Які проблеми в ЗСУ значно підвищують смертність українських військових (ПОГЛЯД)

Біолог Тарас Пушкар, з'ясовуючи причин загибелі свого брата Антона Пушкаря під Бахмутом, виявив низку організаційних проблем, що значно підвищують смертність українських військових. Далі пряма мова.

Більшості військових посадою нижче ротного не видають рації. На жаль, ми не знали, що є така проблема, інакше б придбали рації за власні кошти. На жаль, брат загинув через поранення, про яке не міг повідомити за відсутності рації. Є пропозиція – має бути забезпечення військових певним переліком засобів, якщо ж їх нема у військового – то має бути спеціальний фонд для закупівлі таких засобів, як рації та дрони з розрахунку не менше рації на військового і дрона-двох на відділення. Без цього забезпечення, як без бронежилетів чи касок – не допускати до бойових дій

Критична проблема – відсутність нормального контакту між різними родами військ – ЗСУ, НГУ, ТРО, СБУ, які часто займають суміжні позиції. Можливо, це вже не "дружній вогонь", як на початку війни, але втрата пораненого бійця одним з підрозділів поблизу з іншим родом військ – це "пропалий безвісти", оскільки обмін інформацією між підрозділами різних родів військ обмежується десятком дзвінків на день. І більшість питань залишаються не виясненими.

Якщо хтось береже життя солдат – його не заохочують. Якщо кладе бійців десятками в день – не має жодних проблем

Жодної відповідальності за загиблого нема у командирів – ніщо не стимулює військових начальників берегти особовий склад. Якщо хтось береже – йому не дякують (не преміюють), якщо ж зовсім не береже і кладе бійців десятками в день – теж не має жодних проблем чи штрафних санкцій. Так ми скоро залишимося без тих, хто буде воювати. А державі доведеться виплачувати мільйонні компенсації сім'ям, розслідування по яких розтягують на роки.

Ніхто не гарантує мінімального терміну навчань для мобілізованих військових. Якщо людина з самого вторгнення стоїть на блокпостах, її можуть вільно направити в гарячу точку. Ніхто не задумується, що "досвід" стояння на блокпостах не допоможе в бою з противником. Це стосується також тих частин, що вже несуть службу. Без певного "стажу" навчань має бути заборонено воювати на першій лінії.

Після прийняття закону про "посилення дисципліни" військові стали безправними кріпаками своїх командирів без права оскарження найбезглуздіших наказів з загрозою 10 років без права апеляції. Такий стан справ є нездоровим перекосом і при відсутності будь-якої відповідальності командира за життя підлеглого створює передумови до масштабної смертності безправних військових і повного знецінення їхнього життя.

Військові, що мають військову спеціалізацію, мають великі проблеми з застосуванням свого фаху у війську. Лише пряме "відношення" (військовий документ, який дозволяє перевестися в іншу частину) до певної посади у певній військовій частині є шансом працювати за військовою спеціальністю. Інакше, розподілити можуть будь-куди, не зважаючи на військову спеціальність. Переведення між військовими частинами на більш відповідні посади вкрай ускладнене та майже неможливе.

проблеми в ЗСУ реформа зсу сектор оборони втрати зсу

Знак гривні
Знак гривні