Арешт Трампа – цирк, який він не обирав: аналіз гучної справи

У вівторок відбулося історичне і безпрецедентне судове засідання, на якому колишній президент США Дональд Трамп вперше почув висунуті проти нього звинувачення.

Як пише CNN, Трампа помістили під формальний арешт до пред'явлення звинувачень. Зрештою Трамп не визнав себе винним за 34 кримінальними звинуваченнями у фальсифікації ділової документації у кримінальному суді Мангеттену.

Прокурори стверджували, що Трамп намагався підірвати чесність виборів 2016 року за допомогою схеми "плати за мовчання" з виплатами жінкам, які стверджували, що мали з ним позашлюбні зв'язки.

Трамп був частиною незаконного плану з приховування негативної інформації, яка могла б зашкодити його кампанії, стверджують прокурори.

Згідно з обвинувальними документами, Трамп "неодноразово і шахрайським чином фальсифікував нью-йоркську ділову документацію, щоб приховати злочинну поведінку, яка приховувала шкідливу інформацію від виборців під час президентських виборів 2016 року".

На додаток до обвинувального висновку, 13-сторінковий "виклад фактів" простою мовою детально описує, як Трамп нібито скоїв правопорушення, щоб допомогти йому бути обраним до Білого дому в 2016 році. Прокуратура звинувачує Трампа в тому, що він неодноразово вносив неправдиві записи в ділову документацію.

Дональд Трамп був офіційно звільнений з-під формального арешту після висунення звинувачень й у вівторок увечері повернувся до Флориди. Наступне очне слухання у справі Трампа в Нью-Йорку призначено на 4 грудня. Ця справа може затягнутися до 2024 року.

Колишній президент США зіткнувся з незвичною втратою контролю на тлі звинувачень, висунутих у вівторок, пише ABC News. У пам'яті надовго залишиться образ незвичайного підсудного в залі суду на Мангеттені. Колишній президент Дональд Трамп мав кам'яне обличчя і мовчав, його очі звузилися під поглядами всюдисущих камер. Він жодним чином не контролював момент.

Видання зазначає, що Дональд Трамп знову опинився в центрі бурхливих подій, поглинаючи практично весь політичний кисень США, використавши звинувачення проти нього як частину своєї передвиборчої кампанії. "Я ніколи не думав, що щось подібне може статися з Америкою", – заявив Трамп пізно ввечері у вівторок у своєму розкішному маєтку Мар-а-Лаго у Флориді. "Єдиний злочин, який я скоїв, – це безстрашний захист нашої нації від тих, хто прагне її знищити".

"Уперше з'явилися фактичні кримінальні звинувачення, які детально описують ймовірну змову з метою фальсифікації ділової документації та приховування дуже ганебної інформації від порнозірки Стормі Деніелс, що тривала до кінця кампанії 2016 року і в перший рік перебування Трампа в Білому домі.

Наразі у справі налічується 34 пункти обвинувачення, які, ймовірно, продовжаться в період праймеріз і навіть можуть вийти за рамки загальних виборів у наступному році. Прокурори просили, щоб судовий процес розпочався в січні 2024 року – саме тоді, коли стартує кампанія з висунення кандидатів у президенти. Команда Трампа наполягає на тому, щоб це сталося наступної весни, тобто наприкінці цих перегонів і напередодні Національного з'їзду Республіканської партії", – пише ABC.

Видання додає, що звістка про звинувачення фактично заморозила президентські перегони 2024 року. Більшість головних суперників Трампа, включно з губернатором Флориди Роном Десантісом, утрималися від прямих нападок на лідера опитувань і натомість критикують окружного прокурора за те, що він взагалі порушив цю справу, хоча деякі з них також побічно торкнулися більш дріб'язкових аспектів звинувачень.

Десантіс заявив, що окружний прокурор "розтягує закон, щоб переслідувати політичного опонента" (але "платити гроші за мовчання порнозірці... я просто не можу про це говорити").

Віцепрезидент за каденції Трампа Майк Пенс назвав цю справу "нічим іншим, як політичним переслідуванням", використовуючи формулювання, що перегукується з низкою заяв відомих членів Конгресу від Республіканської партії.

"Проте, як і Десантіс, мало хто з республіканців виступив на захист дій, що лежать в основі звинувачень. Їхній непристойний характер, а також можливість того, що це лише перша з кількох справ, що можуть бути порушені проти колишнього президента, який є мішенню для численних розслідувань, залишають певний простір для конкурентів Трампа.

Колишній губернатор Арканзасу Аса Хатчінсон, який оголосив про свій намір балотуватися в 2024 році, закликав Трампа призупинити свою кампанію і спрогнозував негативну реакцію серед виборців-євангелістів, які є основним електоратом Трампа", – зауважує ABC.

Кевін Келлемс, який працював над шістьма президентськими кампаніями Республіканської партії – зокрема, короткочасно, над президентською кампанією Трампа в 2016 році – стверджував, що це може стати каталізатором для республіканців, щоб позбутися того, що він назвав "залежністю".

"Загальноприйнята думка, що сьогоднішнє звинувачення добре для політичних перспектив Трампа, є смішною, – сказав Келлемс. – Навіть якщо більшість вважає, що справа Стормі не є серйозною, вона є першою з кількох гучних плиток доміно, які падають – і ведуть до крещендо невиборності Трампа".

Схоже, що така можливість не розглядається у світі Трампа. До того часу, як колишній президент звернувся до прихильників у Мар-а-Лаго у вівторок, його кампанія вже кілька годин збирала гроші, продаючи футболки зі сфальшованою фотографією колишнього президента, на якій було вказано, що його зріст становить 6 футів 5 дюймів, що принаймні на два дюйми більше, ніж його реальний зріст.

1572.webp

"Мерч" із Трампом. Фото: The Guardian

Тим часом вимальовується більш нюансований портрет громадської реакції на справу Трампа: опитування ABC News/Ipsos, оприлюднене в неділю, ще до того, як стали відомі деталі обвинувального акту, показало, що 45% виборців вважають звинувачення обґрунтованими, а дещо більша частина – 47% – вважають їх політично вмотивованими.

Як і слід було очікувати, 88% демократів заявили, що розслідування про гроші за мовчання виправдовує звинувачення, а незалежні розділилися в цьому питанні на 40%–32%. Цікаво, що в епоху поляризації 16% республіканців сказали, що Трамп мав рацію, коли йому висунули звинувачення, а ще 21% сказали, що не впевнені – це значна частина електорату Республіканської партії, яка не є автоматично прихильною до Трампа.

"Трамп отримує зиск від видовищ, де він перебуває в центрі уваги. Залишається побачити, як він і його партія відреагують на рішення, яке він не обирав, і яке матиме наслідки, яких він, безумовно, не бажає", – підсумовує ABC.

трамп суд сша розслідування

Знак гривні
Знак гривні