Нові дані пов'язують походження пандемії коронавірусу з єнотоподібними собаками – NYT

Єнотоподібні собаки, яких продавали на ринку в китайському Вухані, могли бути повʼязані з початком пандемії коронавірусу.

Про це повідомляє New York Times.

Видання посилається на заяву міжнародної групи вірусологів.

Починаючи із січня 2020 року науковці брали генетичні дані на ринку морепродуктів Хуанань і навколо нього невдовзі після того, як китайська влада закрила ринок через підозри, що він був пов'язаний зі спалахом нового вірусу. На той час тварин вивезли, але дослідники взяли мазки зі стін, підлоги, металевих кліток і візків, які часто використовувалися для транспортування тварин.

За словами трьох вчених, які брали участь в аналізі, у зразках, які дали позитивний результат на коронавірус, міжнародна дослідницька група виявила генетичний матеріал, що належить тваринам, зокрема велику кількість, яка збігається з єнотоподібним собакою.

Змішування генетичного матеріалу вірусу і тварини не доводить, що єнотоподібний собака сам був інфікований. І навіть якщо він був заражений, не факт, що тварина передала вірус людям. Це могла бути інша тварина, або хтось, інфікований вірусом, міг передати вірус єнотоподібному собаці.

Однак аналіз встановив, що єнотоподібні собаки – ссавці родини псових, здатні передавати коронавірус – залишили генетичні сліди в тому ж місці, де був залишений генетичний матеріал вірусу, зазначили науковці. Ці докази, за їхніми словами, узгоджуються зі сценарієм, за яким вірус потрапив до людини від дикої тварини.

Звіт з повною інформацією про висновки міжнародної дослідницької групи ще не опублікований.

"Нові докази, безсумнівно, дадуть поштовх дебатам про походження пандемії, навіть якщо вони не розв'яжуть питання про те, як вона почалася.

В останні тижні так звана теорія "лабораторного витоку", яка стверджує, що коронавірус з'явився в дослідницькій лабораторії у Вухані, набула популярності завдяки новій оцінці розвідки Міністерства енергетики США та слуханням під керівництвом нового республіканського керівництва Палати представників Конгресу.

Але генетичні дані з ринку пропонують деякі з найбільш відчутних доказів того, як вірус міг потрапити до людей від диких тварин поза лабораторією. Вони також свідчать про те, що китайські вчені надали неповний звіт про докази, які могли б доповнити інформацію про те, як вірус поширювався на ринку Хуанань", – пише NYT.

Видання пояснює, що у лютому 2022 року китайські вчені опублікували дослідження тих самих зразків з ринку. У цьому дослідженні повідомлялося, що зразки були позитивними на коронавірус, але припускалося, що вірус був отриманий від інфікованих людей, які робили покупки або працювали на ринку, а не від тварин, які там продавалися.

У певний момент ті ж самі дослідники, в тому числі пов'язані з Китайським центром контролю і профілактики захворювань, розмістили необроблені дані мазків, взятих по всьому ринку, в GISAID, міжнародному сховищі генетичних послідовностей вірусів.

Міжнародна команда, до якої увійшли Майкл Воробей, еволюційний біолог з Університету Аризони, Крістіан Андерсен, вірусолог з Науково-дослідного інституту Скріппса в Каліфорнії, та Едвард Голмс, біолог з Університету Сіднея, розпочала вивчення нових генетичних даних минулого тижня.

Один зразок особливо привернув їхню увагу. За словами вчених, які брали участь в аналізі, він був взятий з візка, пов'язаного з конкретним кіоском на ринку Хуанань, який Едвард Голмс відвідав у 2014 році. Голмс виявив, що в цьому кіоску містилися єнотоподібні собаки в клітках поверх окремої клітки з птахами – саме те середовище, яке сприяє передачі нових вірусів.

Мазок, взятий з візка на початку 2020 року, містив генетичний матеріал вірусу і єнотоподібного собаки.

Після того, як міжнародна команда натрапила на нові дані, вони звернулися до китайських дослідників, які завантажили файли, з пропозицією про співпрацю, дотримуючись правил онлайн-репозиторію, кажуть вчені, які брали участь у новому аналізі. Після цього дані зникли з GISAID. Невідомо, хто і чому їх видалив.

пандемія походження коронавірус Китай наука

Знак гривні
Знак гривні