CNN розповіло про 2 тис. полонених "азовців" та інші деталі таємних переговорів щодо "Азовсталі"

CNN розкрило внутрішні деталі таємних переговорів між українською і російською сторонами, які зупинили штурм "Азовсталі". Наводимо ключові тези статті.

Повідомляється, що переговори почалися 25 травня 2022 року. З українського боку їх розпочав народний депутат, член депутатської групи "Довіра" Олександр Ковальов, в якого є контакти в ФСБ. За словами депутата, керувало операцією Головне управління розвідки Міністерства оборони України й особисто його голова Кирило Буданов.

Від Росії переговорами керували двоє генералів з Головного розвідувального управління РФ (ГРУ) – генерал-лейтенант Владімір Алєксєєв і генерал-майор Алєксандр Зорін. Обидва народилися в Україні.

25 квітня Ковальов здійснив свою першу з початку війни поїздку на окупований Росією Маріуполь. Там у нього була розмова з колишнім агентом СБУ Валентином Крижановським, який у 2014 році зрадив Україну і переметнувся до ФСБ, і генерал-лейтенантом армії РФ Андрєєм Сичевим, який керував штурмом Маріуполя.

230302115211-01-azovstal-negotiations.jpg

Зліва направо: Ковальов, Сичевой та Крижановський. Маріуполь, 27 квітня 2022 року

На початку травня Організація Об'єднаних Націй і Міжнародний Комітет Червоного Хреста евакуювали сотні цивільних осіб з "Азовсталі" та інших районів портового міста в ході серії операцій, які генесек ООН Антоніу Гутерріш назвав "складними". 7 травня віцепрем'єр-міністр України Ірина Верщук заявила, що "всі жінки, діти і люди похилого віку" були безпечно вивезені з металургійного заводу. Але на заводі залишалися військові ЗСУ, тож росіяни продовжили обстріли "Азовсталі".

9 травня Ковальов повернувся до Маріуполя на другий раунд переговорів, але цього разу не сам, до нього приєднався перший заступник Кирила Буданова Дмитро Усов. Тепер вони розмовляли уже безпосередньо з головними перемовниками від РФ Алєксєєвим і Зоріним.

За словами Ковальова, Алексєєв регулярно робив перерви в переговорах 9 травня, щоб зателефонувати до Москви. Він мав прямий зв'язок з російським міністерством оборони.

Переговори просувалися далі. На 16 травня було організовано третій візит до Маріуполя, під час якого відбулася зустріч російських генералів з українськими офіцерами, включно з керівником батальйону "Азов" Денисом Прокопенком.

"Це ті моменти, за які ми хвилювалися, – сказав Ковальов. – Момент довіри. Коли ми зробили все, щоб дві сторони зійшлися, подивилися один одному в очі, російська сторона пообіцяла, що буде цивілізований вихід для наших солдатів".

Ковальов розповів, що коли почалися серйозні переговори, умови були прості: українські бійці припиняють воювати, здають завод і здаються в полон. За словами Ковальова, домовленість про безпечний вихід українських бійців була виконана чітко. Пізніше того ж дня найбільш важкопоранених винесли з заводу на ношах.

Увечері того ж дня заступниця міністра оборони України оголосила про початок евакуації українських військових з "Азовсталі". Ганна Маляр повідомила, що 53 поранених солдатів були доставлені в російську лікарню, а 200 були переведені до слідчого ізолятора в Оленівці на тимчасово окупованій території Донеччини.

"Наступного дня, 17 травня, близько полудня, здавалося, нескінченний потік солдатів почав свою ходу в полон – худі і бліді, багато хто на милицях або ношах, інші кульгають, а деякі серйозно поранені.

На відеозаписах видно, як солдати, як чоловіки, так і жінки, кидали свою зброю в кузов пікапів і здавалися в полон. Потім їх відвозили в узгоджене місце в Оленівку. За словами Ковальова, спочатку розглядалися й інші місця, наприклад, захоплена Росією Запорізька атомна електростанція, але там забракло місця.

Ковальов зміг отримати доступ до солдатів 18 травня в "ДНР". Там він зняв на відео умови їхнього життя, а також лікарів, які надавали їм допомогу. Це був останній раз, коли він їх бачив", – пише CNN.

Через два місяці, 29 липня, в результаті загадкового вибуху в Оленівському СІЗО загинуло понад 50 військовополонених, в тому числі бійці, які здалися в полон на "Азовсталі".

За словами Ковальова, сьогодні близько 2 000 бійців "Азовсталі" залишаються в полоні росіян (на момент, коли вони здавалися, влада цю цифру не озвучувала, – ТЕКСТИ). Він сказав, що все ще працює над тим, щоб повернути їх додому, можливо, за допомогою одного з обмінів ув’язнених.

переговори маріуполь азовці полонені

Знак гривні
Знак гривні