"Оскар-бутерброд". Кіноакадеміки нагородили "Навального", проігнорувавши фільм про дітей з Лисичанська

У ніч із 12 на 13 березня у Лос-Анджелесі відбулася церемонія нагородження головною кінопремією світу – Оскар-2023. У номінації найкращий повнометражний документальний фільм здобула нагороду стрічка канадського документаліста Деніела Роера "Навальний".

У цій же номінації був представлений і фільм про Україну "Будинок зі скалок", знятий у копродукції України, Данії, Швеції та Фінляндії.

Члени команди стрічки, яку знімали у Лисичанському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей, – данський режисер Сімон Леренґ Вільмонт, український режисер і лінійний продюсер фільму Азад Сафаров, головні героїні фільму виховательки Ольга Вікторівна Тронова і Маргарита Миколаївна Бурлуцька та інші – перебували в залі Dolby, повідомляє УП.

_128584454_dpkwqyht4elb-iakdz9gqz_micr.jpg

Кадр з фільму "Будинок зі скалок"

Читайте також: Героям відзначеного нагородами фільму про війну на Донбасі вдалося вибратися з Маріуполя

Утім, Оскар дали фільму канадського документаліста Деніела Роера про "хорошого росіянина" – політика Олексія Навального. Стрічка розповідає про отруєння Навального 20 серпня 2020 року на борту літака, який летів із Томська до Москви. Прем'єра фільму відбулася на початку 2022 року.

Для отримання нагороди на сцену піднялася дружина Навального Юлія у сукні криваво-червоного кольору та у супроводі інших членів його сім'ї. "Коханий, тримайся", – сказала вона зі сцени Оскара.

ad773a8-gettyimages-1473084091.jpg

Юлія Навальна на церемонії Оскара. Фото: Kevin Winter/Getty Images

У соцмережах почався справжній шквал критики від українців на адресу Американської кіноакадемії за такий вибір. Зокрема, користувачі залишають коментарі під постом про перемогу "Навального" у Twitter організаторів Оскара.

Ілюстраторка та режисерка анімації Марія Озірна відповіла кіноакадемії так: "Люба кіноакадемія, можете пояснити, яким чином політична промова Юлії Навальної є неполітичною?"

Засновник Ukraїner Богдан Логвиненко висловився лаконічно.

Багато з коментаторів пригадують фразу Навального про "Крим – не бутерброд".

"Проігнорувати фільм про українських дітей у прифронтовому місті, але дати Оскар фільму про хлопця, який підтримує окупацію української території. Ганьба!" – пише Andrii Polukhin.

"Президенту України на Оскарі виступать не можна, бо вони поза політикою. Що минулого року, що цього. Ну, окей, буває. Але фільм про хорошого руського навального отримує премію. І навіть не знаю, як то пояснити. Певно того, що Оскар поза політикою", – іронізує фотокореспондент Стас Козлюк.

Нагадаємо, американська кіноакадемія відмовилася показувати звернення президента України Володимира Зеленського на вручення премії «Оскар». Глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав це рішення лицемірством.

"Я думаю, що якщо "На Західному фронті без змін" отримає "Оскар" як найкращий іноземний фільм (так і сталося – ред.), а президенту Зеленському, який воює, керує країною, бореться у найбільшій в Європі війні з часів Другої світової війни, не дозволять виступити на "Оскарі", то кращого прикладу лицемірства топменеджерів і продюсерів у кіноіндустрії ви не знайдете", – сказав Кулеба.

Загалом на Оскарі-2023 претенденти боролися за нагороди у 23 категоріях. Фільм «Все завжди й водночас» став лідером за кількістю нагород: 7 із 11 номінацій. Стрічка «На західному фронті без змін» здобула чотири відзнаки (повний список переможців тут).

кіно війна культура Навальний оскар

Знак гривні
Знак гривні