Поки керівництво УПЦ МП тягне час із виселенням з Лаври, частина монахів перейшла до ПЦУ

29 березня спливає договір оренди національного заповідника "Києво-Печерська лавра" з Українською православною церквою МП. Представники церкви мають залишити територію Лаври. Однак в УПЦ (МП) кажуть, що не будуть виселятися з Києво-Печерської лаври, бо на це «немає жодних юридичних підстав».

Про це заявив голова Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Климент, інформує Радіо Свобода.

«Слід заявити, що ніякого виселення ні 29-го, ні 30-го, ні 31-го, ні в інший час не може бути, тому що немає жодних юридичних підстав для того, щоб монахи виселялися із Києво-Печерської лаври. Ми знаємо про те, що був надісланий певний лист без усяких обґрунтувань із заповідника, з Міністерства культури із вимогою в односторонньому порядку розірвати договір про утримання споруд, які відновлювалися Києво-Печерською лаврою протягом десятиліть. Відповідно до звичайних майнових питань, якщо є якісь суперечки, то вони вирішуються в суді», – сказав Климент.

При цьому настоятель Києво-Печерської лаври митрополит Павло на запитання Радіо Свобода 29 березня, чому, попри заяви про небажання виселятися, церковники вивозять речі з Лаври, сказав: «Тому що своє, кожен має право вивезти. Ви ж якщо переїжджаєте на другу квартиру, якщо вас виганяють, ви вивозите? – Вивозите».

У коментарі «Українській правді» Павло також сказав, що духовенство не планує виїжджати з Лаври до закінчення судового розгляду із заповідником «Києво-Печерська лавра».

В УПЦ (МП) оскаржують у Господарському суді Києва рішення заповідника розірвати договір про оренду. Як повідомляє Суспільне, у своїй заяві Чоловічий монастир УПЦ МП хоче, щоб суд визнав недійсним односторонню відмову від продовження договору.

Адвокат Києво-Печерської лаври протоієрей Микита Чекман підтвердив, що позов направили. Проте Господарський суд ще не відкрив провадження. Один суддя взяв самовідвід. Інший пішов на лікарняний. Коли розпочнеться суд невідомо, додав адвокат.

Позиція влади

Голова парламентського комітету з питань гуманітарної й інформаційної політики Микита Потураєв заявив, що частина церковників УПЦ (МП), які перебувають у Києво-Печерській лаврі, налаштована конструктивно на діалог щодо виїзду із Лаври, а частина – готова «влаштувати провокації».

«Будемо сподіватися, що ми зможемо це вирішити в режимі культурного, цивілізованого діалогу. Є частина, налаштована конструктивно серед тих, хто перебуває у Києво-Печерській лаврі. Є частина тих, хто налаштовані влаштувати провокації, щоб у черговий раз підставити українську державу, українське суспільство. Щоб наші вороги, а їхні хазяї у Москві, могли використати це у цілях пропаганди, зокрема, міжнародної», – сказав Потураєв.

Вищі ієрархії УПЦ (МП), за словами Потураєва, «тягнуть час». Він зазначив, що не розуміє навіщо, адже наразі це не є виходом із ситуації, в якій опинилося українське суспільство.

Читайте також: Як Московський патріархат приватизовував Києво-Печерську лавру. Від Радянського Союзу до Януковича

Водночас секретар Ради національної безпеки та оборони України Олексій Данілов заявив, що московської церкви у Києво-Печерській Лаврі не буде. Він нагадав, що Києво-Печерська Лавра – музейний комплекс, який належить державі, тому всі питання, які його стосуються, вирішуватиме саме держава, "а не якісь окремі люди, які чомусь вважають, що вирішуватимуть, у який спосіб паплюжити наші закони".

Данілов додав, що "ніхто нікого за ноги витягувати не збирається, силком прибирати не буде, все відбуватиметься згідно із законодавством".

За його словами, церкви на території Лаври працюватимуть, відбуватимуться богослужіння, але "штучні утворення, які свого часу були створені поза законами України", не братимуть у цьому участь. На його думку, те, що у питанні московської церкви не було "поставлено крапку" у 1991 році, було величезною помилкою, оскільки представники вищого керівного складу цієї церкви та багато церковнослужителів "мали відношення не до Бога, а до ФСБ".

"Ми не можемо йти у них на поводу і не розуміти, що це величезна небезпека для нашої країни. Ми будемо вирішувати питання у законний спосіб, але їх у Лаврі не буде", – підсумував секретар РНБО України.

Доповнено

У пресслужбі ПЦУ повідомили, що Епіфаній призначив виконувачем обов’язків намісника Києво-Печерської Лаври архімандрита Авраамія (Лотиша).

Зазначається, що член Духовного собору Києво-Печерської Лаври архімандрит Авраамій звернувся до митрополита Київського і всієї України Епіфанія з проханням затвердити його в числі братії у складі монастиря ПЦУ.

Своєю чергою Епіфаній благословив отцю Авраамію виконувати обов’язки намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у складі ПЦУ.

Також предстоятель ПЦУ звернувся до уряду з проханням надати у користування українській Лаврі приміщення для звершення богослужінь, проживання братії та монастирської діяльності. Митрополит Епіфаній висловив сподівання, що держава допоможе захистити намісника і монастир від можливих провокацій з боку прихильників Московського патріархату.

Новий намісник Києво-Печерської Лаври вже звернувся до братії монастиря. Він зазначив, що події, пов'язані з Лаврою, сталися через митрополита Павла (Лебідь) та Синоду.

"Замість діалогу – закритість і погрози. Замість усвідомлення необхідності правдиво, щиро і остаточно розірвати підлеглість Москві, що веде проти нас війну – туманні та половинчасті рішення і заяви, які кожен тлумачить як бажає. Замість пошуків шляхів єднання православних і примирення – розпалювання ворожнечі та протистояння", – сказав він.

Авраамій закликав визнати нову канонічну реальність існування в Україні помісної Православної церкви, якій надано Томос про автокефалію, яка має визнання Вселенського патріарха і помісних церков, яка має канонічно обраного предстоятеля Епіфанія.

"Дорогі отці і браття! Закликаю вас залишитися в Лаврі в складі Помісної Православної Церкви України під омофором Блаженнійшого Митрополита Епіфанія. Готовий до спілкування з Вами та прагну разом з вами потрудитися для оновлення нашої обителі як справжнього монастиря і місця духовного оновлення для ченців та всіх вірних", – сказав він.

вплив РФ релігійна безпека РПЦвУ лавра упцмп

Знак гривні
Знак гривні