Полоненого правозахисника Максима Буткевича окупанти "засудили" до 13 років колонії

Українського правозахисника та нині військовополоненого Максима Буткевича «засудили» до 13 років колонії суворого режиму. «Вирок» оголосили незаконні суди на окупованій території Донеччини та Луганщини.

Про це повідомляє слідчий комітет Росії, передає Громадське.

Його визнали винним у нібито «жорстокому поводженні з цивільним населенням та застосуванні у збройному конфлікті заборонених методів» та «замаху на вбивство двох осіб загальнонебезпечним способом та умисному ушкодженню чужого майна загальнонебезпечним способом».

«Вирок» оголошував незаконний «Верховний суд» невизнаних «Л/ДНР». А слідчий комітет описав деталі, за що «засудили» українця. За даними Росії, Буткевич із березня служив в окремому спеціальному батальйоні «Берлінго». Його звинуватили у тому, що він нібито обстріляв під'їзд житлового будинку в Сєвєродонецьку, поранивши двох цивільних.

Крім Буткевича, «суди» призначили 8,5 років колонії українському військовополоненому Віктору Похозею та 18,5 років колонії полоненому Владиславу Шелю. Їх називають членами «Азову» та вважають винними у воєнних злочинах.

Комітет вказує, що Буткевич нібито визнав свою провину. Однак чоловік з червня 2022 року перебуває у російському полоні. Відео з ним публікували пропагандисти. Вони написали, що військові, зокрема Максим Буткевич, опинилися у полоні під Гірським на Луганщині. 

Російська пропаганда також випустила низку сюжетів, де називала Буткевича «пропагандистом», «нацистом» і «командиром взводу карального загону».

7ed0805eee57559e.jpg

Активіст Комітету солідарності з кримськими заручниками Максим Буткевич під час пресконференції щодо голодування, оголошеного Олегом Сенцовим, у Києві, 21 травня 2018 р. Фото Ані Брессонова / УНІАН

Що відомо про Буткевича?

Український правозахисник і журналіст є співзасновником «Громадського радіо» (2013) та центр прав людина ZMINA. Раніше працював на BBC World Service та низці загальноукраїнських телеканалів, кілька років був гостьовим лектором НаУКМА, а також входив до правління українського представництва Amnesty international та громадської ради при МВС. 

Також Буткевич був координатором та співзасновником проєкту «Без кордонів», спрямованого на допомогу шукачам притулку та українським переселенцям і протидії мові ворожнечі.

На початку березня 2022 року Максим Буткевич призупинив свою діяльність із допомоги біженцям, журналістську, гуманітарну, просвітницьку і правозахисну активність та вступив до лав ЗСУ.

У червні 2022 року він разом з іншими військовослужбовцями ЗСУ потрапив у полон в районі захоплених росіянами пунктів Золоте і Гірське Луганської області.

Відтоді українська спільнота правозахисників закликає світ вимагати звільнення правозахисника і журналіста, який завжди послідовно відстоював права людей.

331694752_1807108826340289_6706554217099173816_n.jpg

Представники Міжнародного кінофестивалю документального кіно про права людини Docudays UA на Берлінале вийшли в футболках із зображенням правозахисника, а також написом #freeMaksymButkevych.

У листопаді 2022 року Максим Буткевич здобув премію "Історії несправедливості" чеської організації People in Need. Премію за Максима отримав його батько Олександр у Празі.

полон колонія буткевич російська пропаганда правозахисники

Знак гривні
Знак гривні