Росія входить у фатальне піке демографічного занепаду, – The Economist

Війна загострила демографічну кризу в Росії, яка виникла задовго до її повномасштабного вторгнення в Україну, пише The Economist. Наводимо переклад тексту.

За останні три роки Росія втратила приблизно на 2 мільйони людей більше, ніж зазвичай, внаслідок війни, хвороб та еміграції. Очікувана тривалість життя російських чоловіків у віці 15 років скоротилася майже на п'ять років, до такого ж рівня, як на Гаїті. Кількість росіян, народжених у квітні 2022 року, була не більшою, ніж у місяці гітлерівської окупації. А через те, що багато чоловіків призовного віку загинули або перебувають у вигнанні, кількість жінок перевищує кількість чоловіків щонайменше на 10 мільйонів.

Розв'язана РФ війна – не головна причина цих негараздів, але вона значно погіршила ситуацію. За західними оцінками, 175 000–200 000 російських солдатів були вбиті або поранені за минулий рік (власні цифри Росії нижчі). Десь від 500 000 до 1 мільйона переважно молодих, освічених людей уникли м'ясорубки, втікши за кордон. Навіть якби Росія не мала інших демографічних проблем, втрата такої кількості людей за такий короткий час була б болючою. Наразі ж втрати від війни лягають ще більшим тягарем на скорочуване, хворе населення. Росія, вочевидь, входить у фатальне піке демографічного занепаду.

cefc362fb925ea05d6c1addde3970fb2.png

Фото ілюстративне. Джерело: соцмережі

Коріння російської кризи сягає 30-річної давнини. Країна досягла піка чисельності населення в 1994 році – 149 млн осіб. Відтоді загальна кількість населення зигзагоподібно знижувалася. У 2021 році вона становила 145 мільйонів (ця цифра, за даними ООН, не охоплює 2,4 мільйона жителів Криму, який Росія загарбала у 2014 році й включила до своїх національних підрахунків). Згідно з прогнозами ООН, за умови збереження нинішніх тенденцій через 50 років ця цифра може становити лише 120 мільйонів. Це зробить Росію 15-ю за чисельністю населення країною світу, порівняно з шостою у 1995 році.

За словами Олексія Ракші, незалежного демографа, який раніше працював у Державній службі статистики РФ, якщо взяти лише мирні роки, то кількість народжень, зареєстрованих у квітні 2022 року, була найнижчою з 18 століття. Квітень був особливо жорстоким місяцем, але він став показовим проявом хронічної проблеми.

Зменшення чисельності населення не є унікальним для Росії: більшість посткомуністичних країн зазнали спаду, хоча й не такого, як цей. Їхнє скорочення було повільним, керованим зменшенням. Населення Росії в останні десятиліття зазнало стрімкого падіння, потім часткового відновлення (завдяки періоду високої імміграції та більш щедрим виплатам на дітей після 2007 року), після чого знову почалося падіння.

За даними державного агентства статистики РФ, у 2020 і 2021 роках населення країни скоротилося на 1,3 мільйона осіб, а кількість смертей перевищила кількість народжень на 1,7 мільйона. (ООН також фіксує падіння, але воно не таке значне). Найбільше скорочення відбулося серед етнічних росіян, чисельність яких, за даними перепису 2021 року, зменшилася на 5,4 мільйона за період 2010–21 років. Їхня частка в населенні впала з 78% до 72%. Ось вам і хвастощі Путіна про розширення "русского мира".

Все це почалося ще до війни та відображає жахливу пандемію ковіду в Росії. Офіційна кількість смертей від хвороби – 388 091 осіб, що є відносно низьким показником, але The Economist оцінює загальну кількість надлишкових смертей у 2020-23 роках на рівні від 1,2 до 1,6 мільйона. Це можна порівняти з кількістю смертей у Китаї та Сполучених Штатах, які мають набагато більшу чисельність населення. Росія, можливо, має найбільшу кількість смертей від ковіду у світі після Індії та найвищий рівень смертності серед усіх країн – 850–1100 смертей на 100 000 людей.

Якщо додати смертність від пандемії до жертв війни та втечі від мобілізації, то Росія втратила від 1,9 до 2,8 мільйона людей у 2020-23 роках на додачу до звичайного демографічного погіршення. Це навіть гірше, ніж на катастрофічному початку 2000-х років, коли населення скорочувалося приблизно на півмільйона на рік.

Що це може означати для майбутнього Росії? Варто пам'ятати, що з піке демографічного занепаду можна поступово вийти, як це зробила Росія в середині 2010-х років. Вплив демографічних змін часто є комплексним, як показує російська військова мобілізація. Зменшення кількості етнічних росіян призовного віку (який підвищується з 18-27 до 21-30 років) ускладнить для військових проведення чергового весняного призову, який починається у квітні. Це стане ще більшим тягарем для юнаків у неросійських регіонах, таких як Дагестан, де вже спалахнули протести. Це також, ймовірно, завадить планам збільшення чисельності збройних сил на 350 000 осіб протягом наступних трьох років.

З іншого боку, немає жодних ознак того, що в Росії закінчуються молоді люди, яких можна приносити в жертву кривавому молоху. У жовтні уряд заявив, що досяг своєї мети – призвати 300 000 додаткових солдатів для посилення окупації.

Попри такі ускладнення, загальний ефект демографічного спаду полягає в тому, що Росія глибоко і назавжди зміниться на гірше. Більшості країн, які зазнали падіння чисельності населення, вдалося уникнути великих соціальних потрясінь. Росія може бути іншою. Її населення скорочується надзвичайно швидко і до середини століття може зменшитися до 130 млн осіб. Скорочення пов'язане зі зростанням бідності: очікувана тривалість життя при народженні російських чоловіків впала з 68,8 у 2019 році до 64,2 у 2021 році, частково через ковід, частково через хвороби, пов'язані з алкоголем. Зараз російські чоловіки помирають на шість років раніше, ніж чоловіки в Бангладеш, і на 18 років раніше, ніж чоловіки в Японії.

І Росія може не досягти того, що дозволяє іншим країнам бути багатими та старіти: високого і зростаючого рівня освіти. Ніколас Еберстадт, демограф з Американського інституту підприємництва у Вашингтоні, округ Колумбія, стверджує, що країна являє собою своєрідне поєднання смертності третього світу та освіти першого світу. Вона має одні з найвищих показників освітнього рівня серед людей старше 25 років у світі. Але еміграція високоосвічених молодих сімей розмиває цю перевагу. За даними мінкомзв’язку РФ, у 2022 році 10% його працівників покинули країну. Багато з них були молодими чоловіками. Їхня втеча ще більше порушує незбалансоване співвідношення статей у Росії, яке у 2021 році означало, що на кожні 100 чоловіків припадала 121 жінка старша за 18 років.

Демографічна петля приреченості не зменшила жагу Путіна до завоювань. Але вона робить Росію менш населеною, гірше освіченою і біднішою країною, з якої тікає молодь і де чоловіки помирають у 60 років. Російське вторгнення стало людською катастрофою, і не лише для українців.

деградація росії демографія втрати ворога рашизм путінізм

Знак гривні
Знак гривні