"Що ми робимо? Так далі тривати не може": голова МАГАТЕ виступив з різкою заявою щодо ситуації на ЗАЕС

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав співробітників організації негайно взяти на себе зобов’язання захищати ядерну безпеку Запорізької АЕС.

Про це йдеться у його заяві.

Він зазначив, що сьогодні близько 5:00 ЗАЕС повністю втратила зовнішнє електропостачання, коли її остання лінія 750 кіловольтів була відключена. При цьому її єдина резервна лінія 330 кіловольтів була пошкоджена кілька днів тому і перебуває в ремонті.

Внаслідок цього запрацювали всі 20 аварійних дизельних генераторів на території ЗАЕС. Наразі вісім з них забезпечують основне електропостачання об'єкта, а решта перебувають у режимі очікування.

За словами Гроссі, дизеля на місці вистачить на 15 днів роботи. Два з шести блоків, які перебували в режимі гарячої зупинки, переходять у режим холодної зупинки.

Директор МАГАТЕ наголосив, що це перший випадок повного знеструмлення об'єкта з 23 листопада 2022 року.

"Запорізька АЕС знову працює на аварійних дизелях – останній лінії захисту. Це вже вшосте – дозвольте ще раз повторити ВШОСТЕ – ЗАЕС повністю втрачає зовнішнє енергопостачання і змушена працювати в цьому аварійному режимі. Нагадаю – це найбільша атомна електростанція в Європі.

Що ми робимо? Як ми можемо сидіти тут, у цій кімнаті сьогодні вранці, і дозволити цьому статися? Так тривати не може.

Мене дивує самозаспокоєність – що ми робимо для того, щоб цього не сталося? Ми – МАГАТЕ, ми повинні дбати про ядерну безпеку.

Кожного разу ми кидаємо кубик. І якщо ми дозволимо цьому продовжуватися знову і знову, то одного дня наша удача вичерпається", – сказав Гроссі. 

Гроссі закликав співробітників МАГАТЕ взяти на себе зобов’язання захищати безпеку ЗАЕС просто зараз.

"Нам потрібні дії. Я продовжу свої термінові консультації та контакти", – наголосив очільник МАГАТЕ.

Доповнено

О 14:30 у НЕК "Укренерго" повідомили, що фахівці компанії відновили енергоживлення Запорізької АЕС, перерване унаслідок ракетних ударів. "ЗАЕС переходить з дизель-генераторів на отримання електроенергії для власних потреб з Об’єднаної енергосистеми України", – йдеться у повідомленні. Тож загалом станція була знеструмлена близько десяти годин.

ядерна безпека МАГАТЕ обстріли заес

Знак гривні
Знак гривні