Фото дня. Величезне кладовище російських ракет у Харкові

Британське видання The Guardian опублікувало фоторепортаж з так званого кладовища ракет у Харкові.

"Протягом перших кількох місяців повномасштабного вторгнення РФ в Україну російські ракети залишалися в будинках і вулицях Харкова протягом декількох днів. Потім сапери витягали їх, а працівники української прокуратури реєстрували та каталогізували, перш ніж перемістити на огороджену територію в промисловому районі Харкова, що стала відомою як "ракетне кладовище". Понад 1 000 відстріляних російських боєприпасів вишикувані в ряди, що займають площу розміром з пів футбольного поля", — пише видання.

6720.webp

Фото: Алессіо Мамо/ The Guardian

The Guardian зазначає з посиланням на підрахунки ЗСУ, що з початку війни Росія випустила понад 5 000 крилатих ракет, на додаток до незліченної кількості артилерійських снарядів. Велика кількість з них впала на Харків.

"Місцева влада каже, що одного дня ці боєприпаси можуть стати частиною музею пам'яті про звірства війни. А поки що вони сподіваються, що уламки можуть надати інформацію, яка допоможе притягнути Росію до відповідальності.

Близько 95% усіх боєприпасів, що зберігаються на ракетному кладовищі Харкова, є частинами реактивних систем залпового вогню, включно з системами "Смерч", які можуть застосувати касетні бомби, що були заборонені більшістю країн світу згідно з договором 2008 року і використовувалися Росією в тих районах України, де не було ні військовослужбовців, ні військової інфраструктури", —пише видання.

"Це місце створено для збору доказів воєнних злочинів, — цитує The Guardian речника прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко. — Всі ці боєприпаси були знайдені в Харкові. Але це приблизно половина того, чим вони в нас стріляли. Це докази, які, як ми сподіваємося, будуть використані в міжнародному кримінальному суді".

рсзв воєнні злочини рф ракети рф харків

Знак гривні
Знак гривні