацію Кулініч передавав Сівковичу.

СБУ і ДБР оприлюднили перехоплення розмов Кулініча та Сівковича. Записи свідчать, що Кулініч за завданням Сівковича здійснював розстановку довірених осіб на деякі керівні посади у СБУ.

"Першочергово його цікавили регіональні підрозділи — у Чернігівській, Сумській, Харківській та інших прикордонних областях... Неформально він частково контролював роботу Департаменту контррозвідки та деяких інших підрозділів СБУ, а також – регулярно дезінформував керівництво СБУ про реальні наміри спецслужб РФ", – розповіла подробиці Сапʼян.

Сап'ян додала, що перевірка щодо колишнього голови СБУ Івана Баканова у межах розслідування справи Олега Кулініча порушень не виявила.

Нагадаємо, що співробітники Служби безпеки України затримали Олега Кулініча у липні 2022 року в результаті спецоперації, проведеної спільно з Державним бюро розслідувань. Йому було оголошено підозру у державній зраді (ст. 111 Кримінального кодексу України), створенні злочинної організації (ст. 255), самовільному залишенні місця служби в умовах воєнного стану (ст. 407), заволодінні зброєю та її незаконному зберіганні (ст. 410 та 263).

держзрада сбу агенти фсб крим дбр

Знак гривні
Знак гривні