Мільйон боєприпасів для України. Саміт ЄС підтримав спільні закупівлі

Лідери Європейського Союзу привітали план надання Україні 1 мільйона боєприпасів протягом наступних 12 місяців, щоб допомогти протистояти російському вторгненню.

Про це йдеться у висновках саміту ЄС 23 березня щодо України.

Зазначається, що Європейський Союз та держави-члени посилюють свої зусилля, щоб допомогти задовольнити нагальні військові та оборонні потреби України.

"Беручи до уваги інтереси безпеки та оборони всіх держав-членів, Європейська Рада вітає досягнуту в Раді [ЄС] угоду про термінове постачання Україні боєприпасів класу "земля-земля" та артилерійських снарядів, а також, у разі потреби, ракет, зокрема шляхом спільних закупівель та мобілізації відповідного фінансування", – йдеться у повідомленні.

У висновках саміту наголошується, що Україна отримає 1 мільйон артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців без шкоди для безпекової та оборонної політики держав-членів.

Міністри закордонних справ і оборони ЄС схвалили план прискореної процедури закупівель 20 березня. Проєкт щодо спільної закупівлі мільйона боєприпасів для допомоги Україні підписали 18 країн, не підписали 10, йшлося в заяві Європейського оборонного фонду від 20 березня. Підписали: Австрія, Бельгія, Хорватія, Кіпр, Чехія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Румунія, Словаччина, Швеція та Норвегія.

22 березня іспанські медіа з посиланням на Міністерство оборони Іспанії повідомили, що Іспанія також долучилася до угоди Європейського Союзу зі спільної закупівлі боєприпасів для України.

23 березня віцепремʼєр-міністр — міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак повідомив, що Польща приєдналася до ініціативи ЄС про спільні закупівлі боєприпасів для України.

"Ми приєдналися до угоди з ЄС про спільну закупівлю боєприпасів для України. Польща наполягала на запуску такої ініціативи від самого початку. Це велика підтримка для наших східних сусідів і можливість для польської збройової промисловості", – заявив він.

Категорично проти постачання боєприпасів тільки Угорщина, низка країн (Болгарія, Словенія, Литва, Латвія, Італія, Данія та Ірландія) планують приєднатися до ініціативи з часом після виконання національних процедур.

західна підтримка боєприпаси для зсу україна-єс

Знак гривні
Знак гривні