Новий тип репресій: Росія переслідує противників війни, відбираючи у них дітей – The Economist

Батько, ув'язнений за антивоєнний малюнок доньки, – лише один випадок у серії нового типу репресій Кремля: розлучення сімей як покарання за антивоєнний активізм, пише The Economist. Наводимо переклад тексту.

Вирок, винесений Алєксєю Москальову 28 березня, був обурливим: два роки колонії суворого режиму за кілька антивоєнних коментарів у соціальних мережах, які були розслідувані лише після того, як його дочка Маша намалювала проукраїнський малюнок у класі. Несподіванкою стало те, що підсудного фактично не було в залі під час зачитування вироку. Після оголошення вироку представник суду голосно пояснив причину: Москальов вночі втік з-під домашнього арешту.

Обвинувачення і вирок є проявом нового типу репресій Кремля: розлучення сімей як покарання за антивоєнний активізм. За межами судової зали адвокат Москальова Володимир Білієнко сказав, що він шокований. "Я ніколи не бачив, щоб вирок виносили без підсудного, – пояснив він. – Все, що я можу сказати, це те, що я сподіваюся, що він у безпеці. Де він перебуває – це для мене другорядне питання". Днем пізніше Москальов був затриманий на конспіративній квартирі в Мінську, столиці Білорусі. Очевидно, його готували до переправлення на Захід.

Історія Москальових почалася трохи менш як рік тому, коли двадцятирічну Машу попросили намалювати малюнок на підтримку російських солдатів, що воюють в Україні. Для більшості учнів її школи в Єфремові, занедбаному містечку за п'ять годин їзди на південь від Москви, це було простим завданням. Але Маша намалювала малюнок, що демонструє її розуміння істини: молода сім'я, ракети, що летять, з підписами "Ні війні!" і "Слава Україні!". Її перелякана вчителька повідомила про це директору школи, який, очевидно, передав справу в міліцію. Через день Машу та її батька вивели зі школи люди у військовій формі. "Інші учні виглядали з вікон, наче ми були терористами", – пізніше розповів Москальов місцевим ЗМІ.

690x388.jpg

Малюнок Маші. Фото: Цензор.НЕТ

Справу проти Москальова було порушено після того, як прокуратура виявила його власні антивоєнні пости в соціальних мережах. Його оштрафували на 32 000 рублів ($415) за те, що він висловив свій гнів щодо інформації про російських солдатів, які ґвалтували українських жінок.

Він намагався поставити крапку в цьому інциденті, забравши доньку зі школи та переїхавши до іншого міста. Але перед самим Новим роком спецслужби знову провели обшук у його будинку. Москальов каже, що вони конфіскували його сімейні заощадження (на суму близько 4750 доларів США), побили його, розбили голову об стіну і включили на повну гучність російський гімн. Прокуратура порушила проти нього справу за "неодноразову дискредитацію" російської армії, що може означати до трьох років ув'язнення і розлучення з дочкою.

1 березня Москальова заарештували, коли він повертався додому з роботи. Того ж дня Машу забрали та помістили до дитячого будинку. Паралельний процес щодо позбавлення Москальова батьківських прав, що означає його повне розлучення з дитиною, має відбутися 6 квітня.

Адвокат Білієнко заявив, що судовий процес використовується для покарання батька і доньки за їхню антивоєнну позицію. За його словами, вони дуже близькі, і розлука зашкодить їм обом: "Вони підтримують одне одного. Вони щасливі в компанії один одного. Все інше для них не має значення". Лист, написаний Машею з притулку, пізніше опублікований активістами, підкреслює їхній тісний зв'язок. "Привіт, тату, – йдеться в листі. – Я дуже тебе люблю і хочу, щоб ти знав, що те, що ти робиш – правильно... Ти мій герой".

Білієнко каже, що побоюється за безпеку Маші, і що ширяться чутки, що вона намагалася покінчити життя самогубством.

Випадок Москальова є найбільш кричущим у своєму роді, але схожі інциденти трапляються і в інших регіонах Росії. У лютому поліція переслідувала сім'ю в Москві після того, як їхня дочка розмістила в соціальних мережах аватарку із зображенням Святої Джавеліни, символом українського опору. У Дагестані школярку змусили просити вибачення на камеру після того, як вона сказала "Слава Україні! Путін – сволота" на шкільній лінійці в останній день навчання.

Читайте також: Як мем "Свята Джавеліна" зібрав мільйон доларів для України – WP

А в Бурятії, в Сибіру, влада помістила 16-річного хлопчика-інваліда під опіку після того, як його прийомну матір, антивоєнну активістку Наталію Філонову, заарештували. Його прийомний батько був госпіталізований після серцевого нападу. Хлопчику не дозволили бути присутнім на судовому процесі над його матір'ю. У записі розмови з працівником дитячого будинку, що потрапив у мережу, йдеться про те, що Філонова мала "знати краще... ніж сцяти проти вітру".

За даними правозахисної організації "ОВД-Інфо", з початку війни понад 500 неповнолітніх були заарештовані, а семеро притягнуті до кримінальної відповідальності. Оскільки влада заохочує лояльних доносити на своїх антивоєнних сусідів, практика биття по інодумцях там, де це найболючіше – по їхніх сім'ях – триватиме і надалі.

"Вони будуть переслідувати інших, ув'язнювати більше людей, забирати більше дітей у батьків, – каже Білієнко. – Дітей ворогів держави. Це модель, яку вони створюють для будь-кого, хто може подумати про те, щоб відкрити свій рот".

рашизм путінізм війна діти репресії в рф

Знак гривні
Знак гривні