Про що свідчить вбивство російського пропагандиста Татарського – ISW

Убивство 2 квітня в Петербурзі бойовика і пропагандиста Максима Фоміна (також відомого як Владлен Татарський) може бути попередженням Путіна для Пригожина.

Таку версію висувають у свіжому звіті аналітики з Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що Фомін був одним з найвідоміших російських військових блогерів з 560 000 підписників у Telegram і глибокими зв'язками з "ПВК Вагнера", Кремлем, "ДНР" і російськими націоналістами, які домінують у російському інформаційному просторі з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Вбивство Фоміна в барі власника "Вагнера" у Санкт-Петербурзі може свідчити про подальші розколи в Кремлі та його найближчому оточенні.

"Фомін був затятим критиком російського військового командування та міністерства оборони Росії. Його смерть стала першим гучним вбивством ультранаціоналістичного блогера у РФ з моменту початку вторгнення Росії в Україну", – йдеться у звіті.

У ISW описують подробиці інциденту: "У соціальних мережах було показано, як Фомін отримав статуетку в подарунок від відвідувачки, яка представилася скульпторкою, за кілька хвилин до вибуху. Фомін виступав з публічною презентацією в кафе "Street Food Bar #1" у центрі Санкт-Петербурга. Російська влада повідомила, що в результаті вибуху загинув Фомін і було поранено 30 глядачів, які зібралися послухати його розповідь про свій досвід роботи фронтовим кореспондентом.

Пригожин підтвердив, що він запропонував своє кафе Street Food Bar #1 російському ультранаціоналістичному руху "Кібер Фронт Z" для проведення заходу Фоміна та інших подібних зібрань. Свідки заявили, що жінка, яка подарувала статую Фоміну, назвалася Настею і розповіла присутнім, що охорона заходу запитала її, чи є всередині статуетки бомба. Свідки зазначили, що при вході на захід охорони не було, і що вибух стався через три-п'ять хвилин після обміну між Фоміним і жінкою.

Джерела в МВС Росії повідомили російським державним ЗМІ, що вибухівка могла бути приведена в дію дистанційно і що жінка або інші невідомі особи могли бути відповідальними за цей напад. Російські державні ЗМІ опублікували непідтверджену інформацію про те, що російська поліція затримала мешканку Санкт-Петербурга Дар'ю Трепову, яку раніше заарештовували за антивоєнні протести в лютому 2022 року. Джерела в МВС Росії також повідомили, що російські спецслужби вже давно знали про плани замаху проти Фоміна".

Аналітики інституту зазначають, що російські офіційні особи та пропагандисти звинуватили Україну в інсценуванні "теракту" з метою вбивства Фоміна.

Водночас, наголошують експерти, Пригожин дивно заявив 2 квітня, що він не звинувачуватиме Київ у смерті Фоміна, і що група радикалів, не пов'язаних з українським урядом, може бути відповідальною за ліквідацію Фоміна та Дар'ї Дугіної.

"Вбивство Фоміна може бути свідченням того, що толерантність Путіна до військових блогерів загалом зменшується, але воно також могло бути наслідком близькості Фоміна до Пригожина.

Вбивство Фоміна в барі Пригожина, ймовірно, є частиною ширшої картини ескалації російських внутрішніх конфліктів за участю Пригожина і Вагнера. Раніше того ж дня Фомін відвідав інший захід без інцидентів, тож, схоже, що напад було навмисно організовано у приміщенні, яке належить Пригожину", – йдеться у звіті.

Вбивство Фоміна могло бути задумане як попередження Пригожину, який все частіше ставив під сумнів основні тези Кремля про війну в Україні й навіть побічно сигналізував про зацікавленість у посаді президента, вважають в ISW.

Аналітики інституту також зазначають, що Кремль, можливо, має намір використати вбивство Фоміна для посилення самоцензури у російському суспільстві. Цей напад також може бути спробою залякати інших пов'язаних з Вагнером блогерів.

"Вбивство вже поглиблює розкол у російському середовищі мілблогерів, що в кінцевому підсумку може бути корисним для зусиль Кремля з консолідації контролю над інформаційним простором", – пояснюють експерти.

деградація росії російські пропагандисти путін пригожин

Знак гривні
Знак гривні